Gönderen Konu: Baofeng Uv82 konnektör  (Okunma sayısı 201 defa)

Çevrimdışı TA1GKN

Baofeng Uv82 konnektör
« : 22 Nisan 2023, 20:25:18 »
Merhabalar

Yeni başlayan amatör bir telsizciyim Baofeng uv 82 cihazım var. Bölgemde röle olmadığı için çatıya anten koyarak bu sorunu aşmak istiyorum. Cihazıma hangi konnektörleri almam gerektiğini tam olarak bilemiyorum. Tahmini alıp tekrar tekrar uğraşmak istemiyorum. Bu yüzden bilen ustalara soruyorum hangi konnektörleri almam gerekiyor. Şimdiden teşekkür ederim. Edirne Keşan'dan 73ler

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: Baofeng Uv82 konnektör
« Yanıtla #1 : 23 Nisan 2023, 14:48:51 »
Merhaba,

Cihazınızın çıkışı SMA erkek (SMA-M), ona uyacak "SMA-F" almanız gerekecek.

SMA'nın Reverse denilen, daha ziyade WiFi aplikasyonlarında kullanılanları da var, yanlışlıkla SMA-M RP almayın.

Cihazınızın antenini çatıya koymak uygun çözüm değildir; ya bir fabrikasyon anten (çeşit, çeşit) seçeceksiniz, ya da yapımı basit bir anteni kendiniz imal edeceksiniz

Tercih edeceğiniz, anten, anten kablosu (Koaksiyel kablo) seçimlerinize göre değişik olasılıklar var.

Bu olasılıklar kablo boyu, ulaşılmak istenen mesafe ve çalışılacak frekans ile değişir.

Kablo boyu kısa olacak, ağırlıkla da VHF kullanacaksanız RG58 kablo ve PL259 - SO239 kullanmanız yeterli olur.

Kablo boyu 10m üstü ve UHF de kullanılacaksa, RG58 koaks ve "N" konektör tercih etmelisiniz.

Örneğin, cihazınıza önce şu adaptörü takacaksınız:
https://www.telektronik.com/urun/sk-122-sma-disi-n-disi-cevirici-konnektor

Onun tersi ile (N erkek) RG213 koaks ile çatıya ulaşacaksınız; koaksın ucunda da kullanacağınız antenin tipine göre N veya PL259 konektör olacak.

Yakınınızdaki (bilen) bir amatörden veya dernekten görerek destek almanız daha faydalı olacaktır. Takıldığınız yer varsa sormakta tereddüt etmeyin.

Kolay gelsin, 73

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #2 : 23 Nisan 2023, 14:51:42 »
DÜZELTME:

Kablo boyu 10m üstü ve UHF de kullanılacaksa, RG213  veya LMR cinsi koaks ve "N" konektör tercih etmelisiniz.

Merhaba,

Cihazınızın çıkışı SMA erkek (SMA-M), ona uyacak "SMA-F" almanız gerekecek.

SMA'nın Reverse denilen, daha ziyade WiFi aplikasyonlarında kullanılanları da var, yanlışlıkla SMA-M RP almayın.

Cihazınızın antenini çatıya koymak uygun çözüm değildir; ya bir fabrikasyon anten (çeşit, çeşit) seçeceksiniz, ya da yapımı basit bir anteni kendiniz imal edeceksiniz

Tercih edeceğiniz, anten, anten kablosu (Koaksiyel kablo) seçimlerinize göre değişik olasılıklar var.

Bu olasılıklar kablo boyu, ulaşılmak istenen mesafe ve çalışılacak frekans ile değişir.

Kablo boyu kısa olacak, ağırlıkla da VHF kullanacaksanız RG58 kablo ve PL259 - SO239 kullanmanız yeterli olur.

Kablo boyu 10m üstü ve UHF de kullanılacaksa, RG58 koaks ve "N" konektör tercih etmelisiniz.

Örneğin, cihazınıza önce şu adaptörü takacaksınız:
https://www.telektronik.com/urun/sk-122-sma-disi-n-disi-cevirici-konnektor

Onun tersi ile (N erkek) RG213 koaks ile çatıya ulaşacaksınız; koaksın ucunda da kullanacağınız antenin tipine göre N veya PL259 konektör olacak.

Yakınınızdaki (bilen) bir amatörden veya dernekten görerek destek almanız daha faydalı olacaktır. Takıldığınız yer varsa sormakta tereddüt etmeyin.

Kolay gelsin, 73

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2023, 00:12:57 »
İyi akşamlar

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Maalesef çevremde bu işlerden anlayan tanıdığım birisi de yok. Bulunduğum yerde (Edirne/Keşan) konnektör ve kabloda bulunmuyor. Bu yüzden muhtemelerdir internetten sipariş vereceğim. Şuan bulunduğum konuma en yakın röle Işıklar Şarköy civarı ama ulaşamıyorum. Ulaşabildiğim tek röle Çanakkale Kazdağ onada ancak çatıdan ulaşabiliyorum evde dinleme yapabiliyorum ama çıkışta sesim girmiyor. Çatıya kendin bir anten yapıp deneyeceğim. Birde teleskobik antenden randıman alma şansım olabilir mi acaba?

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2023, 11:13:24 »
Anteninizi kazancli bir anten yapmaniz lazim.
Teleskopik anten araba ya da radyolardaki gibi bir anten mi?

Oncelikle sunu soyleyeyim. anten dediginiz sadece bir tel parcasi degildir. Farkli tasarımlar ve bunlara gore kazaclari vardir.

Teleskopik bir anten de calismaya dusundugunuz frekansa gore ayarlanabilir (ama bu ayar icin elinizde bir de anten analyzer olması gerekir) ama bu anten ceyrek dalga bir anten olacagi icin kazanci olmayacaktir.

Bunun yerine bu aralar sıklıkla tercih edilen flowerpot anten ya da benim tavsiyem moxon anten yapmanız.

Hem bu forumda hem internette moxon nasıl yapılır bir cok resim video vs bulunuyor.

Anten kazancını yukseltmek hem duyma hem gondermenizi iyilestirecektir.

Ayrica bulundugunuz yerde olmamasi sorun degil. Ben ankarada yasiyorum muhtemelen konya sokak'a gitsem aradigim malzemeleri bulurum ama, oraya git.. park yeri bul malzeme al.. malzemeye de internettekinden cok para ver geri don vs ugrastirici.

Biz de genelde internetten siparis veriyoruz anlayacaginiz :)

Bu isin en iyi ogrenme yolu yapa yapa ogrenmek. Degisik anten modelleri deneyin biri calisir biri calismaz digeri cok daha iyi calisir bulundugunuz yere gore.. Deneyip ogreneceksiniz. Unutmayin bu hobi ogrenme hobisi.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 24 Nisan 2023, 11:30:35 »
Hatta soyle ekleyeyim

https://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm  sayfasinda bir cizimde a b c d e olculerini goruyorsunuz.

Bu olculerin ne olması gerektigi ise

https://www.qsl.net/dk7zb/Moxon/2-m-Moxon.htm  adresinde var.

Çevrimdışı TA1GKN

« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2023, 12:30:55 »
Oğuzhan bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Teleskobik anteni el cihazında portatif kullanım için yararı olursa almak istiyorum. Çatı anteninide ilk etapta kendim yaparak deneyeceğim. Eğer istediğim performansı alamaz isem ozaman personel anten satın alma yoluna gideceğim. Şuan öğrenme aşamasında olduğum için her şeyi bilgisiz bir şekilde almak istemiyorum. Bakalım yavaş yavaş ustalardan sora danışa birşeyler öğrenmeye çalışıyorum.

73 ler

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 24 Nisan 2023, 13:06:28 »
Teleskopik antende boyunu her degistirdiginizde antenin rezonans frekansi degiseceginden pratikte pek kullanamazsiniz. cihaz ustu anteniniz zaten dual band yeterli.

Catiya koyacaginiz ozellikle yönlü bir anten sizin icin yeterli olacaktır. Yukarıdaki mesajlarda da yazildigi gibi onemli olan anten-cihaz arası kablo boyunun mumkun oldugunca kisa olması (kayıpları engellemesi icin) ve ozellikle 8-10 metrenin uzerinde ise muhakkak kaliteli kablo kullanılması gerekliligi atlanmamali.
Minimum RG213 hatta tercihen LMR400 veya dengi bir kablo kullanmak iyi olur.