Gönderen Konu: 1/1 balun ve 50 ohm 250 w yapay yük  (Okunma sayısı 100 defa)

Çevrimdışı TA3OD

Endfed antenden önce tek band çalışan dipollerle denemeler yaptım. Dipol için de 1/1 balun gerektiğinden bir tane imal ettim.
temel olarak bu balunu yaptım 

Nüve olarak 25 lik pprc boru kullandım. 3 tane  1,5 luk emaye bobinaj telini 9 tur sarıp gerekli bağlantıları gerçekleştirdim.

Balunu  pvc borunun içine yerleştirmeden yapay yükle bir ölçüm yaptım.

Test için yine kendi imal ettiğim 50 om 250 w yapay yük kullandım.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: 1/1 balun ve 50 ohm 250 w yapay yük
« Yanıtla #1 : Dün, 10:21:20 »
ELinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.

Yanlılmıyorsam guanella akım balunu bu.
Elinizde hazır bir toroid yoksa gayet iş görecek bir çalışma.
Hava sarım bu tur tekniklerde SWR kontrolu yapmak ta onemli ve sizde de durum gayet guzel.

Ancak unutmamak gereken Choke Balun taasarımında onemli olanın choking yani koaksiyel dış sargısından akımın engellenmesi ve antenin dengelenmesi. FT240 tarzı bir toroid ile birkaç bin ohmluk bir akım direnci yaratabilirken bu tür hava sargı yöntemlerde genelde birkaç yüz ohm mertebesinde kalınır.
İşe yarar mı evet.. Kesinlikle hiç olmamasından daha idealdir.
Tekrar tebrikler.

Çevrimdışı TA3OD

« Yanıtla #2 : Dün, 13:54:56 »
Merhaba Oğuzhan bey, ilgi ve katkınız için teşekkür ederim. Telsizi satın alır almaz anten yapımına geçtiğim için evdeki malzemelerle bir balun yapmıştım. Menşei ve türü belirli toroidlere ulaştıktan sonra da balun yapımına devam ettim.  TFT240-43 toroidli versiyonun SWR grafiği çok daha iyi elbette.

« Son Düzenleme: Dün, 13:59:48 Gönderen: TA3OD »

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : Dün, 23:50:08 »
             Ali Bey Merhabalar,
             Hava aralıklı da olsa Toroid ile de yapılan balun çalışmalarınızda 0-50MHz ve 0-30MHz de 1;1 yakalamanız çok güzel. İyi ki malzemelere ulaşımımızın daha iyi olduğu dönemdeyiz. Başarılı çalışmalar olmuş.
             Çalışmalarınızda başarılar dilerim.  TA3EN    www.ta3en.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : Bugün, 09:31:17 »
Merhaba Oğuzhan bey, ilgi ve katkınız için teşekkür ederim. Telsizi satın alır almaz anten yapımına geçtiğim için evdeki malzemelerle bir balun yapmıştım. Menşei ve türü belirli toroidlere ulaştıktan sonra da balun yapımına devam ettim.  TFT240-43 toroidli versiyonun SWR grafiği çok daha iyi elbette.

Balun özellikle 1:1 choke balun yapımında SWR egrisi genel bir gosterge olsa da (anten uyumlama açısından) orada işin alameti fahrikası SWR değil, kablo yüzeyinden akan  common mode akımların bloklanması meselesidir. Bunun testini ise swr olcerek yapamazsınız.

Dogru olcum yontemlerinden biri logmag olcumu.
Yani balununuzun ne kadar işe yaradığını bu şekilde test edebilirsiniz. Burada test edecegimiz kablo dışından geçen frekansların ne kadar kesildiği.

Ornegin
https://www.youtube.com/watch?v=E9F7Aot_AFg&t=332s
ya da daha net anlasilani
https://www.youtube.com/watch?v=dP_938oaNFM

videoda da soyledigi gibi -25 db veya daha dusuk bir (-30 -35 gibi) deger gormeniz ideali. ne kadar düşük o kadar iyi iş çıkarıyor demektir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : Bugün, 10:15:51 »
tabii bir de bu olcumleri yapmadan vna kalibrasyonunu olcum yapacaginiz frekans araligina gore yapmaniz (Arada kullanacaginiz kabloları da işin içine katarak)  önemli.

Çevrimdışı TA3OD

« Yanıtla #6 : Bugün, 11:00:12 »
Değerli katkılar için teşekkür ederim. öğrenip uygulamaya devam.