Merhaba,
Uzun yıllardır büyük bir tutkuyla QSL kart koleksiyonu yapmaktayım. Yeri geldi bir QSL kartı için onlarca e-posta gönderdim, yeri geldi şehir değiştirdim. Her geçen gün büyüyen bu koleksiyon, bugün 80.000’in üzerinde QSL kartı ile benzersiz bir arşive dönüştü. Yıllardır hayalini kurduğum QSL Müzesi projesini artık sizlerle paylaşıyorum. Tarama ve dijitalleştirme süreci halen devam ediyor, ancak site yayında!
🔗 Web siteyi ziyaret edin:
www.qslmuseum.com.trAyrıca "
qslmuzesi.com.tr" adresi de otomatik olarak yönlendirilecektir. Site dili şu an Türkçe’dir ancak koleksiyonun küresel olması nedeniyle ilerleyen dönemde İngilizce olarak devam edecektir.
📮 Koleksiyona, Kuzey Kıbrıs’ta 1B1AD Mustafa Bey’i ziyaret ettiğimde bana verdiği QSL kart ile başlamıştım. Oldukça nadir bir kart olduğunu biliyordum, ancak o gün bana daha da değerli bir şey kazandırdı. Mustafa Bey, orada bana radyo amatörlerinin bir araya geldiğinde QSL kart alışverişinin bir kültür olduğunu anlattı. İşte o gün, benim için sadece bir kart değil, bir koleksiyonun başlangıcı olmuştu.
📚 Bu müzenin amacı yalnızca bir koleksiyonu sergilemek değil; unutulmaya yüz tutmuş QSL kartlarını yeniden gün yüzüne çıkarmak ve
Türkiye’de radyo amatörlüğünün geçmişine ışık tutmaktır. Ne yazık ki Türkiye’de QSL kartlara olan ilgi giderek azalmaktadır. Bunun başlıca sebebi genellikle maliyetler olarak gösterilir, ancak QSL kartların değeri sadece bir kağıt parçasından ibaret değildir. Bir telsizcinin çağrı işaretinden, frekansından, kullandığı cihazdan, hatta el yazısından bile döneminin ruhunu, teknolojisini ve amatör ruhunu okumak mümkündür. Nasıl ki 50 yıl öncesine ait bir QSL kartını elimize aldığımızda o dönemin insanlarına, istasyonlarına, çalışma tarzlarına dair bilgi edinebiliyorsak,
50 yıl sonra da bu kartlar aynı duyguyu yaşatacaktır. Her QSL kart, amatör telsiz tarihinin küçük bir sayfasıdır. QSL Müzesi, bu sayfaları tek tek bir araya getirerek gelecek nesillere amatör telsizciliğin mirasını aktarmayı hedeflemektedir.
🕰️ Birkaç radyo amatörü ağabeyimin eski QSL kartlarını kendileriyle paylaştığımda, yüzlerindeki mutluluğu görmek benim için çok değerliydi. Yıllar sonra kendi kartlarını görmenin heyecanını yaşadılar.
“Böyle bir kart bastırdığımızı bile hatırlamıyorduk!” diyen o içten cümleler, bu projemin amacına ulaştığının göstergesi oldu. Bu müze sayesinde geçmişin izlerini yeniden bulmak, unutulmuş çağrı işaretlerini hatırlamak ve o dönemlerin ruhunu yaşatmak mümkün olacak. Burada birçok QSL kartı görebilecek, belki de kendi geçmişinize ait bir iz bulabileceksiniz. Tarama çalışmaları tamamlandıkça koleksiyon dijital ortama aktarılacak ve bölgelere, kategorilere, temalara ve çağrı işaretlerine göre arşivlenmiş şekilde web siteden inceleyebileceksiniz. Bir sonraki hayalim ise önce bir sergi açmak, sonrasında ise fiziksel bir müzeye dönüştürmektir.
💬 Web sitede yapılan her bir yorum benim için çok değerlidir; önerilerinizi, düşüncelerinizi, anılarınızı ve destek mesajlarınızı okumak beni gerçekten motive ediyor. Yorumlarınızı dilediğiniz zaman düzenleyebilir, güncelleyebilirsiniz. Siz de ziyaretçi defterine bir not bırakmak isterseniz,
https://www.qslmuseum.com.tr/ziyaretci-yorumlari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Desteklerinizle bu koleksiyonu büyütmek ve bir gün fiziksel bir QSL müzesini hayata geçirmek dileğiyle…
Sevgilerimle,
73!