Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

Asansör motor sürücüsünden gelen parazit..

(1/5) > >>

TB5X_SK:
Değerli dostlar;

Benzer konular forum da var. Hemen hemen hepsini okudum diyebilirim. Benimki biraz daha farklı gibi..

Sorunu kısaca özetleyeyim.

Benim istasyonum cambalkon ile kapalı balkonda. Binanın asansör hattına uzak köşesinde diyebilirim. Bina 14 katlı ve benim bulunduğum daire 7 kat.
Asansör çalışınca adeta motorun sesini cihazımdan dinliyorum. 

Örneğin

Pilli el radyosundan uzun dalğa orta dalga dinlerken elektriği kesiyorum asansörün motor sesi de kesiliyor.

Asansör kullanılmadığı durumda 2-3 sinyal QRM var iken asansör motoru çalıştığında 6-7 sinyal seviyesinde ve adeta motor sesi geliyor hoparlörden. duracağı kata gelince motorun devirinden  alıyorsunuz. Durunca tekrar sinyal seviyesi 2 lere düşüyor.

İstasyona gelen 220v şebeke cereyanını kestiğimde parazitte kesiliyor.
Bu durumdan da anlaşıldığı üzere gürültü şebeke üzerinden geliyor..

Gürültü özellikle düşük frekanslarda daha fazla.. 150 Khz uzun dalgadan başlayıp 80 metre bandına (3 - 4) Mhz lere kadar devam ediyor..

Aşağıdaki EMI filtrelerin çoğunu ve benzerlerini denedim çok az faydası oluyor ancak kesmiyor.

Bu gürültüyü kendi dairemde bir önlem ile kesebilir miyim?

Bu gürültü acaba binanın asansör sistemindeki bir eksiklikten mi kaynaklanıyor? Daha önce oturduğum binalarda böyle bir sorunla karşılaşmamıştım.

Buna nasıl bir çözüm bulunabilir?

TA2FE:
Mehmet Hocam Selamlar,

Benim bu konudaki önerim 220-220 volt izole trafo olacaktır. Şebekeden gelen parazitler için ben de oldukça işe yaradı. Elimizdeki mevcut filitreler çok başarılı olmuyor malesef . Eğer bulur isem bendeki filitreden de gönderirirm sana deneme için belki bir seçenek olur . İşe yarar ise bakarız bir şekline.
Selamlar

Emin
 TA2FE

TB5X_SK:
Emin abi

Bahsettiğin trafo şöyle bişey sanırım.. Bunu denemedim .. Deneyeyim bakalım sonucu buradan paylaşırım..

TA3EP:
Mehmet hocam merhaba. Evlerin girişinde trifaze elektrik oluyor, sonra fazlar bölünerek dairelere dağıtılıyor diye biliyorum. Sizin elektrik hattı asansörle aynı faza bağlı olabilir. Konuyu araştrırp faz değiştirme şansınız varsa değiştirin.

TB5X_SK:
Ahmet Bey ;

Söylediğiniz mantıklı..

Eğer sorun oradan kaynaklanıyorsa, bunu bir elektrikçi usta getirip faz değişimini kendim yaptırabilir miyim?

Yoksa  apartman yönetimi veya TEDAŞ gibi elektrik dağıtım şirketinin bilgisi gerekiyor mu acaba?

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git