Ana Sayfa > Bir sorum var! ***
anten ayırıcı hk
TA1CAN:
slm 1 adet dualbant antene 2 adet cihazı bağlamak istiyorum,bir kaç yerde mandallı sistem gördüm. uhf yada cb yazıyordu.fakat bunların kullanma şekli tek bir telsizi 2 yada 3 antene bağlama şeklindedir.mandalı hangisine çevirirseniz o anteni kullanıyorsunuz. yani bu cihazlardan alsam tam ters işlem yapılırmı.
TA2SUA:
Eğer kullanacağınız cihazlardan biri uhf biri vhf ise ihtiyacınız olan aparatın adı “diplexer”.
Linkteki bir triplexer. Yani bu işi 3 ayrı bant için yapıyor. Hf vhf ve uhf. Metin bey yurtdışı fiyatından bile uyguna satıyor. Ben iki adet aldım uydu işinde kullanmak için. Bu cihazın vhf ve uhf uçlarını cihazlara “mix” ucunu ise antene bağlayarak amacınızı gerçekleştirebilirsiniz.
https://www.telektronik.com/urun/diamond-mx-2000-triplexer
TB5X_SK:
Can Bey,
Suat beyin de dediği gibi size anten seçici switch değil, Diplexer lazım.. Eğer elinizden geliyorsa kolayca şöyle bir sey yapabilirsiniz.. Ben kendim yapmıştım yıllardır kullanıyorum. Ortak uç dual antene bağlı. Diğer uçlar ise UHF ve VHF telsizime bağlı. Tek anteni iki telsizle tek bir anten kablosu üzerinden kullanıyorum.
Öyle ki aynı anda UHF den dinleme yaparken VHF den 25 watt gönderme yapsam dahi diğer telsiz alışta etkilenmiyor..
Arama motorlarına " uhf vhf diplexer" diye yazdığınızda çeşitli şema ve uygulamalara ulaşabilirsiniz..
Kolay gelsin 73..
TA3EP:
Her iki arkadaşımın yanıtına da katılıyorum. Eğer UHF ve VHF iki ayrı telsiz tek bir dual bant antenle kullanılacaksa, en iyi çözüm bir ayırıcı (diplexer) kullanmak.
Ben izninizle Can beyin diğer sorusuna yanıt vermek istiyorum: Anten seçici anahtarlar tersine de kullanılabilir. Yani birden çok cihazı anahtarla seçerek tek bir antene bağlamak için de kullanılabilir.
Ben de sizin bu sorunuzu yıllar önce forumda HF bantları için sormuştum. Benim korkum, anahtar üzerinden geçen kaçak akımların pasif durumda olan cihazın alıcı kısmını yakabilmesi durumu idi.
Değerli amatör arkadaşlarım "olabilir" dediler. Yeni nesil cihazlarda anahtarlama kısmında pin diyotlar kullanılıyor ve istenmeyen yerlere gidebilecek aşırı yüksek gerilimler bu diyotlar tarafından kesiliyor.
Bu bilgiden cesaret alarak, vaktiyle tek balkon antenimi bir anten switch üzerinden anahtarlama yaparak iki ayrı HF cihazda kullanabilmiştim. Ama koşullar şöyle idi:
1-Her iki cihaz da çok eski değildi (Yaesu FT-950 ve Icom IC-7200)
2-Anten switch'im profesyonel ve kaliteli bir üründü.
3-Topraklamam sağlamdı. Apartman toprak hattını kullanıyordum ama toprak hattı yeni ve kaliteliydi. apartmanda sıfırdan yeniden yapılan bakır çubuklu bir toprak hattı idi.
4-HF bantlarda sıkıntı yaşamadım. VHF ve UHF ye ilgim yok, anahtarı bu bantlarda hiç denemedim. Switchlerin davranışları bu bantlarda daha farklı olabilir.
Artık o apartmanda oturmuyorum. Gökyüzü erişimi olan bir yerdeyim. Antenim akortlu bir kısa anten. Bu nedenle switch kullanmıyorum. Tüm pasif devre elemanları sinyal kaybına sebep olur, antenden gelecek/gidecek olan sinyalin tek bir çubuğunu bile kaybetmek istemiyorum. 73
TA3EN:
Merhaba Arkadaşlar,
Fabrikasyon bir anten diplexer elime hiç geçmedi. İki cihaza antenleri seçme yaparken swich; bir anteni seçtiğinizde diğer cihaza bağlı olan antenin canlı ucunu kullanılan komitatör topraklamalıdır. Bu durum rx konumundaki cihaza rf girişini engelleyecektir. Dolayısıyla daha güvenli olacaktır.
Sözünü ettiğim sistemi ardunio yazılımıyla rölelere de yaptırılabilir. Eli ardunio tutan arkadaşlara güzel proje fikri olur.
Herkese kolay gelsin. 73...
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git