Gönderen Konu: Benim QMX+ hastalandı.  (Okunma sayısı 92 defa)

Çevrimdışı TA1CD

Benim QMX+ hastalandı.
« : 06 Temmuz 2026, 17:44:58 »
Merhaba,
kullandığım qmx+ çıkışı 250 mw 'a düştü. çıkıştaki bs170 lerdendir deyip ölçtüm. Ekteki resimde  görüleceği üzere D G arası değerler sıkıntılı. Sorun mosfetlerde mi  yoksa mosfetleri süren  74xx... kapıda olabilir mi? Ameliyat yapmadan önce bu konuda tavsiyelerinizi almak isterim. Selamlar.

Recep

Çevrimdışı TA1DR

Ynt: Benim QMX+ hastalandı.
« Yanıtla #1 : 06 Temmuz 2026, 20:16:04 »
D ve S arasını ölçün... kısa devre ise yanmıştır. D ve G arası omaj olmaması lazım ama arkadaki süren elemanlar yanıltabilir...

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #2 : Dün, 09:00:45 »
D S arası 5.3kohm.  pushpull 'un  sağlam grubundaki mosfetlerde bu değer 1.8 Mohm.  Neyse Hans eniştemizden yardım istedim.  Teşekkürler.

recep

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #3 : Dün, 15:26:12 »
Merhaba,
Hans'ın önerisiyle bs170 leri değiştirerek sorunu çözdüm. 4 adet transistor 1cm2 lik bir pul ile soğutmak sanırım yeterli değil. Vidanın boyunu arttırıp pul sayısını 10'a çıkardım. artık çıkışlar daha güvende :)

'73

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : Dün, 17:22:33 »
Hans enişte sitesindede özellikle yazmış.
‎PA0RDT'nun bir pa modifikasyonu var çıkış trafosunu 3:3- 9 volta göre sarıp bs 170 leride 4+4=8 adete yükselterek 12 volt besleme ile hem çıkış gücünü 8-10 watt a yükselttiğini hemde mosftleri bir türlü yakmayı beceremedim demiş.
‎Son Almanya fuardada enişte  bu modifikasyon ile qmx+ tanıtımını yaptı.
‎Kartın alt şase 4 mosfet için soğutma yaparken araya bir aliminyum plaka koyup ikinci 4 mosfeti paralel bağlayıp soğutma yapmış. İncelemenizi tavsiye ederim.
https://qrp-labs.com/qmxp/qmxpmod/pa0rdt.html