Gönderen Konu: 1/1 BALUN HK.Yardım  (Okunma sayısı 359 defa)

Çevrimdışı TA8L

1/1 BALUN HK.Yardım
« : 20 Şubat 2009, 08:50:45 »
1/1 Balun yapmak istiyorum.Ancak araştırdığım çoğu web sayfalarında farklı bağlantılar ile yapılmış balun gördüm.Troid bulmak zor olduğundan PVC boru üzerine yapılarak çalıştırılan 1/1 Balun yapmak istiyorum.
Bu konuda daha önce yapmış ( Çalıştırmış ) olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.Şema vs.
TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: 1/1 BALUN HK.Yardım
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2009, 09:38:04 »
Enver Bey merhaba,
TA7OM Hüdaverdi Bey'in yaptığı, aşağıda şemadaki
balunu yaptım kullanıyorum.
TA70M Hüdaverdi Bey'e tekrar teşekkürler.

Kolay gelsin,
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2009, 09:48:40 »
Tekrar merhaba,
Yapım için alternatif fikir olması amacıyla aşağıya birkaç tane
yapımı bitmiş balunu resimi ekliyorum.
Bu resimlere Google arama motoruna;
"choke balun" veya "ugly balun" yazarak ulaşabilirsiniz.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2009, 11:52:29 »

Harika görüntüler ve bilgiler. 73
"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #4 : 20 Şubat 2009, 18:28:45 »
Enver bey,

Ben, balık oltası antende kullanmak üzere yaptığım 5.5mt (18 feet) kablodan oluşan çirkin balunda tune sıkıntısı  yaşamıştım. Sonrasında RG-58 kablo uzunluğunu 6.4mt (21 feet) çıkararak yaptığım yeni balun sorunsuz çalıştı ve halen kullanıyorum.

Ayrıca isterseniz TA2IK - Kadir abinin gönderdiği ,aşağıya resmini eklediğim şekilde de Toroid kullanmadan emaye kaplı tel ile 1:1 balun yapabilirsiniz.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA8L

« Yanıtla #5 : 20 Şubat 2009, 22:34:30 »
Arkadaşlar bilgi için çok teşekkür ederim.Bu Balun ile TA2IK hocamın yaptığı balunun aynısı olduğunu gördüm.Sanırım bu balunda işimi görecektir.Hemen yapmaya koyulabilirim.

Ferit çubuksuz toroidsiz 1:1 balun yapımı (TA5DC)

Arkadaşlar bir sitede dolaşırken bulduğum ve yapıp denediğim 1:1 balun yapımını sizinle paylaşmak istedim. Öncelikle bize lazım olan malzemeler. 2,5 cm dış çaplı ve 7 cm uzunluğunda PVC yada fiber boru. Yeteri kadar 1,5 mm emaye bakır tel. Önce 7 cm uzunluğundaki plastiğin her iki tarafındanda  enine 1,5 mm emaye bakır telimizin gececeği genişlikte delik açarız. Daha sonra 1,5 mm emaye teli üçlü şekilde plastıkteki deliklerden gecireceğiz. Üç telide yanyana ve sıkıca 9 tur sararız. Karşı taraftaki deliklerden gecirip içinden dışarıya doğru uçları çıkaracağız. Daha sonra resimdeki gibi bağlantılarını sağlamca lehimleriz. Yaptığımız balunu plastık bir malzemenın içine yerleştirip silikonla sabitleriz.Balunumuz kullanıma hazır. Ben bu balunu kendi yaptığım 40-80 metre dipol antende denedim. Çok güzel çalışıyor. Umarım düzgün açıklayabilmişimdir. Balun yapacağım ama uygun toroid ve ferit bulamıyorum diyen arkadaşların işine yarayacağını düşünüyorum. Yapıp deneyecek arkadaşlara başarılar dilerim. 1:1 balunun çalışma frekansları 3-30 MHz ve siteye göre 2 kw.dir.

TA8L
Enver İLİKÇİOĞLU
ta8l@yahoo.com
www.grad.org.tr
05054842418
GAZİANTEP

Çevrimdışı TA5DC

« Yanıtla #6 : 22 Şubat 2009, 23:49:23 »
Enver bey oldukça iyi çalışan bir balun.sıkıntı olmaz inşallah.Ben bu balunu yenice MFJ 269 anten analeyzır ile ö lçtüm.sonuçlar mukemmel.bilehare fotolarınıda yollayacağım ama şu an ev taşıyacağım için malzemeleri topladım.73s