Merhaba,
Geçtiğimiz hafta TA2TEO Teoman Bey’i ziyaret ettim ve bana ayırdığı yerli üretim bir manipleyi teslim aldım. Bir haftadır aktif olarak kullanıyorum. Oldukça memnun kaldım ve bu güzel deneyimi sizlerle de paylaşmak istedim.
Nasıl Ortaya Çıktı?TA2FE Emin Bora Bey, CW eğitimi konusunda uzun süredir online dersler veriyor. Daha önce düzenlediği 5 sezon CW kursunda klasik yöntemle önce dinleme, en son gönderme şeklinde ilerlemişti. Bu yıl ise 6. sezon CW kursunu farklı bir yöntemle başlattı. ABD’de bazı CW kurslarında kullanılan, öğrencilerin doğrudan maniple ile çalıştığı yöntem denenmeye karar verildi. Bu yöntemin öğrenmeyi kolaylaştırdığı gözlemlenmişti.
Ancak yaklaşık 30 kursiyerden yalnızca 5’inde maniple vardı. Piyasada manipleyi bulmak zor ve fiyatlar yüksekti. Bu nedenle yerli imalat bir maniple üretme fikri doğdu. Olabildiğince ucuz ve hızlı üretilebilecek bir maniple üzerinde yoğunlaşıldı.
Üretim SüreciTC2E ekibi, 3 gece boyunca fikir alışverişinde bulunarak, bazı manipleleri parçalayarak analizler yaptı. TA2TEO Teoman Bey tasarımı çizdi. CNC’de kesimler yapıldı, zımparalandı ve gerekli diğer parçalar tedarik edildi. Sonuçta hem işlevsel hem de estetik açıdan başarılı bir maniple ortaya çıktı. Toplamda 50 adet üretildi. Ben de 25 seri numaralı manipleye sahip oldum.
Maniplenin tasarımına özel önem verilmeye çalışıldı. Paddle kısmına mors alfabesiyle “TC2E” işlendi. Üst kısmındaki kuru kafa detayı kişiselleştirilebiliyor. Altına eklenen renkli bir poşetle görsel olarak zenginleştirilebiliyor. Ben siyahı tercih ettim. 3 gece gibi kısa sürede fikirden ürüne dönüşen bir çalışma olduğu için elbette bazı eksikler olabilir; ancak genel olarak oldukça başarılı bir iş çıkmış.
Kullanırken çektiğim bir video :
https://www.youtube.com/shorts/LKBujH_Jfr0?si=zasXTHRUwF56yN6g Manipleyi teslim aldıktan sonra birçok radyo amatörü bana ulaşıp nasıl temin edebileceklerini sordu. Konuyu TA2TEO Teoman Bey ile görüştüm. Talep eden radyo amatörü sayısı 20 kişiye ulaşırsa, gerekli malzemeler tedarik edilerek yeni üretim yapılabileceğini belirtti. Bu projede emeği geçen başta TA2TEO Teoman Bey, TA2AI Yakup Bey, TA2FE Emin Bey olmak üzere, tüm TC2E ekibini tebrik ve teşekkür ediyorum.
Fotoğrafları aşağıda paylaşıyorum,
Sevgilerimle,
73!