Kıymetli Arkadaşlar,
Böyle bir konu başladığında "tartışma" ortamı yaratacağından emindim. Ama bir ümit, verilecek cevaplarda bizlere yol gösterecek tavsiyeler çıkar mı acaba diye düşündüm, başlangıçta silmedim. Ama olmadı. Amacından sapmaya başlayan "Malum frekansa gel, malum yerde buluşalım..!!" başlıklı konuyu tamamen silmek zorunda kaldım. Birbirimiz kırmaya hiç lüzum yok.
Sizlerden ricam, gelin bu konuda bir kaç işletme kuralından bahsedelim, kimseyi kırmadan somut tavsiyelerde ve hatırlatmalarda bulunalım.
Bir hatırlatma ile ben başlıyorum.
Radyo amatörü frekans değişikliğini yaparken QSY kısaltmasını kullanabilir. Mesela "QSY 145.500" dediğinizde 145.500 MHz. frekansına geçmeyi düşünüyorsunuz demektir. Karşıdaki de "QSY 145.500" dediğinde bu frekans değişikliğini onaylamış olur ve 145.500 MHz. e geçer. Burada başka bir kural daha vardır. Eğer yeni frekansta buluşulamaz ise muhakkak bir önceki frekansa dönülür. İllaki gizemli bir hava vermek istiyorsak bu defa frekans kullanmayıp onun yerine S0, R0, R94 gibi kanal kısaltmalarını kullanabiliriz. Mesela "QSY R94" dediğimizde 439.250 MHz. deki röle frekansını kastetmiş oluruz.
73
Bilal Ekmekci, TA8A