Gönderen Konu: SMPS ler HF cihazlar için sorunmu?  (Okunma sayısı 572 defa)

Çevrimdışı TA5AE

SMPS ler HF cihazlar için sorunmu?
« : 17 Nisan 2016, 19:47:12 »
SMPS kaynakları;
Alıcı cihazlarda hakikaten parazit veriyorlar mı?
Ben  ( 2-16 v ayarlanabilir, max 3A SMPS ebat:10x10x5cm  300g dual çıkış+led display )  ile home made  CW QRP  transceiver da kullanıyorum sorun yok gibi.

""Bence boyutları çok küçük, sorunsuz ve hafifler.""

Lakin 100-200 watt çıkışlı profesyonel cihazlarda kullanan varmı?
RX te (ssb ve digital mod) parazit yapıyormu.
TX te gönderim kalitesi nasıl? web sdr den dinledinizmi?

Varolan bilgisayar smps ları 13.8 volta basitçe yükseltilebilirmi.Varsa bunun yol yöntem ve bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanızı;
Rica edecektim.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: SMPS ler HF cihazlar için sorunmu?
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2016, 20:46:07 »
deneme mahiyetin de 57 amper lik bu smps güç kaynaklarını kullandım 80 metre hariç diğer frekanslarda gürültü veya enterferans üretmiyor
ancak 80 metre bandında çalışmak istediğinizde,yüzde 10 nispetinde zaman zaman bu gürültü daha da çoğalabiliyor gürültü, enterferans üretiyorlar
uzun süreli profesyonel 150 watlık cihazlarla tx yapmama rağmen  hangi bır sıkıntı görmedim ancak uzun süreli bir kullanım olmadı, ama antenden  yayılan RF bu SMPS Leri etkilerde
SMPS nin kontrolunu kaybettirirse durumun ne olacağını bilemiyorum,muhtemelen voltaj yükselecektir normalde 13.8 volt verirken eğer kontrol edilemezde aniden çıkarsa 20 veya daha yukarı voltaj cihaza zarar verebilir diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2016, 20:55:13 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2016, 20:51:49 »
Hayati abi  bence bozulup voltaj yukselmesi  olmaz  transistördeki gibi  bir kollektörden emitere kısa devre olma gibi bir şey söz konusu olmaz sürekli tetikleme şeklinde bir çalışma mantığı var  yani bozuldumu   kısa devre olup voltajı artmaz . Ben kullanıyorum  iginc bir olay yaşadım 40m  mobil bir anten oda içinde smps den parazit alırken dışardaki anten  parazit almıyor buda  bize sandığımız gibi parazitin besleme kablosundan değil antenden  geldiğini gösteriyor sanıyorum . 73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2016, 21:00:52 »
Mesut hocam,

gürültü yada enterferans aldığınızda bu SMPS güç kaynağı ile çalışırken keşke elinizde olsaydı da trafolu bir güç kaynağına anında geçiş yapsaydınız
gürültüden eser kalmadığını görme imkanı vardı. doğru anten dışardan gürültü enterferans alıyor bunu önlemenin yolu yok,ama dahili olarak ta besleme kaynağından gürültü enterferans alıyorsanız değiştirme imkanı trafolu ya geçiş yada SMPS ye devam gibi seceneğiniz oluyor diğer taraftan SMPS lerin çalışma mantığını bilmiyorum RF den etkilenmez diyorsanız bunu tam olarak bilemiyorum belki düşük güç miktarlarında bu geçerli olabilir 5 -10 -15 gibi watlarda bu etkilenme minimum olur ve bunu SMPS hissetmeye bilir ama yüksek güç 150-200 wat gibi rakamlarda ister istemez SMPS Ye etki edecek olan RF de coğalacaktır buna tahamül edebilirmi bilmiyorum.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2016, 21:05:57 »
Hayati abi doğrudur ben aküye gectim parazit kesildi  smps den geldiğini böylelikle anlamış oldum  ben 150 vat ile denedim bir sıkıntı yok sürekli 100 vatta kullanıyorum bence  diğer kaynaklardan daha  güvenli 
 trafolu beslemelerde  ac gerilim gucte iken düşme yapıyor aslında evin giriş voltajı pirizdeki voltaj düşüyor ben şahit oldum bu sefer  çıkışta düşüyor ama smps de giriş voltajı düşse bile  çıkış etkilenmiyor buda  önlemli bir avantaj .  73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #5 : 01 Mayıs 2016, 17:03:37 »
29A, 13.8V  SMPS aldım akım voltaj müemmel, aynen üstünde yazan gibi ancak hf osilasyon üretiyor, 6mhz den başlıyor yavaş yavaş 8mhz lere sonra geri dönüyor. Böyle salınıp duruyor.
Ancak  cihazı mükemmel çalıştırıyor. Parazit rahatsız ettiği için olumsuz denebilir. Sanırım bilgisayar smps leri sorunsuz.
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2016, 17:05:12 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #6 : 01 Mayıs 2016, 22:13:13 »
Bence smps dan çıkan  parazit sinyal,  şebekeye geri dönüyor ve biz bunu alıcı cihazın anteninden qrm olarak  duyuyoruz.Çünkü evdeki şebeke binanın heryerinde ve spms 220V  girişine yakın olarak (hatta spms içine) kaliteli bir şebeke filtresi sanırım sorunu çözer.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 01 Mayıs 2016, 22:31:47 »
birinden kurtuluyorsun diğeri başlıyor bu seferde bilgisayarın güç kaynağı parazit enterferans yaptırıyor hf cihaza
bilgisayarın fişini çektiğimde gürültü filan hepsi kayboluyor bu cin malı bilgisayarların güç kaynaklarında malesef
filtre yok.

Çevrimdışı TA1O

« Yanıtla #8 : 02 Mayıs 2016, 00:12:27 »
Selamlar

2 tane meanwell 29A switchmod güç kaynağı ile 58A lik göstergeleri olan kutulu bir güç kaynağı yapma arefesinde olan biri olarak yazılarınızı ilgiyle okuyorum,

Yazılardan şunu anladım en basit çözüm sanırım akü kullanmak. HF çalışmaları sırasında aküyü şebekeden ayırıp sadece aküden telsizi beslemek. Diğer boş zamanlarda ise aküyü doldurmak en mantıklısı gibi geldi bana,

Peki nasıl bir akü almamız daha doğru olur? kuru aküler oldukça pahalı. Sulu akülerin derdi fazlamı olur?

Bilgili arkadaşlar öneriler yazarlar ise bize yol göstermiş olurlar.

Teşekkürler,

73s

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #9 : 02 Mayıs 2016, 10:38:36 »
Ekte seması bulunan linear seri regülatörü Diamond ve Vertex firmaları yaptırıp satıyorlar.İsteyen alır bu şemadan imal eder.Nedendir smps bu konuyu anlamış değilim.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #10 : 03 Mayıs 2016, 19:00:26 »
meanwell 30A bir guc kaynagim vardi.
Akuye de gecis yapip denedim bir gurultu yoktu.
Ancak odada bir notebook var.
Adaptorunu taktigim anda 24-28 mhz arası rahat s3-4 gurultu geliyor.

Alt bandlarda hic etkisi yok neredeyse

Çevrimdışı TB3BMA

« Yanıtla #11 : 04 Mayıs 2016, 00:37:47 »
akü kullanacak arkadaşlara acızane tavsıye
sulu aku kullanıcaksanız mutlaka acık havada tutun akünüzü odanızda yada yakınınızda tutmayın içindeki asit sürekli reaksiyonda olduğu için buhar üretmekte ve farkında olmadan bunu solumaktasınız bu asıt buharı son derece tehlıkelı olup telafısı mumkun olmayan hasarlar bırakabılır vucudunuzda .soluduğunuz zaman ağzınızın içinde mayhoş bi koku bırakır.
jel akülerde bu sorun en aza indirgensede yınede yakınınızda bulundurmak sağliğiniz açısından tehlıkelıdır
Aklınızda bulunsun slm

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #12 : 13 Mayıs 2021, 19:34:10 »
Smps 12v çıkışındaki kapasitörleri, düşük esr olan kapasitörler ile değiştirmenin fark yaratacağını söyledi bir üstadımız. Neticede çok  basit bir operasyon.
EMİ den bıkan bir amatör de, aşağıdaki videoda açık ve net görüldüğü gibi çok daha basit bir operasyon yapmış.
Çıkışlara nanofarad lık kapasitör vidalanmış ve sonucu videoya almış.73

https://m.youtube.com/watch?v=8dNbXEj2k7I

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #13 : 15 Mayıs 2021, 14:14:58 »
Server adaptörleri bu iş için daha ideal 150 tl gibi fiyatlara satılıyor. Hayati beyin dediği gibi 40m altında gürültü oluşturabiyor.
Yıllar önce yaptığım lm723 2n3771 tr li 40 Amperlik adaptörüm bir köşede duruyor.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #14 : 16 Mayıs 2021, 12:32:30 »
Alinco spms testleri basari ile gecti.Rahatlikla kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #15 : 16 Mayıs 2021, 12:33:53 »
gurultu onemsenmecek kadar az

Çevrimdışı TA1AST

« Yanıtla #16 : 16 Mayıs 2021, 12:36:29 »
daha yakindan bakalim