Gönderen Konu: HF Başlangıcı için telsiz önerisi  (Okunma sayısı 460 defa)

Çevrimdışı TA2ICJ

HF Başlangıcı için telsiz önerisi
« : 14 Şubat 2024, 09:07:38 »
Selamlar

HF'e başlamak için aşağıdaki 3 telsizi değerlendiriyorum. Sizce hangisini seçmeliyim? Ek olarak yanında nasıl bir anten temin etmeliyim?
üstadların öneri ve yorumlarını bekliyorum.

Icom IC-7300
Icom IC-705
Yaesu FT-891

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: HF Başlangıcı için telsiz önerisi
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2024, 10:49:05 »
Sorunuz göreceli bir konu şöyle ki ic-7300 Amerikada giriş seviye bir cihaz olarak tarif edilirken bizim ülkemizde farklı muamele gören masa cihazıdır
Ayrıca ic-705 diğerlerinden farklı olarak QRP cihazdır çıkış gücü düşüktür
Yaesu ft-891 ise mobil olarak kullanımı güzel 100 watt bir makine

Siz mobil olarak hf kullanacak iseniz ft-891 ve atas-120 anten tavsiye ederim.
Bana göre ic-705 gereksiz derecede pahalı ve qrp
ic-7300 ise sabit olarak kullanacaksanız benim listemde ikinci veya üçüncü olur.
73s
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2024, 13:32:03 »
Murat bey de yazmış..
Bu biraz ihtiyaca yönelik bir değerlendirme olmalı.
Daha doğrusu öncelikle ayrılacak bütçe, bu bütçe içinde kalan cihazlar ve sonrasında cihazlar arasındaki teknoloji farkları değerlendirilmeli.

Örneğin, cihazınızın öncelikle all band all mode olmasını tavsiye ederim. Yani HF+6M ile sınırlı bırakmayın 2m ve 70cm bandları da kesinlikle olsun.

İkincisi Teknoloji.. SDR tabanlı cihazlar olabileceği gibi eski nesil cihazları da tercih edebilirsiniz tabii. Ama SDR'ın ciddi avantajları mevcut.. Bu yüzden ben alacak olsam SDR ile ilerlerim.

Üçüncüsü eğer harici bir anten tuneriniz yok ise, anten tuneri da olan bir cihaz tavsiye ederim.

IC-705 QRP olabilir ama, HF'te günlük kullanımda 5W(12V a bağlıyken 10W) ile 100W arasında karşı istasyonda 1S fark anca olacaktır.. Günlük diyorum çünkü bir yarışmada bu 1S epey fark yaratabilir..

Ayrıca 705'in elinize alıp dagda bayırda piklnikte yazlıkta rahatlıkla kurulup kullanılabilmesi gibi bir avantajı da var..

Ya da gerektiğinde harici bir  50/100Wlık bir amplifier ile masa üstü telsizlerden çok daha iyi bir performans verebilir.

Olaya başlangıç telsizi diye bakmayın. İyi bir cihaz alırsanız eğer başlangıçta da ileride de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı TA2ICJ

« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2024, 13:58:36 »
Murat Bey , Opuzhan Bey Merhaba

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Açıkcası cihazları alacağım yerde fiyatlar aşağıdaki şekilde. Bütçeme göre bu cihazları belirledim.
Benim gönlümden IC-7300 geçiyor fakat bütçemi zolayıp IC-705 de alabilirim fakat sizlerinde belirttiği gibi daha fazla verip anfi alana kadar 10W güç ile sınırlı kalmak mantıklı olur mu benim için karar veremedim.

Yaesu FT-891 : 699,00 €
Icom IC-7300 : 1.199,00 €
Icom IC-705  : 1.419,00 €

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2024, 14:32:35 »
https://www.reddit.com/r/amateurradio/comments/s8va7g/ic_705_vs_ic_7300_if_your_primary_interest_is/

yabancilarin karsilastirmasi var.

705 gerçekten çok iyi bir telsiz. Pahalı mı evet..
Ama özellikle mobil kullanımda ya da bir transverter ile kullanım durumunda ciddi avantajları var.

HF tarafında dedigim gibi 10/100W arası 10 db bir deger farkı var.. o da 1S point ten az biraz fazla bir deger yapar..

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #5 : 16 Şubat 2024, 11:08:28 »
Cengiz Bey,
Merhaba. Kendi tecrübelerime istinaden söylemek isterim, hangi telsizi alırsanız alın ama önce iyi bir anten edinin veya yapın. Kötü bir anten ile bütün cihazlar işlevsiz kalır.
Kolay gelsin.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2024, 12:39:55 »
Merhaba,
Maddi durum tamamen size kalmış, o kısmı göz ardı ederek yorum yapacağım.
Ben bu günkü düşüncem ile kesinlikle Icom Ic-705 tercih ederdim. Benim için diğer cihazlara göre artıları:
-Taşınabilir olması, hem evde hem de outdoor faaliyetlerimde kullanabilirim. Mesela deprem çantama tel ante basit bir balun ve birkaç 18650 veya 21700 atarak acil durumlarda da cihazı kolayca alıp gidip gerekirse kullanabilirim.
-All Band All Mode olması, vhf,uhf hatta transverter ile kullanarak daha üst frekanslarda kolayca uydu çalışması yapmama müsaade edecek cihaz olması. Ki ileride kesinlikle uydu çalışmak isteyeceksiniz.
-SDR olması, çok pahalı filtrelerin sağlayacağı imkanları sağlaması, bilgisayar ile kolayca bağlantı kurup her türlü çalışmayı yapma imkanı vermesi... Bunu 7300'de yapabiliyor elbette ancak, örneğin VHF'de RTTY çalışmayı deneyimlemek bir başka olacaktır. HF dijital çalışmalar için de zaten 100W gibi bir güç kullanmanız zaten uygun değil, işe de yaramayacak. 10W FT8 vb. için gayet yeterli.

Eksisi: QRP olması, bu çok canınızı sıkarsa bir PA edinmek mümkün ileride.

Günün sonunda, ihtiyacı da karşılıyorsa, Ic-705 ile diğer iki cihazdan daha çeşitli, daha fazla “oyun oynamak” mümkün.

Eğer bütçe ile ilgili problem yoksa, bir amatör telsizcinin ilk ve bir süreliğine tek cihazı olacaksa, biraz da hangi alandan keyif alacağını da daha iyi anlayabilmek için daha çeşitli özelliklere sahip olması açısından, ben Ic-705 derim. Elbette üçü de kullanılabilir cihazlar ve hiçbirinin alındığı için kullanıcısını pişman edeceğini zannetmiyorum.

Sizin için iyi bir tercih olması dileğiyle...

Çevrimdışı TA2ICJ

« Yanıtla #7 : 22 Şubat 2024, 10:16:58 »

Açmış olduğum başlığa vakit ayırıp yorum yaptığınız ve tecrübelerinizi paylaşarak detaylı  katkıda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim.
Daha önce belirttiğim cihazlara ek olarak Yaesu FT-991A da dikkatimi çekti. IC-7300 de biraz daha fazla fiyara sahip olmaklar beraber IC-705 ile hemen hemen aynı fiyat aralığında ve HF'ye ek olarak VHF/UHF bandını da destklemekte.

Bu cihaz hakkında da görüşlerinizi alabilir miyim?

Teşekkürler

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 22 Şubat 2024, 12:10:01 »
7300 yerine 991A cok daha iyi bir cozum tabii ki. all band olması buyuk avantaj. Ayrica 991a da tuner da vardi sanirim. 7300 de var mi emin deiglim.

Tabii bir de 100W olma avantajı var.
Guzel cihazdır. ama 705 ile karsilastirmak biraz elma-armut olayı oluyor.
705 QRP, Mobil ve genelde IF olarak (transverter ile) kullanımda cok daha one cikiyor.
991A sanki sizin kullanımınıza daha uygun kaliyor bu durumda.

Çevrimdışı TA8AIR

« Yanıtla #9 : 02 Mart 2024, 22:29:36 »
Icom ıc-7300 ile Yaesu ft-991A modeli arasında kaldıysanız kesinlikle ft-991A ile başlangıç seviyesinde daha çok şey öğrenebileceğiniz kanaatindeyim. İlk cihazını alacak bir radyo amatörü için ft-991A daha iyi bir seçenek. HF dinlemedeki çok küçük ve başlangıç seviyedeki ihtiyaçları karşılarken anlaşılamayacak kadar küçük farkları göz ardı edersek, ft-991A kesinlikle ic-7300'ün sunduklarının tamamını ve daha fazlasını sunabilecek bir cihazdır.
Her iki cihazda da dahili anten tuner vardır. Her iki cihazdaki tuner de 1:3 SWR (150 ohm empedansa kadar) tune edebilmektedir. Her iki cihaz da tek bir usb kablosu ile arabirim gerekmeksizin bilgisayara bağlanıp dijital çalışma yapabilmektedir.
Ft-991a bunlara ek olarak vhf-uhf desteklemekte, ayrıca C4FM dijital mod çalışabilmektedir. vhf-uhf ssb mod çalışabilmesi uydu çalışmalarında çok büyük avantaj sağlayacaktır.
Yurt dışından yolcu beraberinde temin şansı da var ise şu sıralar 31 Mart 2024 tarihine kadar yaesu'nun 100 dolar gibi bir ek indirimi var, iki cihazın fiyatları birbirlerine çok çok yaklaşmış durumda.
« Son Düzenleme: 02 Mart 2024, 22:36:16 Gönderen: TA8AIR »

Çevrimdışı TA2ICJ

« Yanıtla #10 : 09 Mart 2024, 16:46:48 »
Başlığa yorum yazan ve katkıda bulunan herkeze teşekkür ederim.

Yaesu ft-991A aldım. Şimdi çatıya koyabileceğim bir dipol ya da vertikal anten yapmayı planlıyorum.
İlk denemeler için önerebileceğiniz anten şemaları konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkürler

Çevrimdışı TA1CX

« Yanıtla #11 : 12 Mart 2024, 00:10:26 »
Anten için çatının şekli(Saç-Kiremit-Çatı Piyesi-Komple Teras), konumu, direk dikip dikmeyeceğiniz, çatıya ulaşacak rf hattı bunların hepsi etken. Kısaca açıklarsanız ona göre bir anten tavsiyesinde bulunmaya çalışırız.