Gönderen Konu: Sequencer Devresi  (Okunma sayısı 14 defa)

Çevrimdışı TA2YGT

Sequencer Devresi
« : Dün, 19:47:05 »
Herkese selamlar,
Son Bird 43 devresinden sonra yaptığım devreleri ufak ufak başka amatörlerin de faydalanması için tanıtmaya karar verdim. Bu devresi 2-2.5 sene önce kadar Oğuzhan abi [TA2NC] ile yapmaya karar vermiştik. Sonuçları gayet iyi. Hem kısa bir video da çektim sequencer devresi nedir, ne iş yapar gibi soruları ve örnek bi kullanım gibi açıklamalar da mevcut. İhtiyacı olan varsa benimle iletişime geçebilirler. Devrenin görünüşünü ekte yolluyorum. Ayrıca kısa bir tanıtım ise şöyle bir yazı yazdım:
Yüksek güçlü cihazlarla çalışırken, anten röleleri zamanlama hatası yüzünden arızalanabilir. Özellikle röleye elektrik verilirken sinyal geçerse, bu parçalar kolayca yanabilir. İşte bu 4 kanallı RF sequencer devresi, bu sorunu önlemek için tasarlanmıştır. Cihazlar sırasıyla ve doğru zamanda devreye girer, böylece hiçbir parça zarar görmez.

Bu devre, her biri belirli gecikme süresiyle sıralı olarak devreye giren 4 ayrı çıkış sunar:

1 yüksek güçlü çıkış, 100V seviyelerinde birkaç ampere kadar yük anahtarlayabilir (antenna röleleri için ideal),

3 ek çıkış ise 40V / 500mA seviyelerinde cihaz kontrolü sağlar (amp, transverter, tx/rx roleleri vs).

Her çıkış, ters gerilimlere ve ani voltaj darbelerine karşı korunmuştur. Gecikme süresi ayarlanabilir (birkaç milisaniyeden 1 saniyeye kadar), böylece hassas zamanlama gerektiğinde tam kontrol sizde olur. Kurulum sırasında LED göstergeler sayesinde zamanlama net olarak görülebilir.

Ekstra Özellik: Transmit Inhibit Desteği
FT-817, FT-897 gibi bazı cihazlarda bulunan “TX Inhibit” (iletimi engelleme) fonksiyonu desteklenmektedir. Sequencer çıkışlarından biri bu pin’e bağlandığında, cihaz RF çıkışı yapmadan önce tüm sistem hazır hale gelir. LED besleme hattı üzerindeki dirençler, inhibit fonksiyonu için 12V’luk bir “pull-up” gerilimi sağlar.
 LED’lerin ters voltajda parlamasını önlemek için her LED ile seri bir diyot eklenmiştir. Bu sayede, çıkışlara yüksek gerilim uygulandığında bile sistem stabil çalışır.

Örnek kurulum:
Port 1: RX/TX Röle Kontrolü
Port 2: LNA güç
Port 3: PA anahtarlanması
Port 4: TX Inhibit

Video ise burada :
https://www.youtube.com/watch?v=bKvwlhjHPuE
Herkese 73.
TA2YGT