Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
EL YAPIMI HF (0-30 MHz) SWR METRE ÇALIŞMASI
TA8A:
Hüseyin Bey,
- Yaptığınız SWR metreyi 706 ile dummy load arasına bağlayın.
- 706 maksimum güçte olsun. SWR metre 100 Watt kademesinde olsun.
- 706 yı RTTY konumuna alın. (AM konumuna almayın) mandala basın (Dikkat!! uzun süre gönderme yapmayın)
- Forward ibresini SWR metre içindeki trimpot ile maksimuma yani 10'a ayarlayın.
- 706 üzerinden çıkış gücünü düşürmeye başlayın. Forward ibresi 1 'e gelecek şekilde gücü ayarlayın.
- SWR metrenin cihaz ve dummy bağlantılarını ters çevirin. Yani Dummy bağladığınız yere cihazı bağlayın, Cihaz bağladığınız yere Dummy bağlayın.
- 706 da mandala basın ve SWR metre içerisindeki trimpottan Reflected ibresi maksimumu gösterecek şekilde ayarlayın.
- SWR metrenizin bağlantılarını normal hale getirin.
SWR metrenizin 100 Watt kademesini kalibre etmiş oldunuz. Bu kademede okuduğunuz çıkış gücü değeri yaklaşık olabilir. Fakat SWR metrenizde okuyacağınız SWR değeri ise kesindir.
Benzer yöntem ile 10 Watt kademesini de kalibre edebilirsiniz.
Fakat!!! SWR metrenin RF giriş ve çıkış konnektörleri arasındaki RF taşıyan kabloları mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Resimdeki gibi bağlantı sizi yanıltır ve çıkış gücü değiştiğinde ölçtüğünüz değer de değişir. RF bağlantılarını kısa tutun, RF giriş çıkış ve toroid bobin ile diğer kısımları metal bir ekran ile ayırın. Kutuyu metal kullanın.
İyi çalışmalar dilerim. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
TA2KX:
Bilal bey, söylediklerinizi yaparken şunlarla karşılaştım.
-Öncelikle swr metrenin şuanki hali resimdeki gibi değil, daha derli toplu ve toroidin ortasından geçen tel direkbağlı,sadece çıkış kısmında küçük bir kablo var.
-Cihazı RTTY moduna alamadım, CW moduna alabildim ama ordada cihaz watt atmadı, bende AM modunda gonderme yaptım.
-Swr metrenin girişine cihazı, çıkışına dummy loadı bağladım ve forward scalasını full yaptım.
-Swr metrenin çıkışına cihazı, girişine dummy loadı bağladım ve reflected scalasını full yaptım. (Bu ayarları yaparken girişteki trimer ne durumda olacak)
-Her iki ayarıda 100 watt ve 10 watta yaptım ama yinede değişik wattlarda farklı swr değerleri okuyorum. Buradaki problem diyot olabilir mi? Aldığım malzemecide 1N34A yoktu, o da karşılığına baktı yine yoktu, "bu olur abi" dedi ve verdi. Bir diğeri de devre metal kutu içinde değil.. 73
TA2KX:
Ayrıca hem orjinal avair swr metrenin kutusu hemde mehmet beyin yaptığı swr metrenin kutusuda plastik.
http://www.telsizciler.org/index.php?topic=8349.0
TB5X_SK:
Hüseyin bey
Oradaki trimerin ayarı da önemlidir.
Şöyle ki;
Dummy load bağlı iken Watt ibresi kalkarken SWR ibresinin kalmaması gerekir.
Eğer kalkıyorsa trimerden ayar yaparak minimuma indiriniz.
Aynı durumda işlemi ters yönde de kontrol ediniz.
Antende SWR olmasa dahi kacan RF lerden SWR varmış gibi yanıltıcı görüntüler oluşmaması için bu ayarlamayı yapınız.
Metal kutu SWR-WATT metrenin daha sağlıklı çalışması, etraftan RF kapmaması vs için daha iyi olur.
HF bandında bu tür özellikler frekarsın karakterinden dolayı göz ardı edilebiliyor.
UHF bandında bu devre zaten buşekilde çalışmaz..
73
TA2KX:
Mehmet bey, trimerin mantığını anladım teşekkür ederim. Bilal bey yazınızda bir şey dikkatimi çekti, sanırım o kısmı yanlış yaptım.
- 706 üzerinden çıkış gücünü düşürmeye başlayın. Forward ibresi 1 'e gelecek şekilde gücü ayarlayın.
Burda icom 706 da güç "1" kademesinde,yani 10 watta. Swr scalasını ayarlarken 10 wattla mı ayar yapacağım?
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git