Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

Mikro dalga fırın lambası

(1/3) > >>

TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Zaman zaman internet sahifelerinde hurdaya çıkarılmış mikro dalga fırın malzemelerinin yeniden kullanıma sokulması konusuna rastladığım oluyor. Browser!ere Lamba yazdığımda, cevap olarak aydınlatma lambası  açıklaması veriliyor. O tip lambaları amatör olmayanlar da bilir.
 Benim sorum Magnetron ismi verilen 1800 tl (2025 senesı) civarı fiyatı olan ve içinde tube dediğimiz flamanlı lambaya ait. Flaman tellerini görebiliyorum. Triyot cinsi bir lamba olmalı--öyle zannediyorum--
Bu lamba hakkında bilgi arıyorum, amatör işlerinde işe yarayabilir mi?
   TB6BHK   husnu66tr@yahoo.com

TB6BHK:
Değerli arkadaşlar
Mikro dalga fırının içinde vacuum microwave tube olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Bu durumu daha önce bilmiş olsaydım  Lambaların üstadı rahmetli Yaşar Gocet bey ile görüşürdüm.
Bu lambalar mutfak fırın cihazlarının içinde, önce hurdacılara oradan eritme fırınlarına gidiyor.
Magnetron lamba  mg7495   3000MHz   Anot 4000v    flaman AC 3 --3,5V  9..12A     500..1000W
Evet 1000 Watlık radar frekanslı lambalar demir fiyatına hurdacılardan  geri dönüşüm fırınlarına gidiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=42UF_kED34Q
https://www.youtube.com/watch?v=42UF_kED34Q       Lamba değerleri yaklaşık değerlerdir. Kesin rakamlar ve lamba numaraları datasheetlerde  aranmalıdır.  Ayrıca uyarı yazıları bulunmalı dikkate alınmalıdır

TB6BHK   Hüsnü Köktürk   husnu66tr@yahoo.com

TA3LRT:
Mikrodalga fırınların magnetron tüplerine acaba filament voltajını verip, anot voltajını daha düşük bir voltaj uygulamak kaydıyla rf üreteç yapılabilinir mi? 5 10 Watt gibi? Ev tipi mikrodalgalar 2.45Ghz (su moleküllerinin rezonans frekansı) de çalışıyor.

TB6BHK:
Değerli  Berat Bey
Yazınızı okudum. İlginizden memnun oldum.
Bu lambalar güç lambası. Nedeni et kızartacak, 5...10 vat bu iş için yetmez. Güç lambalarının flaman telleri güçle orantılı olarak yüksek amper istiyor. 30w lambanın flaman amperi  0.5A ise 300 w lambanın flaman amperi 2..3 A gibi yükseklerde olacak.
Acizane sahsen ben H.K  gök dalgalarının ve CB cilerin çok aktif olduğu 1980-1990 yılları arasında bazı lambalı devreleri görme ve  döküman bulma imkanım olmuştu. Lamba konusunda hurdacılar da  çok zengindi. O yıllardan kalma bilgilerime istinaden diyebilirim ki.
Lambanın çalışması için Flaman voltaj ve amperi şart. Ama flaman tam kızarmaz az kızarır sa tam bize göre düşük güç çıkar. Anot voltajı dahi öyle. Voltu az verirsen lambada gücü az verir. Eski yıllarda Birçokları transistörlerin bulunmadığı yıllarda anot voltajı 12v olan portatif el telsizleri kullanırdı.
Frekans meselesine gelince anot bobin takımında çok turlu bobin ve yüksek kapasite kullanımında istenilen frekansa rahatlıkla inilebilir.  Malum amatörün güç ve frekans kullanımında bir sınırı var. Yüksek güçler ve özel frekanslar profesyonel ve yetkili mercilere ait olmalı diye biliyorum. Ayrıca düşük anot voltajı tehlike riskini de azaltacaktır
husnu66tr@yahoo.com   saygılarımla

TA2NC:
Bir amator faaliyette kullanmak için bir sinyalin modüle edilebilmesi gerekmektedir. Magnetron yüksek rf gücü çıkarabilmesine rağmen çalışma prensibi gereği module edilemez. Yani amatör olarak pek kullanım sağlamaz.Yani yüksek gücü ve etrafındaki canlı dokuları pişirme olasılığından bahsetmiyorum bile.

Magnetron osilasyon yapan bir frekansta yüksek çıkan bir cihazdır sadece. Yani bir rf input outputu olmadığı için bir amplifier olarak düşünemeyiz.

Sirf yaptım demek için, güç verip kapatarak white noise ile bir nevi cw calisir mi .. belki.

Bazı modern mikrodalga fırın tasarımları LDMOS ile çalışıyor.
https://www.ampleon.com/applications/industrial-scientific-medical/cooking-and-defrosting.html#/  adresinde bazı türlerini gorebilirsiniz.
Ama bu ldmoslar da lineer değil. Type C transistor oldugundan ancak FM gibi continuos sinyaller ile verimli kullanılabilir.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git