Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
TA3GO:
Hüseyin Bey merhaba,
çalışmalarınız çok güzel, tebrikler,
bir şey ilgimi çekti,
SO-239 Dişi UHF konektörleri dışarıdan değil içeriden monte etmişsiniz.
dolayısı ile bu durum kasadaki uhf dişi konektörün geçebileceği
kadar yerin muntazam şekilde işlenebilmesiyle olur.
Bu malzemeyi (metal kasa) nasıl bu kadar muntazam işleyebiliyorsunuz?
Kullanmadığım, boş bir adaptör kasası vardı (sizinkine benzer bir kasa)
tuner yapmak için niyetlenmiştim. ortaya bir tuner çıktı ama görüntüsü hiç iç açıcı değildi. Uhf dişi konektörler ve diğer açılan delikleri o kadar kötü deldimki
üzerine ne takılsa yamuk duruyordu.
İyi günler.
TA3EN:
Arkadaşlar çalışmalarımızı beğenmiş olmanız bizi çok sevindirdi. Özellikle can bey için bir kaç şey yazayım dedim.VHF ve UHF yapmaya çok çalıştım.Ama iyi performansla çalışabilen bir devre yapamadım.Birde şunu söylemek lazım.2m ve 70cm de swr metre yapmanın HF'den daha zor olduğunu gördüm.Projenin üzerine daha da gitsek olur belki.Bir de kullandığım soketler sq239.konnektör olarak N (UHF VHF) kullanmadım.
Biraz yapım gereği titizim herhalde bir delik veya yuva açmak için hiç acale etmem. İnce bir delik açtıktan sonra yuvarlak törpüyle çalıştım.simetriye dikkat ederim.kutuyu sanayide kıvırttırıyorum. İsteğinize göre size yardımcı olacak işletme de zor bulunuyor doğrusu. Geriye kalan boya dahil evde kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bir defasında boyayı sanayiye yaptırayım dedim.Vatandaş içini boyamamış. Astarlı şekilde verdi.Ondan sonra evde yapmaya karar verdim.
73 ler.
TA2KX:
Hüseyin hocam merhaba. Sizinle telefonda konuşmuştuk, yardımlarınızla bu swr-watt metreyi yaptım. Resimde görünen cross needle mikroamper metreyi aliexpressten sipariş ettim. Herşey normal gibi görünüyor, şuan için düzgün çalışan bir swr metre ile kalibrasyonunu yapmak kaldı. Bu da benim elimde yok, bir yerden emanet alabilirsem projeyi bitireceğim inşaAllah. 73
TA5AE:
Bende yaptım.
Kutuda Power metre yoksa (ki sanırım yok) kalibrasyon çok kolay.
Önce;
Cihazınız am modda olmalı.(örnek 160 yada 80m bandı.)
1- Çıkışa dummy Load tak Girişe cihazı bağla.
Mandala bas, swr dip olmalı ve Giden full olarak ayarla.
Şimdi Tersini yapacağız.
2-Ayar düğmelerine ve hiçbir şeye dokunmayın ve bu defa Girişe dummy Load takın.Telsizi swr metrenin anten Çıkışına (yanlış duymadınız) bağlayın.
Mandala bas, swr dip ve Giden yine full gösteriyor olmalı.
(Tabiki display ibreleri ters çalışacak ama dönen dip ve giden full olduğu için dert değil)
Aksi halde simetri tam değildir.
Swr metrede ki Trimpot ile ince ayar çekin ve tekrar aynısını deneyin.
Not; Eğer çıkış gücü aynı ve hiçbir pot ve ayar a dokunmadan 10 m bandında da yaklaşık aynı giden güç oranı (full civarı ise) varsa.Sonuç mükemmeldir.
Hepsi bu kadar.
TA5AE:
Bu arada yeni farkına vardım.
Swr metrenin watmetre fonksiyonu da varmış.
Profesyonel bir watmetre ve dummy Load ile çıkışı ölçülmüş bir cihaz kullanarak;
Swrmetrenizin watt ölçme fonksiyonunu, yine aynı dummyLoadı kullanarak kalibre etmeniz şart.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git