Gönderen Konu: EFHW anten için 49:1 UnUn Projesi  (Okunma sayısı 233 defa)

Çevrimdışı TA7H

EFHW anten için 49:1 UnUn Projesi
« : 24 Nisan 2025, 13:37:51 »
Merhaba,

Yıllarca çatıda kullandığım Diamond CP-6 vertikal antenle oldukça sınırlı performansla çalıştım. Şimdi ise TAYoungsters ekibinin genç üyeleriyle birlikte, taşınabilir operasyonlar için EFHW (End-Fed Half-Wave) antenlerde kullanılmak üzere kendi 49:1 un-un üretmeye başladık.

Go-box kitler kullandığımız için kutunun kompakt boyutlarda olması bizim için önemliydi. Genellikle QRP cihazlarla çalıştığımızdan, küçük boyutlu toroidler ihtiyacımızı fazlasıyla karşılıyor. Bu projede, 140-43 toroidlerle uyumlu, IP67 koruma sınıfına sahip muhafazalar temin ettik. Bu sayede, bileşenler dış ortam koşullarından güvenli bir şekilde korunabiliyor.

TA7OZX Özkan hocamız ricamız üzerine, söz konusu muhafazanın içine sığacak şekilde oldukça kompakt ve işlevsel bir PCB tasarımı hazırladı. Tasarım; 140-x, 82-x ve 50-x boyutundaki üç farklı toroid tipini destekleyecek şekilde geliştirildi. QRPlabs cihazlarıyla uyumlu olması açısından BNC konnektör tercih ettik.

Özkan hocamızın izniyle, projede kullanılan PCB’nin Gerber dosyalarını sizinle paylaşıyorum. Bu dosyalarla JLCPCB veya PCBWay gibi üreticilerin web sitesine doğrudan dosyaları yükleyerek sipariş verebilirsiniz.

İndirme linki: https://gitrad.org.tr/wp-content/uploads/2025/04/1-49unun-CADCAM-GiTRAD.zip

Kullandığım Malzemeler:
Bobin Teli: 1 mm çapında emaye kaplı bakır tel (yaklaşık 100 cm yeterlidir).
Kapasitör: 100pF değerinde, tercihe göre SMD ya da through-hole tip kullanılabilir. 2kV veya daha üstü olabilir. Ekte şemayı paylaşıyorum.
İzolasyon: Yüksek ısıya dayanıklı cam elyaf makaron kullandım. Alternatif olarak toroid üzerine teflon bant sarabilir ya da ısıyla daralan makaronlarla teli izole edebilirsiniz. Bu, özellikle sarım sırasında telin üzerindeki izolasyonun zarar görmesini engellemek açısından önemli.
Kutu: Altınkaya SE-205 (IP67, contalı)
Toroid: 140-43, 82-43 veya 50-43
Konnektör: 90 derece PCB tipi BNC şase konnektör (Ben Karaköy, Menevşe İş Hanı’ndaki Söz Elektronik’ten temin ettim. Uyumlu olduğu sürece birçok farklı tedarikçiden edinilebilir.)

Sarıma başlamadan önce 2 primer sargıyı, sekonderin ilk 2 turu ile birlikte sarıyoruz. İki teli birbirine sarmaşık şekilde sarabilirsiniz. Konnektör için 14 numara kademeli matkap ucu yeterli olmaktadır. Kutunun sağ ve sol tarafına, anten telleri bağlantıları için born jack ekleyebilirsiniz. Vida-somun ile de yapılabilmektedir. Bu projeden elde ettiğimiz sonuçlar oldukça tatmin ediciydi. Kendi taşınabilir operasyonlarımda büyük bir memnuniyetle kullanıyorum.

Sevgilerimle,
73

Çevrimdışı TA7H

Ynt: EFHW anten için 49:1 UnUn Projesi
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2025, 13:38:59 »
Fotoğrafların devamını paylaşıyorum.