Gönderen Konu: BenGSM Operatörleri Afet halinde guvenlimi?  (Okunma sayısı 383 defa)

Çevrimdışı TA2BE

BenGSM Operatörleri Afet halinde guvenlimi?
« : 29 Ocak 2022, 12:29:06 »
Ben güvenli olmadığına inanıyorum. Nedeni şöyle: bölgenizde uzun süren bir elektrik kesintisi olursa önce internet bağlantısı kesiliyor . Biraz sonra telefon telefon bağlantısı kesiliyor. Sanırım akü sistemleri yetersiz. Birkaç saat geçince tamamen sessizlesiyor. Büyük şehirde yaşayanlar farkında olmayabilir.Radyo amatörleri olarak Bu konuda bilgili ve tedbirli olalım .

Çevrimdışı TA1CH

Ynt: BenGSM Operatörleri Afet halinde guvenlimi?
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2022, 17:55:38 »
Aynısı bizim bulunduğumuz yerde de geçerli. Elektrik kesilince çok kısa bir süre de  sistem önce internet sonra şebeke gidiyor. Operatöre  söyledik  bir düzelme olmadı fay hattına 20 km uzaklıktayız. Nasıl önlem alabiliriz  .

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2022, 20:35:45 »
" Haklısınız "

Sistemin içinden biri olarak birkaç kelime edeyim müsadenizle.
Dünyanın hiçbir yerinde  GSM şebekeleri sonsuz enerji kaynağına bağlı değildir.

Olağanüstü Afet durumlarında zaten tüm telli telsiz(wifi) İnternet bağlantıları zaten kesilir. Çok çok Olağanüstü günlerce sürecek bir enerji kesintisinde Tüm sistemlerin bağlı olduğu network DataCenterlar dahi Jeneratöre mahkûmdur. Akü merkezi noktalarda birkaç saatlik backup sağlar sonrasını Jeneratör devralır.

1999 Depreminde  Gölcük, Yalova, İzmit, Adapazarı her noktasında bulundum günlerce enerji kesintisine Jeneratör yetiştirebilmek pek kolay olmadı (O dönemde Sadece 2G şebekesi olduğu halde)

Şimdilerde 2G-3G-4,5G  Data/İnternet kullanımı tüm dünyada ses görüşmelerinin üstüne çıkmıştır aynı anda aynı ekipmanların çalıştığı lokasyonlar var ve Enerji yükleri ne kadar akü backup ı koyarsanız koyun  birkaç saati ancak çıkartır. (Anlık 150~~180A DC 48V yükleri vardır)

Sonrası Jeneratör e mahkumdur kaldı ki binlerce istasyona Jeneratör yetiştirmenin imkanı yoktur. Belirli büyük merkezler on-air tutma çabası verilir. Mahşer yeri misali kaos ve yetişebilme savaşı verilir ki hepimiz Gelen faturanın çok gelmiş az gelmişliğin den başka geri planında neler olup biter pek de ilgimizi çekmez

Allah göstermesin ama Olağanüstü bir durumda  1980 veya 90 ların Teknolojisinde olmadığımızdan haberleşme alternatifleri mutlaka var ve haberleşilir (Görevliler açısından söylüyorum)

En güzel örnek yakın zamanda birkaç sene önce bir Mart ayında Tüm Türkiye  Elektrik şebekesinde kesintiler olmuştu ve düzelmesi birkaç gün sürmüştü o zamandaki GSM kesintilerini hatırlayınız.

Çokmu yazdım neci   

Kalın sağlıcakla  73

« Son Düzenleme: 31 Ocak 2022, 20:38:01 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 01 Şubat 2022, 08:36:52 »
Hem sektorun icinde biri olarak hem de zamaninda AFAD ta operatorler ve devlet kurumları ile birkac toplantiya katilmis biri olarak TA5FA'nın soylediklerine pek ekleyebilecek birsey yok.

Hicbir ticari operator baz istasyonlarına gunlerce ayakta kalabilecek UPS sistemleri ya da yuzlerce litre depolu jeneratorler koymaz koyamaz.

Bir afet sonrası ilk birkac saat bilincsiz kullanicilar (data yerine ses haberlesmesi yapmaya calisanlar diyelimn) yuzunden bloke olan sistem sonra yavas yavas elektriksizlikten kapanmaya baslayacak ve felaket senaryosu yapmak istemsem bile bazi ana noktalar haricinde kalanlar devreden cikacak gibi gorunuyor. 7-8 saat sonrasında gsm diye birsey kalmayacagini on gorebilirim sanirim.

Benzer sorunlar sadece bizde degil dunyanin her yerinde var.
Bu amacla, radyo amatorleri hem HF, hem vhf tarafinda bircok calisma yapmakta.
Ama bunlar anlık kısa muhaberelere izin vermekte.
Daha genis capli haberlesme icin, ornegin QO-100 uydusu ve 24 saat dunyanin her yerine erisim yanında, (ki maalesef btk bu uyduyu kullanmamıza da musade etmiyor)

Almanların freifunkt, amerikalilarin aredn (amateur radio emergency data network- https://www.arednmesh.org/ )  gibi calismalari sayesinde adamlar neredeyse ulkenin tamamını kapsayan bir wifi haberlesme agi kuruyorlar.
calismalarin detaylarini okumayacak olanlar icin ozet gecmem gerekirse,
birbirlerine mesh bagli bir cok wifi cihaz ve bu cihazların servis aldigi, voip sistemler, mesajlasma servisleri, scada uygulamaları , dmr networkleri dahil olmak uzere genis alan wifi haberlemesini bir gunes paneli ve bir 50-100 dolarlık wifi cihazı ile sagliyorlar.
Bu konuda trac olarka bir girisimimiz olduysa da maalesef istanbul belediyesinden yeterli destegi goremedigimiz icin ufak denemeler haricinde hayata gecirme sansimiz olmadı.

Istanbul ozelinde konusacak olursak bu cihazlardan sehrin etrafinda 40-50 yuksek noktada bulundugunu, internet/intranet erisimlerinin nispeten zarar gormesi dusuk ihtimal olan universiteler, bazı devlet binaları gibi yerlerde tutuldugunu dusunurseniz, deprem anında tum sehri bu servisler ile kapsayacak bir haberlesme agi yaratilabilecegini de gorebilirsiniz.

neyse konunun detaylarini AREDN  sitesinde gorebilirsiniz.

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #4 : 01 Şubat 2022, 09:11:39 »
"SIM kartlı, bas-konuş telsiz" kullanmayı planlayan Arama-Kurtarma Derneklerinin bu bilgileri değerlendirmesi gerekir...

Hem sektorun icinde biri olarak hem de zamaninda AFAD ta operatorler ve devlet kurumları ile birkac toplantiya katilmis biri olarak TA5FA'nın soylediklerine pek ekleyebilecek birsey yok.

Hicbir ticari operator baz istasyonlarına gunlerce ayakta kalabilecek UPS sistemleri ya da yuzlerce litre depolu jeneratorler koymaz koyamaz.

Bir afet sonrası ilk birkac saat bilincsiz kullanicilar (data yerine ses haberlesmesi yapmaya calisanlar diyelimn) yuzunden bloke olan sistem sonra yavas yavas elektriksizlikten kapanmaya baslayacak ve felaket senaryosu yapmak istemsem bile bazi ana noktalar haricinde kalanlar devreden cikacak gibi gorunuyor. 7-8 saat sonrasında gsm diye birsey kalmayacagini on gorebilirim sanirim.

Benzer sorunlar sadece bizde degil dunyanin her yerinde var.
Bu amacla, radyo amatorleri hem HF, hem vhf tarafinda bircok calisma yapmakta.
Ama bunlar anlık kısa muhaberelere izin vermekte.
Daha genis capli haberlesme icin, ornegin QO-100 uydusu ve 24 saat dunyanin her yerine erisim yanında, (ki maalesef btk bu uyduyu kullanmamıza da musade etmiyor)

Almanların freifunkt, amerikalilarin aredn (amateur radio emergency data network- https://www.arednmesh.org/ )  gibi calismalari sayesinde adamlar neredeyse ulkenin tamamını kapsayan bir wifi haberlesme agi kuruyorlar.
calismalarin detaylarini okumayacak olanlar icin ozet gecmem gerekirse,
birbirlerine mesh bagli bir cok wifi cihaz ve bu cihazların servis aldigi, voip sistemler, mesajlasma servisleri, scada uygulamaları , dmr networkleri dahil olmak uzere genis alan wifi haberlemesini bir gunes paneli ve bir 50-100 dolarlık wifi cihazı ile sagliyorlar.
Bu konuda trac olarka bir girisimimiz olduysa da maalesef istanbul belediyesinden yeterli destegi goremedigimiz icin ufak denemeler haricinde hayata gecirme sansimiz olmadı.

Istanbul ozelinde konusacak olursak bu cihazlardan sehrin etrafinda 40-50 yuksek noktada bulundugunu, internet/intranet erisimlerinin nispeten zarar gormesi dusuk ihtimal olan universiteler, bazı devlet binaları gibi yerlerde tutuldugunu dusunurseniz, deprem anında tum sehri bu servisler ile kapsayacak bir haberlesme agi yaratilabilecegini de gorebilirsiniz.

neyse konunun detaylarini AREDN  sitesinde gorebilirsiniz.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #5 : 02 Şubat 2022, 20:30:15 »
(Hicbir ticari operator baz istasyonlarına gunlerce ayakta kalabilecek UPS sistemleri ya da yuzlerce litre depolu jeneratorler koymaz koyamaz.  ).  Yurt dışında da böyle midir  Bilgi amaçlı soruyorum yanlış anlaşılma olmasın. .

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 03 Şubat 2022, 11:11:02 »
Evet boyledir hocam.
Bu durum aynı şuna benzer, acil bir durumda ya da bayram trafiğinde otobanlarda vs çok yoğun trafik kilometrelece kuyruk olur malum.
Sirf bir iki gün bu yoğunluk yaşanmasın diye nasıl ki yolları 30 şerit gidiş 30 şerit geliş yapmayacağınız gibi, baz istasyonlarda da çok kritik bazı noktalar hariç bu yöntem uygulanmaz.

Telsiz sistemlerinde (örneğin jemus vb gibi) nod sayısı göreceli çok düşük olduğundan  örneğin tüm istanbulu 8-10 röle ile kapsayabildiğinizden buralara jeneratörler, yakıt depoları, güneş enerji panelleri gibi önlemler ile felaket hazırlıkları rahatlıkla yapılabilirken,  çoğu apartman üzerinde ya da otoyol refüjlerinde yer alan binlerce baz istasyona bu pratik olarak ta pek uygulanabilir değildir.

Maddi yükünü geçtim teknik olarak çoğu yer imkansız halde olacaktır.

Çevrimdışı TA1CUN

« Yanıtla #7 : 18 Nisan 2022, 19:05:12 »
Beyoğlu/Cihangir semtinde oturmama rağmen ayda 2-3 kere yeraltında bölgeye ait eski 100 yıllık fransız kablonun kopması sonucu bazen 3 saat, bazen 14 saat kesinti yaşıyorum. Tcell baz en fazla 2-3 saat dayanıyor. Çin malı kablo ekleri ile yeraltı kablosunu onarmaya çalışıyorlar ki büyük bir deprem sonrası sonucu düşünmek bile istemiyorum. Bu yüzden kendi önlemimi aldım; Bir adet kombi, bir adet led tv, telsiz istasyonum, 3 tane abajur toplamda 300 watt civarı bir tüketim ile elektrik kesintilerinde sorunsuz kullanıyorum. Panel sayısını dört adete çıkardım. İki adet seri bağlı toplamda 24V/100 amp akü tüm gece yetiyor. Daha fazla yük için ek aküye ve panele ihtiyaç olacaktır ama acil durum için bana yetiyor. Tabiki gsm operatörlerinden günlerce baz istasyonlarını beslemelerini bekleyemeyiz ama kırsal kesimlerde en azından güneş paneli ile desteklenmesi olabilir. Nitekim gördüğüm örnekler mevcuttur. Ama baz istasyonlar çalışsa da afet durumunda telefona sarılanlar nedeni ile kapasite aşılacağından yine sağlıklı bir iletişim imkanı olmayacaktır.
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2022, 19:07:05 Gönderen: TA1CUN »