Gönderen Konu: Arduino tnc plus  (Okunma sayısı 507 defa)

Çevrimdışı TA3EC

Arduino tnc plus
« : 29 Haziran 2022, 22:11:43 »
  http://hamspirit.pl/SQ9MDD/?p=541 sitesindenden esinlenerek Arduino tnc + yaptım. Fakat çalıştıramadım. Aprs sinyal, geldiğinde Rx ve Signal Lvl Ok ledleri yanıyor. Tx ledi Aprsdroid yüklü ve ayarları doğru yapıldığını düşündüğüm telefondan "Konum Gönder" dediğimde kırmızı tx ledi yanmıyor. Tnc ile cep telefonu HC-05 bluetooth modülü ile üzerinden haberleşiyor. bluetooth modul cep telefonu ile eşleşiyor. Tnc- bluetooth TX-RX-PWR in (3,3v) ve GND yolu ile kablo ile bağlı. Bluetooth telefonla dediğim gibi eşleşiyor. Ama Aprsdroid duymuyor ve göndermiyor. Sebebi nedir? Bluetooth modülde yapılacak olan birşey mi eksik? TCM3105 çalışan (Antrak imali 1200 baud modemden) sökme. Yani güvenilir. Arduino Nono "Arduino TNC v.0.15.4 " yazılımı ile yüklü.

Çevrimdışı TA3EC

Ynt: Arduino tnc plus
« Yanıtla #1 : 29 Haziran 2022, 22:23:50 »
yaptığım tnc...

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2022, 10:14:02 »
Sarı ve yeşil ledler ışıyor...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2022, 14:51:50 »
Yapı olarak ne kurguladınız bilmiyorum ama, Bildiginiz gibi tcm3105 audio modulasyonu yapıp seri port üzerinden ileten, seri porttan gelen datayi da isleyip audio ya ceviren bir IC:

Havadan gelen datayı alıp seriye cevirdi ise, bunu direkt olarak aprsdroid e aktarıyor olma ihtimali var. Burada bilmedigim sey aprsdroid'in bluetooth audio ile mi calistigi yoksa seri bir cihazla tx/rx yapip yapamadigi.

Ama sunu biliyorum. kullandıgınız bluetooth modul buyuk ihtimalle sadece seri iletisim yapan bir modul.
Belki onun yerine ad2p + serial iceren bir chipset kullanılabilir.

Yazdıklarım sadece tahmini seyler bu arada.
Sorun bambaska bir yerden de kaynakli olaiblir.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #4 : 30 Haziran 2022, 16:08:08 »
Oğuzhan bey cevabınız için teşekkür ederim. Önceki yıllarda kullandığım TinyTrak4'e Bluetooth modul yapmıştım.Bunu için max3232 ve 5v'u 3 v'a çeviren bir İC kullanmış ve sonunda da bir adet HC-05 Bluetooth vardı. Sistem gayet güzel çalışıyordu. Ta ki TT4 bozulana kadar. İşte bluetooth ordaki bluetooth modul.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2022, 16:18:20 »
Bununu gibi birseydi...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2022, 16:21:02 »
Tamam bluetooth modul sadece seri haberlesme icin.
Burada soru asliında acaba aprsdroid sadece seriden gelen data ile calisiyor mu calismiyor mu sekline evriliyor.
Tavsiye olarak bluetooth tx/rx baglatilarini bir ft232 gibi level converter ile yukseltip direkt serial olarak bir pcye baglamanizi, boylece aprsdroidten bagimsiz haberlesme yapip yapamadiginizi gormek ariza teshis icin mantikli olabilir.
Sorun yazılım tarafinda da olabilir diye dusunuyorum.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #7 : 30 Haziran 2022, 20:43:47 »
  Oğuzhan bey . "Sorun yazılım tarafinda da olabilir diye dusunuyorum." dediğiniz için kolay yolu seçtim. HC-05 bluetooth modul takılıyken sırasıyla  "Arduino TNC v.0.15.4", Arduino TNC v.0.15.2", "Arduino TNC v.0.14.0" yazılımlarını yükledim değişen bir şey olmadı. Sonra HC-06  Bluetooth modulu taktım gene değişen bir sey olmadı. İki modulun farkı HC-05 takılıyken Ardunino tx lambası devamlı yanıyor gibiydi. arasıra yanmasa da. HC-06'da tx lambası sonük ve telefon üzerinden "konum gönder" dediğimde rx lambası yanıp sönüyordu bu durum HC-05'de de vardı.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #8 : 30 Haziran 2022, 20:48:25 »
  Bu arada aprsdroid seriden gelen data ile çalışmalı. çünkü TinyTrak4 üst paragraflarda söylediğim gibi max-3232'li sistemde gayet güzel çalışıyordu.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #9 : 04 Temmuz 2022, 10:04:06 »
  Bu arada aprsdroid seriden gelen data ile çalışmalı. çünkü TinyTrak4 üst paragraflarda söylediğim gibi max-3232'li sistemde gayet güzel çalışıyordu.

Merhaba,
Aprsdroid, BT'den gelen seri data ile de çalışabiliyor. Ben Kenwood'dan bu şekilde data gönderiyordum.

bluetooth olan bir bilgisayarda (veya uygulama ile mobil cihazda) terminal programı açıp, BT'nin kullandığı seri portu dinleyebilir,
gönderilen dataları görebilirsiniz. (bu program işinize yarayabilir. https://www.hw-group.com/software/hercules-setup-utility)

BT'den data mı çıkmıyor yoksa aprsdroid bu datayı mı anlayamıyor, bu şekilde anlaşılabilir diye düşünüyorum.

73

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #10 : 04 Temmuz 2022, 12:57:33 »
Murat bey cevabınız için teşekkürler. Arduino uygulamasıyla da birşeyler görmeye çalışmıştım. ama sonuç ortada!

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #11 : 04 Temmuz 2022, 13:20:52 »
Murat bey, Arduino usb porttan pc'nin usb portuna  bir kablo ile bağlı ve Hercules "serial" durumda. Sadece com portu ayarladım. Pc'nin bluetooth'unu çalıştırmadım. Sonuç resimdeki gibi. Yorumunuz nedir? Teşekkürler...

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #12 : 05 Temmuz 2022, 08:04:42 »
Nedim Bey Merhaba,

Arduinonun BT modüle giden seri portu PC'ye bağlı ve bu dataları görüyorsunuz doğru mu anladım?
Herküldeki baudrate değerini göremedim, sizin modülünüz 19200 baud kullanıyor.
herkülü 19200 yaparsanız en azından anlamlı bir data (Arduino TNC v.0.1X.X gibi) görmelisiniz.

Siz BT modülün hızını 19200'e set ettiniz mi? bu modüller default olarak 9600 baud ayarlıdır.

HC-05 baudrate ayarı için bu linklere bakabilirsiniz.
https://www.instructables.com/Change-the-Baud-Rate-of-HC-05-Bluetooth-Module-Usi/
https://akademi.robolinkmarket.com/hc-05-bluetooh-modulu-at-komutlari/

73

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #13 : 05 Temmuz 2022, 15:38:16 »
Murat bey hem Hercules hem de Arduino programlarını 19200 baud'a ayarladığımda anlamlı datalar aldım.
BT modul 9600 baud' set edilmeli ki cep telofunundan anlamlı datalar alınsın. Bu önerme doğru mudur?

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #14 : 05 Temmuz 2022, 16:36:21 »
Murat bey hem Hercules hem de Arduino programlarını 19200 baud'a ayarladığımda anlamlı datalar aldım.
BT modul 9600 baud' set edilmeli ki cep telofunundan anlamlı datalar alınsın. Bu önerme doğru mudur?

Nedim Bey,

Arduino kodunuz 19200 baud hızında gönderiyor.
Bu TNC yazılımının normalde Aprsdroid ile düzgün çalıştığını varsayarsak, BT modül de 19200 olmalı diye düşünüyorum.
BT modüllerin default hızları 9600 veya 38400 oluyor genelde. bu nedenle BT modülün hızını yeniden set etmeniz (19200) gerekiyor.
İsterseniz BT modülün hızını değiştirerek bir deneme yapın.

(bu ekran görüntüsündeki baştaki anlamsız karakterlere çok anlam veremedim ama en azından hız doğru diye düşünüyorum)

73
« Son Düzenleme: 05 Temmuz 2022, 16:39:46 Gönderen: TA1MRT »

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #15 : 05 Temmuz 2022, 17:02:54 »
Murat bey,
baştaki anlamsız karakterlere ben de bir anlam veremedim. Çatı anteni ile daha düzgün datalar var.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #16 : 06 Temmuz 2022, 15:40:23 »
BT modul 19200 baud'da...denemelere devam.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #17 : 06 Temmuz 2022, 16:00:32 »
Oğuzhan ve özellikle Murat bey,
Yardımlarınız için teşekkür ederim. HC-05 BT modul 19200 baud'a alınca Rx yapmaya başladı. Artık Kırmızı led'de yanıyor. TX'de bir sıkıntı var gibi. Umuyorum ki bu sorunu aşabilirim.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #18 : 06 Temmuz 2022, 22:41:10 »
Arduino tnc artık tx'de yapıyor. Herkese teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla...

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #19 : 15 Temmuz 2022, 19:32:32 »
Araçlı, küçük bir test...