Gönderen Konu: Radyo uzun dalgada tuhaf gelişmeler  (Okunma sayısı 253 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Radyo uzun dalgada tuhaf gelişmeler
« : 29 Nisan 2023, 06:58:06 »
Değerli arkadaşlar
Bilhassa eski radyolarda  150 kHz ile 270...350 kHz arasındaki band a uzun dalga denir. Orta dalgada dahi sayılı istasyon kalmışken uzun dalga nereden çıktı dersek. Geceleri uzun dalgada 3 istasyon bulabildiğim oluyor.
Hangi alıcım uzun dalgayı daha iyi alıyor diye radyo kurcalarken, dinlediğim istasyon üzerine aniden ürkütücü, kedi miyavlaması tipinde sesler biniyor ve bu sesler ortalama 15 sn devam edip kesiliyor. Hangi frekanslarda çıkıyor diye aradım bir keresinde çok güçlü olarak 179 kHz de çıktı. Aramalarımda son bir hafta içinde 112--149..168..190..311 kHz de rastladım.  Şimdiye kadar böyle bir olaya rastlamamıştım. Sesler biraz beacon tipine benziyor diyebilirim. Sinyal güçü düşünülürse beacon sinyali Yozgat şehrine ulaşamaz ve bu bandta ne işi var.
Sinyallere en çok 28/04/2023 akşama doğru rastladım. Daha önceleri de duyup sinyal kesildiğinde radyomun pili bitti diye düşünmüştüm.  Bir anlam veremedim, Yoksa yeraltı sinyalleri yer üstüne mi çıkıyor ?
 73     husnu66tr@yahoo.com 

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Radyo uzun dalgada tuhaf gelişmeler
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2023, 19:23:24 »
Değerli arkadaşlar
 Bu gün 02/05/2023  saat 18~18.20 arası uzun dalgayı 2 radyo ile dinliyorum. Birisi Tecsun marka 100kHz~520kHz arasını alır. Diğeri  Ankara bit pazarından alınmış bir yabancı ülke radyosu, ki vidalarını sökemeyip kırdım,  elimde şu an sadece şase ile çalışıyor. Halk radyosu.
 Benim tuhaf sinyaller bayağı sık geliyor. 20 dakika içerisinde en az 5..6 kere geldi. Sinyaller Tecsun radyoda 100kHz üzerinde 20sn  diğer radyoda frekans=? 15sn devam edip kesiliyorlar. Sinyaller hayli ğüçlü olduğundan uzun dalga radyosunun herhangi bir noktasından bu tuhaf seslerin geldiğini hissetmek ve en iyi alış frekansını bulma mümkün oluyor. Ana frekans sanırım 100kHz. Sesler hep aynı. İlerdeki  günlerde ses kaydı yapmaya çalışacağım.
Sinyaller  beacon olsaydı daha sürekli ne zaman çıkacağı belli olurdu? Yer altı sinyali mi?
73    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA5MSG

« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2023, 23:48:31 »
yazdıgım iletı konuyla alaklaı olmadıgı ıcın ozur dılerım bırkacgune yozgattan ankaraya gıdecegım hurda malzeme icinnereye bakmalıyımiyi calısmalar

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #3 : 03 Mayıs 2023, 02:06:14 »
Değerli Musa Bey
Uzun yıllar Ankaraya yolum düşmedi.
Bu sene 2023 nisan ayında Ankarada idim. Hurdalık için Ostime de baktım. O benim bildiğim Ostim yok. Her taraf demir hurdası.
Yine ne varsa Ulus itfaiye meydanı. Hiç yoktan iyi. Orası da küçülmüş. Orada çok değerli eski oto radyosu buldum. Eskllerin radyosu harikaydı. Cumartesi pazar açık, diğer günleri hiç uğramadım. Konuyu Ankaralı amatörler bilebilirler. Yeni malzeme için Konya sokak yerinde duruyor. Oradan yerli imalat bir tabanca havya aldım. Vida yuvaları köşegen değil de yuvarlak idi. Vidaları sıkıştırmak zor oluyor. Tetik kapanmayabliiyor. Alet devamlı açık kalıyordu. Uygun bir yere kauçuk bir parça yapıştırınca tetik güzel çalıştı. Orijinal havya ucunu attım, yerine daha ince bakır tel bağladım, bu tip havyalar kaçak akım üretmedikleri için transistörleri bozmazlar. Çocukluğumun kalem havyaları germanyum transistörlere zarar verirlerdi. Bu son tabanca da olabilirdi. Kalem havya da aldım.
73  husnu66tr@yahoo.com