Gönderen Konu: Çatı Problemi  (Okunma sayısı 1314 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Çatı Problemi
« Yanıtla #20 : 08 Haziran 2020, 14:41:59 »

Teşekkür ederim cevap  için. Bende sekiz katlı bir apartmanın 1. katında oturuyorum yerden yükseklik 2,5 - 3 metre olsa gerek uygulanabilir bir sisteme benziyor

Sizin sartlarinizda eger etrafiniz acik ise, iki tip inten isinizi gorebilir. Balik oltasi tabir edilen bir vertikal (gece cikip disari 5 dk da kurup isiniz bitince toplarsiniz)
İkincisi Magnetic Loop.
Yer seviyesine yakin yuksekliklerde calisabileceginiz yegane antenler bunlar.

Endfeed ya da dipol tarzi antenler icin anteni en az yerden 1/4 dalgaboyu yukari kadar cikarabilmeniz lazim ki sinyalinizi topraga degil havaya basabilesiniz.
Bu da en basitinden 14 mhz icin 5 metreye yakin yukseklik demektir.
Geri kalanlarla dinleme yapsaniz da gondermede performans alabilmeniz zor.

Hic yoktan iyidir diyorsaniz tabii ki.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #21 : 08 Haziran 2020, 14:47:13 »
Merhaba.TB3BTY (Tolga) ilk önce yaşadığım bilgilere dayanarak yazıyorum saakın olmanı ve komşulararinnla iyii gecinmeni öneririm.Doğuda yaşadığım dönemde 1998 yilinda binanın yan tarafına komşularımın yardımı ile ilk FD4  çatıya vhf antenini kurmuştum  sonra yine onların yardımı ile farklı boyda tel antenler kurdum daha sonra binanın çatısına yine onların yardımı ile 3el 14/21/28 çalışan yağı antenini kurdum.Aradan zaman geçtikten sonra bir iki komsum cevre de oturan diğer bina sakinlerin etkisinin altında kalmış olacaklar ki FD4 antenimi kestiler tekrar tamir ettim ve yağı antenimi indirmemi istediler  diğer komsular destek vermediler ve bir sonraki seçimlerde yönetici oldum hepsinin sesi kesildi tabi binada elektrik ve tv anten arızası  olduğu zaman gideriyordum fazladan giderlerimiz olmuyor du diğer çevre binalardan şikayet dilekçesi verecekler miş diye haberler alıyordum dilekçeyi yazsınlar  ve ilk önce ben imzalayacağını söyliyordum tabi sesleri kesildi.Şu an geçici olarak DL'yim kanunlar ve kurallar farklı.Yazdigim gibi saakin ol ve amatör-telsizciliğin ne olduğunu komşularına anlatmani öneririm sonrası kolay...DL/TA3İW

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #22 : 08 Haziran 2020, 15:03:09 »

Sizin sartlarinizda eger etrafiniz acik ise, iki tip inten isinizi gorebilir. Balik oltasi tabir edilen bir vertikal (gece cikip disari 5 dk da kurup isiniz bitince toplarsiniz)
İkincisi Magnetic Loop.

Endfeed ya da dipol tarzi antenler icin anteni en az yerden 1/4 dalgaboyu yukari kadar cikarabilmeniz lazim ki sinyalinizi topraga degil havaya basabilesiniz.

Hic yoktan iyidir diyorsaniz tabii ki.

Oğuzhan bey odamın penceresinden manzaranın fotoğraflarını koyuyorum. Balkon tarafı ise pek iç açıcı değil :) 

Cevat Bey ;
Yorum için teşekkürler şuan için komşularla diyalog da sıkıntı yok şükür konu oralara kadar gelmedi.  Sizin komşularınızda oldukça anlayışlılarmış

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #23 : 08 Haziran 2020, 15:41:44 »
Pencerenin dibine dedigim gibi gecici bir balik oltasi anten koyup kaldırmak, daha rahati (cok daha pahaliya mal olsa da) magnetic loop

Bir ihtimal de sag basta gorunen agacin yuksekligi fena degil gibi. Oraya atabileceginiz ince bir tel ile bir anten yapmak olabilir.
Tabii, B sinifisi olarak sadece QRP 40 metre bandi,  ya da her ne kadar VHF olsa da 6m bandi kullanabileceginiz gibi bir gercek var. Sayilan tum antenler kayipli oldugundan 40 m bandindan performansiniz oldukca dusuk olacaktır.

Denemeden bilemezsiniz.. Bu da amatorlugun guzelligi.

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #24 : 08 Haziran 2020, 16:01:20 »
Apartmanda yönetici olmak işi çözüyormu ? eğer çözücekse ben talibim :) maaşta istemem.
Şu anda karşı apartmandan bizim balkona CG-3000 Smart tuner ile 52 metrelik LW anten kuracak gibiyim. Ben 2. katta oturuyorum, Balkon pimapen ile kapalı ve tüm cihazlar bu odada, Tuneride odada bulundurucam hem coax kablo çok az gider , Anten telinide karşı apartmandaki (mesafe 70 Metre) 5. kattaki komşunun balkonuna gelecek şekilde bağlayacağız, insanları ikna etmek çok zor gerçektende.
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #25 : 08 Haziran 2020, 16:33:29 »
Apartmanda yönetici olmak işi çözüyormu ? eğer çözücekse ben talibim :) maaşta istemem.
Şu anda karşı apartmandan bizim balkona CG-3000 Smart tuner ile 52 metrelik LW anten kuracak gibiyim. Ben 2. katta oturuyorum, Balkon pimapen ile kapalı ve tüm cihazlar bu odada, Tuneride odada bulundurucam hem coax kablo çok az gider , Anten telinide karşı apartmandaki (mesafe 70 Metre) 5. kattaki komşunun balkonuna gelecek şekilde bağlayacağız, insanları ikna etmek çok zor gerçektende.

RF' e fazlaca maruz kalmamak adına  tuner i balkonda bıraksanız daha uygun olacaktır.

73
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #26 : 08 Haziran 2020, 17:33:07 »

İkincisi Magnetic Loop.

http://www.telsizciler.org/index.php?action=dlattach;topic=37722.0;attach=70059;image  Sizin önünüz açık çatıya gerek yok. (1)Mobil antenle olur iyi topraklama ile . (2) Yere yakın Random veya Dipol ile olur 500W  izniniz olsa. Sorun komşularda değil sizin farklı olmanızda.

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #27 : 08 Haziran 2020, 17:40:37 »
  http://www.telsizciler.org/index.php?action=dlattach;topic=37722.0;attach=70059;image  Sizin önünüz açık çatıya gerek yok. (1)Mobil antenle olur iyi topraklama ile . (2) Yere yakın Random veya Dipol ile olur 500W  izniniz olsa. Sorun komşularda değil sizin farklı olmanızda.

Teşekkür ederim  sizin farklı olmanızda  diyerek ne demek istediniz tam olarak anlıyamadım :)
Önerileriniz  için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #28 : 08 Haziran 2020, 18:00:51 »
Herkeste bu merak yok nedir bilmiyor.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #29 : 08 Haziran 2020, 18:04:40 »
Benim komşular çok pragmatik tir. ''Benim akıllı telefonum var onunla konuşurum''. ''Telsize gerek yok'' (sende vazgeç) der ve kapatır konuyu.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2020, 18:06:01 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #30 : 08 Haziran 2020, 18:15:11 »
Benim komşular çok pragmatik tir. ''Benim akıllı telefonum var onunla konuşurum''. ''Telsize gerek yok'' (sen de vazgeç) der ve kapatır konuyu.

Bu cümleler mükemmel. Çok yaşayın emi...

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #31 : 08 Haziran 2020, 18:17:19 »
Benim komşular çok pragmatik tir. ''Benim akıllı telefonum var onunla konuşurum''. ''Telsize gerek yok'' (sende vazgeç) der ve kapatır konuyu.

Anladım evet o konuda haklısınız çoğu kişi gereksiz görür. Ben bi Alo ile istediğim yere ulaşıyorum derler ama GSM hatları gittimi saatlerce telefonla görüşme sağlayamazlar dert yanarlar.

Çevrimdışı TA3IW

« Yanıtla #32 : 08 Haziran 2020, 20:43:59 »
Hepimiz başımızdan geçen olumsuzluklari ne gibi bir yol izleme konusunda arkadasimiza yardimci olmaya calisiyoruz  ve dogru yolda oldugumuzu dusunuyorum.Son zamanlar bir kaç konu var KORONA virüsü,5G ve vatandaşlara cip takılacak miş bütün bilgilerimizi istedikleri gibi bizleri yönetecekler miş diye ortalıkta çok fazla bilgi dolaşıyor buna EU birliği ülkelerinde de dahil bizim için nasıl bir yan etkileri olur binada oturduğumuz komşulardan ve çevrede bulunan diğer buna sakinlerinin tepkisi ne olur kestirmek zor gibi gözüküyor.DL döndüğümde terasımın köşesinde  9m metre vertikal antenim  ile tepkileri ne olur doğrusu çok merak ediyorum....DL/TA3İW

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #33 : 13 Aralık 2020, 18:54:58 »
Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum.

HF Anten meselesi için yonetim ile tekrar görüştüm. Yonetim sıcak baktı , antenin montajı için gerekli demirleri çatıda zemine zarar vermicek şekilde ve hiçbir dairenin  üstüne denk gelmicek şekilde asansor dairesinin üst kısmına montajını yaptırıyordum  direğin ( 2,5 m ) Ancak 8. kat sakinleri kati sretle karşı çıktı barışçıl bir şekilde diyalog kurmama rağmen ve saygılı bir şekilde iletişim halinde olmama rağmen malesef beklediğim karşılığı alamadım ve çalışmayı yarıda kestim. Takacağım anten ciro mazioni baby  loop anten di.  Ben çatıya çıkana kadar çatı kapısı açıktı surekli bu olaydan sonra çatı kapağıda kitlendi.  Mevcut da takılı diamond x50 antene birşey yaparlar mı bilemiyorum Benim anlamadığım ve sindiremediğim olay şu

Çatılar KMK da ortak alan sayılıyor ve tadilatında her daire para vermeli yasa bunu söylüyor ancak kullanıma gelince ise kati  bir şekilde karşı çıkılıyor benim bu zoruma gidiyor ben kullanamadığım bir alanın tadilatı için bakımı  için para vermek zorunda kalıyorum. O zaman çatı masraflarını sadece  en üst katın karsılaması gerekir.  Türkiyede gerçekten bazı şeyleri başarmak çok zor , Tek endişeleri çatı akması empati yapıyorum ve onları anlıyorum  ancak  anten borusunu ozellikle çatı zeminine zarar vermicek şekilde yan duvara taktırdım ki  zemine zarar gelmesin ama yok ona rağmen kabul görülmedi. Anlamak güç gerçekten.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #34 : 13 Aralık 2020, 22:56:36 »
anten konusundaki kisimda durumunuzu anlasam da, kullanamiyorsam catinin parasini en ust kat odesin yaklasimi maalesef dogru degil.
O zaman kanalizasyon tasinca da sadece 1. kat yaptirsin.
Asansor bozulunca ilk 3 kat biz merdiveni kullaniyoruz desin odemesin..

Gordugunuz gibi bu yaklasimin mantigi yok. zaten kanun da her dairenin ortak odemesini soyluyor.
Arada boyle kil komsular cikaiblir. amatorlugu daha da zor hale getirebilir maalesef.
Umarim bir cikis yolu bulursunuz.

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #35 : 13 Aralık 2020, 23:00:02 »
anten konusundaki kisimda durumunuzu anlasam da, kullanamiyorsam catinin parasini en ust kat odesin yaklasimi maalesef dogru degil.
O zaman kanalizasyon tasinca da sadece 1. kat yaptirsin.
Asansor bozulunca ilk 3 kat biz merdiveni kullaniyoruz desin odemesin..

Gordugunuz gibi bu yaklasimin mantigi yok. zaten kanun da her dairenin ortak odemesini soyluyor.
Arada boyle kil komsular cikaiblir. amatorlugu daha da zor hale getirebilir maalesef.
Umarim bir cikis yolu bulursunuz.

Elbet de kmk gereğince çatı ya para ödemek zorundayız ancak çıkamazsın kullanamazsın gibi bir yaklasımda bulununca benimde böyle diyesim geliyor. Ne diyelim amatörün çilesi bitmez

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #36 : 21 Mart 2021, 15:07:33 »