Merhaba,
Bilgi paylaşımları için çok teşekkürler..
Bende en üst katta oturuyorum, Çatıya antenlerimi koymadan evvel, (anlaşılan her amatör gibi) bende balkondan balık oltası ile çalıştım. ancak estetik olmadığı için sadece geceleri açıp kullandım.
Ben sizler gibi anten kablosunu oltaya sarmadım. Çünkü oluşan ağırlık, oltayı çok eğiyor. Yaklaşık 2x7 metrelik bir dik dipol anten için taşıyıcı olarak kullandım, Yani 10 metrelik oltanın üst ucu, üst dipol parçasını taşıyordu, Dipol antenimi, hafif olması için 0,50 mm2 kesitli çoklu kablodan yaptım. iki dipol parçasını RG 58 kablonun canlı ve ekran uçlarına doğrudan bağladım. Bu bağlantı noktasını, oltaya da sabitledim, ki oluşan ağırlık oltanın üst ucunu çok eğmesin. 4-5 metre gibi bir kablo parçası da (alt dipolun artan kısmı) benim bulunduğum kattan alta doğru sarkıyordu. Cihazımın otomatik anten tüneri ile 3,5-28 MHz bandlarında sorunsuz ve TVI olmadan ( en azından şikayet gelmedi) her bandda çalıştım. Tek sıkıntım, dijital modda çalışırken, PC'den, özellikle ekrandan çok QRM aldım, çünkü anten ile PC arası 2-3 metreden fazla değildi. Çalışmak istediğim banddaki noktasal QRM'leri, monitörün ekran çözünürlüğünü değiştirerek kaydırıyordum. bu şekilde 6 ay kadar kullandım, birçok yarışmaya girdim.
Küçük bir not: Rüzgarlı havalarda, rüzgara bağlı olarak oynayan sürekli SWR değişimini de burada belirtmeliyim.
Selamlar,
Atila, TA1DX