Gönderen Konu: Çatıdan Cihaza Giden Kablo Hakkında  (Okunma sayısı 233 defa)

Çevrimdışı TA2JC

Çatıdan Cihaza Giden Kablo Hakkında
« : 18 Ağustos 2022, 16:15:41 »
Merhabalar;

Çatıda cihazıma giden Amphenol LMR-400 ve Amphenol Rg-213 kablom var. Güneşin zararlarından korumak için üzerine su hortumu vs geçirmek mantıklı mı? 

Uydu kablosu ile uğraşan biri 1-2 senede kabloların eridiğini ve su hortumunun içinden geçirip bıraktığında ise sorunsuz bir şekilde yıllarca kullandığını anlattı.

Ne gibi zararları olabilir? Deneyen oldu mu acaba?

Teşekkürler

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Çatıdan Cihaza Giden Kablo Hakkında
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2022, 16:24:15 »
Semih Bey Selamlar,

Tabiki yapılabilir yanlız gerekli mi ? konusu  bence tartışmalı . Kaç yıldır çatımda çalışan kablolar hergangi bir hata vermedi. Tabi bir de güç kullandığım düşünülürse herkesten önce hasarlanması gerekli idi.
Uydu kablolalarına gelince bizim kullandığımız kadar kaliteli olmadıklarını ve içlerine su alma hatasından dolayı uzun vade kullanılmadıklarını biliyorum . Ama güneş soğuk kar veya başka dış etkenler bizim kablolara daha az etki etmekte.
Bu sebeple ben çok gerekli görmüyorum. Aslında hortumdan ziyade kablo kanalı daha mantıklı olur ama bence o kadar kendinize iş çıkarmayın . Sadece kablo konnektör noktalarının iyi izole edilmesi bence işinizi görecektir.
Başka sorunuz olursa memnuniyetle cevaplarım .
Selamlar
Emin

TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #2 : 18 Ağustos 2022, 18:58:26 »
Emin arkadaşımızın yazdıklarına aynen katılıyorum.
Yaklasik 10 yıldır çatıda duran kabloma hiçbir şey olmadı. Ama iki defa anten bağlantı parçalarını değiştirmem gerekti.
Saygılarımla,
Tolga ANIL

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #3 : 19 Ağustos 2022, 10:15:58 »
Günaydın,

Öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Dediğinize ben de katılıyorum o yüzden ekstra bir hortum vs gibi kaplama yapmayacağım.

İyi günler teşekkürler

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 19 Ağustos 2022, 10:34:47 »
Çoğu kablo modeline bağlı olarak UV korumalı olaiblir. Ama yine de su hortumu olmasa bile,  plastik spiral boru içinden geçirilmesi, hem güneşten zarar görmesini hem de kılcal sekilde kablonun içine sızabilecek su'yun etkilerinden koruyacaktır.

Kablolar oldukça kaliteli olabilir ama unutmayın ki GSM kulelerinin montajında sartname maddelerinden biri kullanılan tüm kabloların spiral içinden geçirilmesidir.

Geçirmenin zararı olmaz faydası olur.

Ben mi.. Ben catiya çıkan tüm kabloları spiralden geçirdim.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #5 : 21 Ağustos 2022, 00:37:17 »
"GSM kulelerinin montajında sartname maddelerinden biri kullanılan tüm kabloların spiral içinden geçirilmesidir."

Açıklama
GSM'de ;  Kule üzerinde sadece yukarı çıkacak "Enerji + MW ve TX katı yukarıda olan üniteler için  Fiber kabloları " Plastik kaplı Çelik spirallerden geçirilir ki bu işlem eziyettir. 
Şimdilerde 3G ve 4,5G(buda bizim ülkenin uydurma yaptım oldu buçuklu GSM Jenerasyonudur) Kuleye RF kabloları çıkmaz  TX üniteleri yukarıda olduğundan Fiber kablo ile beslenirler + DC Enerji kabloları zaten bunlarda yukarıda açıklamıştım Plastik kaplı Çelik spiraller ile taşınırlar.
Yani Özetle Bazı MW marka ve modelleri hariç Yukarıya RF kablo (Coax, Heliax) çıkmıyor artık. (2G ve 3G nin ilk versiyonları varsa bunlar halen 1/2,  7/8,   1-1/2  v.b coax ile çalışırlar)

Konumuza dönersek ;
Coax Kablonun pahalılığı,
Montajı ve bir kez çektin çektin bir dahası zor ortamdaysanız, (Değişim arıza v.s müdahaleleri için)
Kablom gıcır gıcır dursun diyorsanız,

Şayet Kablo mesafeniz kısa ise geniş bir hortumdan, spiralden kanalet den v.b malzemeden geçirin.
Şayet Kablonuz uzun ise hortumdan, spiralden geçirmek hiç de kolay değildir. Parça Parça yapmanız gerekir ki bu da koruma yapmanın anlamını yitirtir.

Selamlar Kolay gele
73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn