Gönderen Konu: Malum frekansa gel, malum yerde buluşalım..!!  (Okunma sayısı 346 defa)

Çevrimdışı TA8A

Malum frekansa gel, malum yerde buluşalım..!!
« : 16 Şubat 2009, 15:00:44 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Böyle bir konu başladığında "tartışma" ortamı yaratacağından emindim. Ama bir ümit, verilecek cevaplarda bizlere yol gösterecek tavsiyeler çıkar mı acaba diye düşündüm, başlangıçta silmedim. Ama olmadı. Amacından sapmaya başlayan "Malum frekansa gel, malum yerde buluşalım..!!" başlıklı konuyu tamamen silmek zorunda kaldım. Birbirimiz kırmaya hiç lüzum yok.

Sizlerden ricam, gelin bu konuda bir kaç işletme kuralından bahsedelim, kimseyi kırmadan somut tavsiyelerde ve hatırlatmalarda bulunalım.

Bir hatırlatma ile ben başlıyorum.

Radyo amatörü frekans değişikliğini yaparken QSY kısaltmasını kullanabilir. Mesela "QSY 145.500" dediğinizde 145.500 MHz. frekansına geçmeyi düşünüyorsunuz demektir. Karşıdaki de "QSY 145.500" dediğinde bu frekans değişikliğini onaylamış olur ve 145.500 MHz. e geçer. Burada başka bir kural daha vardır. Eğer yeni frekansta buluşulamaz ise muhakkak bir önceki frekansa dönülür. İllaki gizemli bir hava vermek istiyorsak bu defa frekans kullanmayıp onun yerine S0, R0, R94 gibi kanal kısaltmalarını kullanabiliriz. Mesela "QSY R94" dediğimizde 439.250 MHz. deki röle frekansını kastetmiş oluruz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7IV

Ynt: Malum frekansa gel, malum yerde buluşalım..!!
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2009, 04:13:33 »
Faydasız olacaksa uzatmanın tabi ki gereği yok.
Umarım bu tartışma sonunda herkes anlayacağını anlamıştır.Ancak,radyo amatörlüğü adına yanlış gördüğümüz noktaları da her fırsatta ifade etmekten lütfen geri durmayalım....
Okuyalım,öğrenelim,çalışalım,paylaşalım...
Başka nasıl gelişebilir,ilerleyebiliriz ki..?
TA7IV
Mehmet Mete

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 17 Şubat 2009, 10:44:03 »
Mehmet Abim,

Yalnızca ifade edip, eleştirmenin yeterince faydası olacağını düşünmüyorum. Arkadaşları kırmadan yol gösterebilirsek daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu fırsatla bir konu daha aktarayım.

Frekans değişikliği yaptığınızda yeni gittiğiniz frekansta çağrı yapmadan önce frekansın boş olduğundan emin olmak gerekir. Frekansın boş olup olmadığını ya bir müddet çağrı yapmadan bekleyerek, ya da "bu frekans boş mu, bu frekansı kullanan var mı, bu frekans kullanılmakta mıdır?" şeklindeki sorulardan birine kendi çağrı işaretimizi ekleyerek sorabiliriz. Eğer kullanımdaysa bu frekansta çağrı yapmamak centilmenlik gereğidir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2009, 13:47:29 »
Merhaba

Herkes haddini bilirse ve amacını aşmayan sözler kullanmazsa, konularada objektif olarak bakabilirlerse seviyeli bir tartışma ortamı olur.
Yoksa diline dolamış bir türkü, kapalı gözlük o şöyle, bu böyle ama biz 1 numarayız zihniyeti yanlıştır !

Bu hobi için emek harcayan kendini geliştiren, tecrübelerini paylaşan ve TA radyo amatörlüğü adına bir taş koyan herkes değerlidir ve önemlidir. Bu değerlere ters düşen herkesde bir o kadar değersiz ve saygısız kişilerdir.

Sayın TA1EH eklediği İngilizce kısa yazıda çok güzel açıklanmakta olay.
"İsteyen radyolarını alır, istasyonunu kurar ve haberleşme operatörü olarak servise katılır. İsteyende okuluna giderek kariyer yada tecrübe edinmek için kendini geliştirerek teknik konular üzerinde de çalışır. Ama neticede her ikiside amatör olarak değerlendirilir ve acil durum operatörleridir."
Özet olarak bu şekildedir.

Keşke her radyo amatörü çok iyi elektronikçi olsa, zorda kaldığında hurdalardan bir cihaz imal edebilecek durumda olabilsek. Yeni cihazlar tasarlayarak prototipler yapıp, ASELSAN ile paylaşabilsek. Bunları yapan ve yapabilecek amatörlerimiz var ve keşke hepimiz yapabilsek.
Ama bu bir hobi ve herkesin ilgi alanı farklıdır. Sosyal toplumu renkli kılanda bu varietedir.

Selamlar & Saygılar
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW