Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
TA8A:
Hüseyin Bey,
Evet, FORWARD tarafını tam güç ile, REFLECTED tarafını ise onda bir güç ile full skala yapmanız lazım. Yoksa SWR yanlış okunur. Bu oran sizin göstergedeki skalaların oranıdır. Farklı gösterge kullanıldığında bu oran değişir. Mehmet hocamın dediği şekilde trimmer ayarını da önce yapmanız lazım. Trimmerin ayarını yaparken geri döneni kör yükle bile olsa 1 e düşüremeyebilirsiniz. O durumda dip yaptığı noktaya ayarlayınız.
1 e 10 oranını gözeterek 10 Watt kademesini de ayarlayabilirsiniz. 10 Watt ayarlarken Forward için 10 Watt, reflected için 1 watt kullanmalısınız.
706 cihazınızı mutlaka RTTY moduna alın ve bu modda gönderme yapın. Böylece 100 Watt kademesini mümkün olduğunca doğru ayarlayabilirsiniz. AM modunda cihaz tam güç ile çıkmamaktadır. Yine de AM modunda ayarlasanız bile en azından SWR yi doğru ölçer. Bildiğiniz gibi çapraz ibreli ölçü aletlerinde SWR iki ibrenin kesim yerinin altında yazan değerdir.
Yüksek güçte SWR nin değişmesi daha çok mekanik yapı ile ilgilidir. RF'i bir kaç santim bile olsa kutu içerisinde açıktan geçiriyorsunuz. Buradaki yayılım ölçü aletlerini yanıltabilir. Bu tür SWR köprülerinin en uygunu RF'in açık kablodan değil de koaks kablodan geçirilmesidir. Buna uygun bir şemayı aşağıda bulabilirsiniz. (Dikkat bu şemayı yalnız SWR köprü kısmının görülmesi amacıyla ekledim) Dikkat!! Koaks kablonun ekran kısmı bir tarafta şaseye bağlı, diğer tarafta bağlı değildir.
Bana sorarsanız köprü kısmını doğrudan konnektörlerin arkasına yapın, buradan diğer devreye ölçü uçlarını taşıyın. Bu şekildeki köprünün mekanik yapısıyla ilgili olarak aşağıda bir kaç örnek daha bulabilirsiniz. Ayrıca ölçü kısmı ile köprü kısmını ayıracak şekilde kutuyu metal bir ekran ile bölünüz.
Diyot olarak 1N34 bulamasanız bile frekansı uygun olan bir Germanyum diyot kullanabilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
TA7BB:
Merhaba.
Konuyu meraktan takip ediyorum.
Bu projelede iki konektör arasındaki mesafe çok önemlimi
Birde bu swr metre projesinden baskı devre yapan varsa bende birtane rica ediyorum.
73
TA8A:
Ömer Bey,
İki konnektör arasındaki mesafe ile ilgili bir bilgi hatırlamıyorum.
Cümleten iyi çalışmalar diliyorum. Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
TA2KX:
emegi gecen herkese teşekkür ederim.cihaz sonunda duzgun çalıştı.antenim mono band oldugu icin simdilik sadece 40m de test ettim.yalniz anlamadigim birşey oldu.forward kismini kalibre ederken,dummy load da daha az watt atti,antenimi taktigimda cihaz daha fazla watt atiyor.dummyi olctum tam 50 ohm.işin icinden cikamadim, bende anten ile kalibre ettim
TA8A:
Hüseyin Bey,
Tüm ayarlamaları Dummy Load ile yapmalısınız.
Bu konu altındaki Stockton SWR bridge konulu mesajları Bir Sorum Var bölümüne taşıdım. http://www.telsizciler.org/index.php/topic,35492.0.html
İyi çalışmalar dilerim. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git