Gönderen Konu: LOTW Siber Saldırı Sebebiyle Servis Dışı  (Okunma sayısı 411 defa)

Çevrimdışı TA3GO

LOTW Siber Saldırı Sebebiyle Servis Dışı
« : 21 Mayıs 2024, 09:29:20 »
Merhaba,
Cumartesi akşamı 18/05/2024 QSO larımı TQSL ile server hatası sebebi ile LOTW sistemine gönderemedim,
yaptığım araştırma neticesinde ARRL nin LOTW ve başka alt yapılarının bir siber saldırıdan etkilendiği ve şuan hizmet veremez durumda olduğu konuşuluyor.
Şurada konu tartışılıyor.
https://groups.arrl.org/g/ARRL-LoTW/topic/lotw_down_today_5_15_2024/106112289?page=5
Arrl Lotw sitesi de açılmıyor
https://lotw.arrl.org/lotwuser/default
Şurada da ilgili haber var,
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/arrl-cyberattack-takes-logbook-of-the-world-offline/#google_vignette

73 DE TA3GO
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: LOTW Siber Saldırı Sebebiyle Servis Dışı
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2024, 15:24:41 »
Merhaba Can bey. ARRL'nin sitesi argo tabiri ile "hack" lenmiş. Bunu anlıyorum da, günlerdir sitenin neden yeniden ayağa kaldırılamadığını anlıyamıyorum. Neredeyse bir hafta oldu, henüz bir gelişme yok. Bu siteyi işleten arkadaşlar bizler gibi amatör, ancak arkalarında ARRL gibi köklü bir oluşum var. Benim hesabıma göre siteyi sıfırdan yenilemek için gerekli tüm kaynaklara sahipler, neden bu işi yapmadıkları ya da yapamadıkları muamma. Her neyse, iyi ki 100 DX CFM yi tamamlayınca DXCC sertifikasını hemen almışım diyorum. Çünkü şu anda sertifika işleri ne durumda onu da bilemiyoruz. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #2 : 21 Mayıs 2024, 18:05:07 »
Merhaba Mete Bey,
Anladığım kadarı ile LOTW servisi 15/04/2024 den beri hizmet dışı,
Log gönderimlerini sadece çapraz kontrole bırakmadan ara yazılım ile kabul eden bir kurum olan ARRL' nin gecikmesinde bana göre 3 neden olabilir,
1 - Söylediğiniz gibi birincil işi bu işi yönetmek olmayan bizler gibi amatörlerin (ARRL üyesi amatörler) konuyla profesyonellere göre daha yavaş ilgilenmesi,
2 - Yapıyı siber saldırılardan koruyacak daha güvenli bir sisteme taşıdıktan sonra erişime açma isteği.
3-  Yedekleme hatası veya eksikliği sebebi ile veri kaybı.

Umarım 3. madde oluşmamıştır, siber saldırıların ardından verilerin silinmesi, bulunduğu sunucularda şifrelenerek fidye talebi çokça yaşanan bir durum. Fidye ödense de verilerin eski haline getirelemediği durumlar da az da olsa yaşanıyor.

Şurada çok açık olmasa da ARRL nin konu ile ilgili duyurusu var,
https://www.arrl.org/news/arrl-systems-service-disruption

Buradaki açıklamada;
profesyonellerle çalışıyoruz ve elimizden geldiğince hızlı olacağız demişler.
Umarım en yakın zamanda çözülür.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 22 Mayıs 2024, 11:29:23 »
arrl nin development takiminin mail listesindeyim.
gecikmenin sebebi buyuk oranda oraya destek olan cogu arkadasin dayton hamventionda olması.
Gerci iş sıkışınca şimdi dışarıdan da destek istemişler.

bakalım ne kadar daha sürecek bu kesinti.

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2024, 09:13:33 »
Tekrar merhaba,
ARRL Dün konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmış,
şu linkten ulaşabilirsiniz;
Çevirisi şöyle;
Ağımıza ve sistemlerimize erişimle ilgili ciddi bir olayı çözmeye devam ediyoruz. Logbook of The World® ve ARRL Learning Center gibi çeşitli hizmetler etkilendi.
Birçok LoTW® kullanıcısından hizmetin durumu ve verileri hakkında sorular aldıklarını duyduk. Bu bir LoTW sunucusu sorunu değildir ve LoTW verileri güvenlidir.
Yayın ve prodüksiyon ekibimiz, halen basım aşamasında olan QST dergisinin Temmuz sayısını hazırlıyor. Basılı yayın aboneliği alan üyelere birkaç gün geç teslim edilebilir. Dijital baskı zamanında yayınlanmalıdır.
Çalışanlarımız ve diğer kişiler, etkilenen sistemleri geri yüklemek için yorulmadan çalışırken gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederiz.

"ve LoTW verileri güvenlidir."
Açıklamanın bu kısmı beni rahatlattı,
geç olsun güç olmasın.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #5 : 10 Haziran 2024, 10:55:38 »
Tekrar merhaba,
06/06/2024 tarihinde Arrl yeni bir duyuru yaptı konu ile ilgili,
bu duyuruda konudan bir siber suç olarak bahsetmişler.
Kimi servisleri tekrar çalışmaya başlamışsa da henüz LOTW den bir haber yok.
İlgili duyurunun google çevirisini aşağıya ekliyorum;

Bazı üyelerin bu olayla ilgili her şeyi açıkça iletmemiz gerektiğine inandıklarının farkındayız. ARRL ağını yeniden kurarken bizi iletişimlerimizde muhafazakar ve dikkatli olmaya yönlendiren siber suç avukatları ve yetkililer de dahil olmak üzere sektör uzmanlarıyla çalışıyoruz.

ARRL'nin dernek üyelik sistemi bu saldırıdan etkilenmedi. Üyeler www.arrl.org/join adresinden veya ARRL'yi arayarak çevrimiçi olarak yenileyebilirler. Ayrıca çevrimiçi ARRL Mağazası normal şekilde çalışıyor. ARRL Field Day ürünleri hala anında gönderim için mevcuttur. Lütfen ARRL Saha Günü ile ilgili bu son habere bakın.

QST'nin Temmuz 2024 sayısının dijital baskısı planlandığı gibi 7 Haziran Cuma günü satışa sunulacak. Basılı baskı ise 10 Haziran Pazartesi günü baskıya girecek. Üyeler ayrıca QST'nin 2012 yılına kadar uzanan ve güncel dijital baskılarına da erişebilecekler. ve On the Air, QEX ve NCJ dergilerinin 2020 yılına ait önceki sayıları.

Daha önce bildirildiği gibi, ARRL Gönüllü Denetçi Koordinatörü, aday sınav oturumlarını tamamlayan Gönüllü Denetçilerden alınan Amatör Telsiz Lisansı başvurularını işleme almaktadır. 22 Mayıs'ta yapılan sınavların başvuruları 6 Haziran itibarıyla personelimiz tarafından işleme alınmaktadır.

Daha önce bildirildiği gibi, W1AW, Hiram Percy Maxim Memorial İstasyonu sesli, CW ve dijital bültenler, kod alıştırmaları ve eleme çalışmaları ile tamamen çalışır durumdadır. İstasyon, normal ziyaret saatlerinde ziyaretçi operatörlerini ağırlamaya devam ediyor.

ARRL Haziran VHF Yarışması 8 – 10 Haziran 2024'tedir. Çevrimiçi log gönderimi her zamanki gibi desteklenecektir. Günlük gönderme işlevi, 1 – 2 Haziran tarihleri ​​arasında düzenlenen son ARRL Dijital Yarışması için de benzer şekilde desteklendi.

Haftalık ARRL Mektubu da dahil olmak üzere ARRL e-bültenlerinin çoğunun yayınlanması, normal programlarda minimum kesinti ile devam etti. Haber bültenlerini e-postayla göndermek için yeni bir platform hayata geçirildi ve bu da düzende bazı değişikliklere yol açtı.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #6 : 21 Haziran 2024, 09:06:10 »
Tekrar merhaba,
14/06/2024 tarihinde ARRL yeni bir duyuru yapmış,

LOTW ile ilgili;
ağlarımızın güvenliğini ve bütünlüğünü temin edene kadar hizmetleri çevrimdışı tutmak için ihtiyati tedbir aldık.
demişler, Yani henüz LOTW servisi çalışmaya başlamadı.

Duyurunun tamamının çevirisi aşağıdaki gibi;
ARRL ağını ve ilgili birçok sistem ve veri tabanını geri yükleme konusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz. Etkilenen hizmetleri dikkatli bir şekilde ele alıp geri yüklerken gösterdiğiniz sabır ve anlayış için teşekkür ederiz.

LOTW, Çevrimiçi DXCC ve ilgili kullanıcı verileri güvenli ve etkilenmezken, ağlarımızın güvenliğini ve bütünlüğünü temin edene kadar hizmetleri çevrimdışı tutmak için ihtiyati tedbir aldık.

Çevrimiçi kursumuz ve eğitim merkezimiz olan ARRL Öğrenme Merkezine (learn.arrl.org) erişilebilir. Öğrenim Merkezi, çeşitli amatör radyo konuları ve ilgi alanlarından içerik içerir. Birbirine bağlı veritabanlarını geri yüklemeye devam ederken Öğrenim Merkezi biraz farklı bir oturum açma deneyimi gerektirecektir. Öğrenim Merkezi'nde daha önce oturum açmış olan kullanıcıların, yeni bir Öğrenim Merkezi şifresi belirlemek için E-POSTA ADRESLERİNİ kullanmaları ve 'şifremi unuttum' işlevini kullanmaları gerekecektir. Sisteme yeni katılan kullanıcılar e-posta adreslerini kullanarak kayıt olacaklardır. ARRL sistemleri tamamen geri yüklendiğinde kullanıcı hesapları üyelik hesaplarıyla yeniden mutabakata varılacaktır.

ARRL Saha Günü 22 – 23 Haziran 2024'tür. Katılımınızı hazırlamanıza yardımcı olacak kurallar ve diğer kaynaklar için www.arrl.org/field-day adresini ziyaret edin. Etkinliğin ardından çevrimiçi girişler her zamanki gibi https://field-day.arrl.org/fdentry.php adresinden desteklenecektir.

ARRL Gönüllü Denetçi Koordinatörü, Amatör Telsiz Lisansı başvurularını FCC'ye işlemeye devam ediyor. Gönüllü Sınav Uzmanları tarafından 12 Haziran 2024'e kadar yüklenen sınav oturumlarına ait tüm başvuruları işleme koyduk. ARRL VEC'ye postayla gönderilen ve tarafımıza ulaşan oturumlar 1 – 2 iş günü içinde işleme alınır.

Yeni Amatör Ekstra Sınıf Soru Havuzu 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. Yeni Ekstra Sınıf sınav kitapçığı tasarımları en kısa sürede VE ekiplerine sunulacaktır. Takımlar ayrıca bu arada e-postayla gönderilen bir versiyon için 1 Temmuz'dan sonra ARRL VEC ile iletişime geçebilirler.

Duyurulara şu adresten ulaşabilirsiniz;

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #7 : 02 Temmuz 2024, 09:21:24 »
Tekrar merhaba,
ARRL dün 01/07/2024 LOTW' ü yeniden açtığını duyurdu,
Anladığım kadarı ile hem kullanıcıların yüklenmesi hem de ARRL' nin koyduğu kimi kısıtlar sebebi ile eskisi gibi çalışmayacak veya bir süre eskisi gibi çalışmayacak diyelim.
Kullanım, log yükleme ile ilgili kısıtlar ve ARRL yöneticilerinin  ricalarını da içeren son duyuru çevirisini aşağıya ekliyorum.
Orjinal metin şu linkte;

12:00pm ET / 16:00 UTC'den itibaren geçerli olmak üzere Logbook of The World®'ü (LoTW®) hizmete geri getireceğiz.

Ağdaki çalışmalar ilerledikçe bazı kullanıcılar, yaklaşık 6600 günlüğün yüklendiği LoTW'nin kısa süreliğine açılmasıyla karşılaştı. LoTW arayüzlerinin düzgün çalıştığını test ettiğimiz için günlükler bu hafta sonuna kadar işlenmedi.

Büyük olasılıkla büyük bir günlük akışının yönetilmesine yardımcı olmak için adımlar atıyoruz. Yarışmalardan veya DXpedition'dan büyük yüklemeleriniz varsa, LoTW'ye yetişme şansı vermek için lütfen yüklemeden önce bir veya iki hafta beklemenizi rica ediyoruz. Ayrıca aşırı kopya içeren günlükleri reddetmek için bir süreç uyguladık. Reddedilecekleri için lütfen kişilerinizin LoTW'de olduğundan emin olmak için günlüğün tamamını yüklemeyin. Son olarak, lütfen LoTW ile ilgili yaşadığınız sorunları bildirmek için ARRL Genel Merkezini aramayın. Destek ekibiyle LoTW-help@arrl.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Yıl sonuna doğru LoTW'nin kullanılamayacağı planlı zamanlar yaşayabilirsiniz. Bu zamanı LoTW'ye yapmak istediğimiz operasyonel ve altyapı iyileştirmelerini değerlendirmek için kullanıyoruz. O zamanlar duyurulacaktır.

LoTW'nin hizmete dönmesini engelleyen zorluklarla uğraşırken gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederiz. LoTW'nin üyelerimiz ve ARRL üyesi olmayan onbinlerce LoTW kullanıcısı için öneminin bilincindeyiz. LoTW, QST'nin hemen ardından ikinci en popüler ARRL avantajımızdır.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2024, 08:55:04 »
Tekrar merhaba,
Cumartesi günü (06/07/2024) bekleyen tüm loglarımı TQSL aracılığı ile yükledim, hiç bir sorun yaşamadım.
Giriş yapıp QSO ları kontrol ettim ve bir sorun görmedim.
şimdilik her şey yolunda görünüyor.

İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR