Ana Sayfa > Bir sorum var! ***
Mikro dalga fırın lambası
TA3LRT:
Dün biraz araştırma yaptım bu konuda 1989 yılında bir amatör magnetronu modifiye ederek rf konnektör eklemiş ve bir ATV verici yapmış.
https://www.n5dux.com/ham/files/pdf/ATV%20Transmitter%20from%20a%20Microwave%20Oven.pdf
Bulduğum başka bir kaynakta bir youtube videosu ancak magnetron konusunda güzel bir anlatımı var. O videonun bağlığı da "Battery powered magnetron" gibi bir şeydi.
Bu ikisi dışında doğrudan magnetron ile teknik bir çalışma denk gelmedi internette
TB6BHK:
Magnetron tüp için aşağıdaki sitenin bir bölümünde yazılan üç cümlenin yandex tercümesini veriyorum.
Siteden bir uyarı gelebilir endişesi ile orijinal yazıları sildim.
Magnetron bir şeyi yapan özel bir vakum tüpüdür: Bir güç osilatörü kaynağıdır. Boyuta ve diğer faktörlere
bağlı olarak birkaç yüz MHz ila birkaç yüz GHz frekansları için onlarca ve yüzlerce watt ila kilovat üretebilir. Bir magnetronun sabit frekanslı bir cihaz olduğunu ve ayarlanamayacağını unutmayınız.
Önceleri haklı olarak tüp denince en ilkel yükselteç tüpü TRİOD aklıma geldi. Oysa ki Magnetron triyot değil. Triyotun bir alt versiyonu, nerede ise DİYOT.
Anot ve flamanı var ama GRİD yok. Katot var deniyor, katot içerde gizli, dışardan ona ulaşamıyorsunuz. Kimisi katot olarak flamanları gösteriyor. Metal gövde ANOT oluyor ve şasiye bağlı.
Magnetron Cigaherz üretimi için dışardan destek almıyor. Nasıl ki regen alıcı osilasyonunu dışardan almıyor, kendi üretiyorsa Magretnon için de, dışardan bobin, kristal, osilator, sinyal jeneratör desteği gerekmiyor. Frekansını kendi üretiyor. Frekans değişimi için bazı firmalar bir küçük vida kıvırması seçeneği koymuş. Hepsinde de yok. Pekii böyle bir lamba ile rf yükselteç yapılabilir mi? Firmalar, Magnetron bu iş için yapılmamış diyorlar. Telsiz ustalarının tüpe sinyal giriş ucu bulmak için Flamanlara şok bobini ilave ederek, flaman ve katodu giriş kapısı olarak kullandıklarını gördüm.
husnu66tr@yahoo.com
TA2NC:
Magnetronun sabit bir frekansta yayın yapmasının yanında urettigi sinyalin en az 20-30mhz genişliğinde olduğu gerçeğini de atlamamak gerek.
Yani bilindik herhangi bir amator modulasyon ile karşılaştırılamaz.
TB6BHK:
Değerli Kayhan Bey
Vermiş olduğunuz birçok bilgi, ve bilhassa sinyalin modülasyon problemi, benim için oldukça yeni ve bana göre hayli lüks. Benim uğraşım şu anda lambanın içindeki sinyali kullanmak, ona bir yön vermek filan değil. Saten bu lambanın içindeki sinyaller öldürücü.
Acizane şahsen ben içinde 5000 volt bulunan bir cihazın içine elimi uzatamam. Elektrik elinize havadan uçarak geliyor.
İşte şu anda elimde bu lamba duruyor. Soğutucularını da sökmüş bulunuyorum. Anot gri renkli. Kırmızı renkli anotun üzerine ince bir gümüş kaplama yapmışlar. Gri renk gümüşe ait. Alt tarafta flaman uçları (uçlara bağlı izolasyon bobinlerini kestim) üst tarafta anten çıkış metali veya silindiri.
Bizim gayemiz bu lambayı Magnetron dan kurtarıp normal bir triyot lamba gibi kullanabilmek. Güç dahi istemiyoruz. 5000 voltluk trafo sargısını testere ile kesip atıyoruz. Anot şasiden kurtululacak ve mütevazi bir 250 DC volt ile beslenecek. Anota bobinli tank ilave edip bir kondansatör aracılığı ile flamanlardan bir giriş verebilme düşüncesi. Lambada grid de bulunmadığından işler daha zorlaşmış durumda. saygılar
TB6BHK https://www.geocities.ws/husnu66tr
TA2NC:
Lambalar ile hic calismadigim icin ben teknik bir yorum yapamiyorum ama calismak istediginiz kisim ilgimi cektigi icin bir arastırma yapayim dedim.
En azindan grok'un verdigi cevap su sekilde..
Tabii ki hatali bir yorum yapmis olabilir.
Bağımsız Kullanım: Magnetronun içindeki bir bileşeni (örneğin, sadece filament veya katot) çıkarıp bağımsız bir RF üreten eleman olarak kullanmak mümkün değildir. Çünkü:
Filament, yalnızca elektron emisyonu sağlar ve RF sinyali, magnetronun rezonans boşlukları ve manyetik alanla etkileşimiyle oluşur.
Magnetron tüpü, tek başına bir triyot veya tetrot gibi genel amaçlı bir RF amplifikatörü veya osilatörü olarak çalışmaz; özel bir mikrodalga cihazıdır.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git