Ana Sayfa > Haberiniz var mı? ***
2009 Yılı Ücret Tarifesi, FREKANS BAŞI ÜCRET TALEBİ.2, YENİ YASAYA TEPKİ
TA1HZ:
Değerli Arkadaşlar,
Aralık 16, 2008, 08:30:59 pm tarih ve saatli BİTLİK / Bir sorum var! / 42.500.- YTL si olan var mı?? Yeni yasadaki ücretlere bir yorum!!! başlıklı yazımı okursanız bu durum hakkında neler anlatmaya çalıştığımı göreceksiniz. Bu sözlerimden bazı değerli AMATÖR arkadaşlar alınabilir, ama İTİNAYLA HURDALIKTAN TOPLANMIŞ ASELSAN 4021 vb SIFIRA YAKIN CİHAZ ilanına +80 bakı yapılırken bizim bu mesaj trafiği ortalama 20-22 bakı ile ( toplam 408 bakı - 17 yanıt ) milleti ne kadar ilgilendirdiği ortaya çıkmış durumda.
Kimse kırılmasın diyorum ama eğer ruhsatlı cihaz sahipleri frekans başı 11.2 TL den 1000lerce TL ödemek zorunda kalır ya da hobiyi RESMEN bırakmak zorunda kalırsa ruhsatsız cihaz sahipleride 0 TL maliyetle etrafta çok rahat gezemezler herhalde. Resmi ruhsat sahibi amatörler ve ruhsatsız cihaz kullanmak zorunda kalanların bir araya gelip ciddi olarak bu olaya MÜDAHİL olmaları gerekmektedir.
RADYO AMATÖRLÜĞÜ BİREYSEL BİR HOBİDİR. DERNEKLERDEN BİR AKTİVİTE BEKLEMEDEN HER KOYUN KENDİ BACAĞINDAN ASILIR MANTIĞI İLE İŞ YAPMAMIZ LAZIM.
Esas mesleğim Tıp Doktorluğu ama hukukçu arkadaşlarımdan destek alıp bazı şeyleri yazıp çizmeye çalışıyorum. Bu kadar amatörün içinde her halde avukat olan bir iki kişide vardır. Bir zahmet biraz teknik destek versinler. Yoksa RADYO AMATÖRLÜĞÜ NİYETİNE, EL FATİHA!!! MERHUMA HAKLARINIZI HELAL EDİNİZ!!!!!73 de TA1HZ
1B1AB:
Tevfik bey, sizlerin de belirtiğiniz gibi burda büyük bir hata yapılmış eminim bu frekans başı ücret talebi PMR için düşünülmüş bir bedel olmalı. O zaman bir soru sorulmalı Türkiyedeki amatör radio cemiyetleri ne yapıyor! niye bu hata yapılmazdan önce faaliyete geçilmemiş? dünyanın her yerinde amatörlükten anlamıyan örnek olarak İngilterede Offcom gibi kuruluşlar frekanslardan sorumlu olur, onlar da başı boş birakılsa mutlak hata olacaktır, gel bak ki olmuyor çünkü RSGB devamlı istişare yaparak uyarmakta ve yanlışlar yapılmazdan önçe önlemektedir. Eminim bu Türkiye haricinde diğer ülkeler için de geçerlidir.
73'ler. Geçmiş olsun!
TA1HZ:
Soyer Hocam,
PMR lar yada ABD'deki ismiyle FRS'ler bedelsiz kullanıma hitap eden-çok kısa mesafe haberleşmesi için kullanılan cihazlar. Sadece çok az sayıda kanal pek çok kullanıcının genel kullanımına tahsisli olup bunları kullanmak için hiç bir ülkede izin/ehliyet/ruhsat alınmasına gerek yoktur. Diğer profesyonel frekanslarda kesinlikle ruhsat/pek çok durumda ehliyet alınması gerekmektedir. Frekans kullanımı TİCARİ bir PAZARdır. Tüm Dünya'da ITU tarafından belirlenmiş olan amatör frekansların amatörlere PAZARLANMASI gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla daha önceki yasada mevcut olan radyo amatörlüğü ile ilgili bir-iki ÖNEMSİZ!!! ayrıntı yasadan çıkarılınca AMATÖR ve PROFESYONEL aynı kefeye konmuş oldu. Burada çok büyük ihtimal ile sorumlu konuya tam hakim olmayan birkaç politikacı veya bürokrat.
Şahsi olarak ben BTK'ya bana yolladıkları ve kanunun yoruma pek yer bırakmayan anlatıma uymayan bedel için detay soru yolluyorum. Kanun metni ve ekli liste gayet açık: Amatör ile profesyonel arasında fark yoktur. Kanal tanımı HF-VHF-UHF için açıktır. Mersin BTK Bölge'nin belirttiği kanunun doğru açılımıdır. Hesaplanması gereken miktar CİDDİ boyutlardadır.
BTK ya kanunu yazıldığı şekilde uygulayacaktır ve bu TA'da radyo amatörlüğünün ÖLÜM FERMANI olacaktır. İkinci olasılık 37.madde kapsamında bakıp yönetmelikte amatör radyo cihazlarını kapsam dışı bırakacaktır. Bu da resmi ithalat yapan ve ABD'de 780$ olan bir cihazı 1500+$ a satan/satmak zorunda kalan ticari kuruluşların radyo amatörlerine yönelik satışlarının sonu olacaktır. Benzer cihaz Almanya'da 750€ İngiltere'de 750pounda satılmakta.
Yönetmelik çıkmadan ortalık netleşmeyecektir. Ancak yönetmelik MİLYAR $ların konuşulduğu GSM pazarının yanında multiband cihaz için 45.300.TL den bahsettiğimiz RADYO AMATÖRLÜĞÜ için BTK önceliklerinde kaçıncı sırada olur tahmin edersiniz.
Yapılması gereken ÇOK ACİL olarak amatörlüğü öldürecek ve kaçak cihaz olayını körükleyecek bu mali kararları geçici olarak ortadan kaldıracak bir yönetmeliğin çıkmasının sağlanması, ardından gerekiyorsa şu meşhur şubelerin bölge milletvekillerine biraz ikna kabiliyetlerini kullanıp UYGUN bir yasanın çıkarılmasının sağlanmasıdır. Zira son çıkan yasa TELSİZ YASASIndan ziyade GSM YASASI olarak adlandırılabilecek durumdadır.
SON SÖZ: Ben gerek 'emergency md' lüğü esnasında gerek bugüne dek olan kısa HF maceramda tatmin oldum sayılır, vhf-uhf bandlarsa bandlar, HF'te DXCC-contest ise DXCC contest. En kötü olasılık antenimi söker cihazlarımı mühürler, çay bahçelerinde ' Mirim,VP6DX sabahın 6sında 59 gümbür gümbür gelirken iki italyanın arasından nasılda sıyrıldım' diye ahkam kesip eski günleri anarım. Ama genç arkadaşlar( ki bunlardan biri TB1J oğlum) ne yaparlar bilemiyorum. Harçlıklarını full biriktirse bile her halde ruhsatlı Icom IC-91'in kullanma ücretini ödemek için bayramlarda oldukça çok sayıda el öpmek zorunda kalacak!!!!
73ler de TA1HZ
TA2AOF:
seviniyordum amatör belge aldım çok şanslıyım diye sevincim bogazımda kaldı desem yalan olmaz. mayıs ayında da A belge için morsa girecektim ama bu gidişle ne mors kaldı ne başka bir birşey içimdeki bütün heyecan benden önce bilgilendirme yazısı yazan arkadaşların (onlarada açık bir şekilde yazdıkları için teşekkür ederim)yazıları sonucu söndü bitti tükendi. çeşitli zorluklar sonucu alabildigim adıma ruhsatlı kenwood th f7 yi de iki taş arasına koyup noter huzurunda imha etmek.
saygılarımla
Faik ÖZKAN
TB2NOJ
TA3F:
ARKADASLAR TUM RESMI KURUM VE ÜNİVERSİTELERDEN AYRICA ÖZEL ÜNİVERSİTELERDEN BILE TELSIZ KUNLANIM UCRETI KALKMIŞ.O AÇIĞI BİZE YERLEŞŞŞŞ GALİBA (NOT BILGI BTK DAN ALINMIŞTIR)
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git