Aradan 6 ay geçti
Benim Weller tabancaya taktığım güzel görünüşlü vida yuva içinde kırıldı. Parçayı çıkarmak zor olacaktı. Havyayı istirahate çektim
Weller marka tabancaların hepsi aynı değil. Benim kastettiğim havya üzerindeki bir yapışma yazıda Meksika yazan bir havya. Son yılların ürünü. Neredeyde saatlerce çalışsa havya ne kendine ne etrafına zarar vermez.
Elimde zorunlu olmadıkça kullanmadığım en ucuz tabanca tip havya geçti. Bu havyanın iyi ve kötü taraflarını gördüm. Küçücük bir trafo 100w yazılmış. Kendi orijinal uçlarını kızdırabilecek canı yok. Ağır iş yapamıyor, İnce 1.5 mm bakır teli uç olarak takıyorum
bu defa kontak noktlarından çıkan kıvılcım parçaları sızıntı akımlar havya gövdesini kızdırıyorlar.
Ona da bir çare buldum. Tabii bu ucuz havyalar da hep aynı model değil. Benimkisinde üssten vida yok
Vıda minyatür delme araçlarındaki önden sıkıştırma sistemi gibi. Tam temassızlık anında bakır karaması oluşuyor ve tüm ısı havya içinde kalıyor.
Temasızlıği şöyle önledim.
Kullanımdan önce bakır tellerin temas noktalarını lehimledim. Lehimler iyi bir iletişim sağladı. Sık sık tel temizleme işlemine gerek kalmadı. Ayrıca ince bakır uç plaketin hassas noktalarına ulaşmayı sağladı.
Bu ucuz havyayı arar oldum.
Bir şehir değişikliği yaptım, Bu ucuz havyayı koalylıkla bulabileceğimi sanarken, bana Weller benzeri bir havya uzattıar.
Biri dedi ki bu havya buranın imalatı. Üsste vida yok Vida yerine ön tarafta iki somun gözüküyor. Sanki bana Meksika markadan biraz hafif ve küçükmüş gibi geldi.
İnce işlerle uğraştığım için weller tipi havyanın topuz havya ucunu saten kullanamayacaktım. Bir iki elektirikçi düknında da ucuz havya bulamasam montaj planlarım askıda kalacak
73
husnu66tr@yahoo.com