bias tee gibi cok basit ve temel bir konuda yeterince kaynak bulamamanızı pek anlayamasam da,
https://ta2nc.blogspot.com/2019/02/10-ghz-alc.html burada kısmen anlatılıyor. birkaç farklı yazımda daha değinmiştim.
devre semasi da mevcut nasil calisacagi da.
Kısaca ozetlemek gerekirse,
En basit anlatilabilecke sekilde, uydu antenlerinde kullanılan LNB ya da benzer tv ya da amator bant antenlerde kullanılabilen LNA cihazları sonucta bir elektronik devre ve bir voltaj ile beslenmesi gerekiyor malum.
Ancak evde bulunan alıcı cihazdaki anten portu da cok zayıf sinyalleri almak üzere tasarlanmış, bırakın besleme voltajını çok daha zayıf voltajlar ile bile bozulabilecek cihazlar.
Yani bizim LNB'yi beslemek icin ya ayrı bir besleme kablosu cekmemiz lazim ya da mevcutta cektigimiz koaksiyel kablo uzerinden beslememiz lazim.
İste bias-tee tam bu amaçla kullanılıyor. Yani ikinci yazdığınız gibi.. cihaz beslemek için. yoksa tek başına bu voltaj kayıpları engellemez.
LNB(LNA ya da x bir cihaz) DC voltajla çalışırken biim RF sinyalleri sinüs yani AC..
Temel elektronik bilen herkesin bilebileceği gibi kapasitörler DC yi bloklarken AC'yi geçirirler.
Bu yüzden telsiz tarafına giden rf ucuna bir kapasitör bağlarsak, sonra kablonun diğer tarafına bir DC voltaj bağlarsak bu DC telsiz tarafına kapasitör yüzünden geçemeyecek ancak kablodan doğru antendeki cihaza doğru gitmeye devam edecektir.
Araya bir de bobin ilave edersek kablonun empedansını bozmadan bu işlemi yapmış oluruz.
Bu yüzden yukarıda paylaştığım linkte de gorebileceginiz gibi, devre cok basit.
Bir kapasitor, bir bobin ve iki konektör.
RTL-SDR tipi cihazlarda nasıl kullanırsınız, antenin dibine bir LNA koyar, evde rtl-sdr öncesi de bir bias tee devresi koyarsınız.. boylece LNA yı beslersiniz.
Ama tavsiyem özellikle rtl-sdr gibi filtresiz bir cihazda anten dibine bir bandpass ya da bandstop filtre kullanmadna lna kullanmanız durumunda diğer freksnlardaki gürültülerden de cokca etkilenir, onceden duydugunuz bazı sinyalleri duyamaz hale bile gelirsiniz.