Gönderen Konu: HF İstasyonumda yaşadığım problemler.  (Okunma sayısı 302 defa)

Çevrimdışı TA3AWB

HF İstasyonumda yaşadığım problemler.
« : 03 Mart 2021, 16:39:43 »
Merhaba değerli abilerim ve kardeşlerim ;

HF İstasyonumda bir takım sorunlar yasıyorum. Soruna geçmeden önce istasyon ile ilgili bilgileri alt tarafta sıralayacağım

Cihaz : Kenwood 480HX
Anten : Ciro Mazzoni  Baby Loop  ( Konumu : Apartman ile anlasamadığım için bahçede 3,5 Metrelik bir direğin üzerinde  )
Kablo : TZC500   Tahmini  10-15 M  ( 4-5 metrelik bir kısmıda oda içinde rulo halinde dolandırıldı yakın zamanda odada dizayn yapılacağı için )
Adaptör  : Diamond  GZV4000

İstasyonumu  duvardaki prize takılı olan çoklu bir uzatma ile çalıştırıyorum.

istasyonumda kullandığım bilgisayar   : Ryzen 1600  işlemci tabanlı MSI 1050Tİ Ekran kartı

Sorunlarıma gelirsek eğer istasyonu ilk aktif ettiğim zaman Mandala bastığımda  , Masaüstü bilgisayarım etkileşim alıp  kendi başına spotify dan müzik açıyor  , sayfaları değiştiriyor ve hatta bilgisayarı kapatıp açıyordu. Ancak hemen yanında çalışan laptop ve yan odada bulunan masa üstü bilgisayarda  bir problem olusturmuyordu yada evdeki tvlerde de bir sıkıntı oılusmuyordu  Doğalgaz alarmınıda  aktif hale getirip onuda öttürüyordu. Bu esnada bantlarda swr  1,5 -- 3 arası oluyordu   Daha sonra ferit nüveler alıp bu ferit nüveleri  telsize , adaptöre , bilgisayar güç kablosuna vs takabildiğim her yere taktım ve sıkıntıyı çözmüş oldum bir sorun yaşamadım o zamandan beri ve qsolar yaptım.

Dün ise 20 M Bandında çalışmalar yaparken  mandala basar basmaz bilgisayarın aniden kapandığına şahit oldum  güç 100w ( ben evde yok iken istasyon kapalı durumda ikende kendi kendine kapanmış )  40 M bandına geçtim orda bir problem olmadı  Tekrar 20 M Bandına geldim sorun devam ediyordu swr kontrolü yaptım  1-1,5 arası idi swr.  Daha sonra tekrar deneme yaptım 5 w  den baslayıp asama asama giderek gücü 180w ye kadar getirdim bilgisayar kapanmadı ancak gene farklı sayfalara vs giriş yaptı hemen 40M ye geçiş yaptım ve orda gene bir sorun yaşamadım sağlıklı şekilde kullandım.  Aynı zamanda digital mod çalışmasıda yapıyorum ( laptop  ile )  aynı şey orda olcakmı diye kontrol ettim 40 M de gene sıkıntı yok  daha sonra tekrar 20 M bandına geldim aşama aşama güç yükselterek tekrar denedim yine 100 w yi geçince masaüstü etkileşim aldı ve yüzlerce  hesap makinası sayfası açtı , programlara vs giriş yaptı.

Bu problemi tespit etmemde yardımcı olurmusunuz ? Şimdiden teşekkür ederim herkese
« Son Düzenleme: 03 Mart 2021, 16:40:21 Gönderen: TA3AWB »

Çevrimdışı TA8RM

Ynt: HF İstasyonumda yaşadığım problemler.
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2021, 18:04:57 »
Merhaba,

-Kullandığınız duvar prizinin ve grup prizin kablo bağlantılarını kontrol edin: Faz, nötr ve toprak bağlantılarının doğru olduğuna emin olun. Özellikle nötrün gevşek olmadığını kontrol edin.

-Kullandığınız grup prize gelen toprak hattını görsel olarak kontrol edin, varsa topraklama ölçüm cihazıyla ölçün/ölçtürün veya son çare nötr-toprak arası AC gerilimi ölçün (7-10V gibi değerler görüyorsanız toprak hattını güçlendirin.). Ayrıca, faz-toprak arası 220V gibi değerler görmelisiniz, yalnız nötr-toprak birleştirilmiş olma ihtimalina karşı bu pek fikir vermeyebilir.

-Cihazınız, varsa tunerınızın, güç kaynağınız ve kullanmakta olduğunuz istasyondaki diğer cihazların topraklanmış olduklarına emin olun. Bunların bağlantı terminallerini kontrol edin.

-Farklı bir SWR metre ile de ölçüm alın.

Genel olarak topraklama sıkıntısı var gibi görünüyor.

73, Onur

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #2 : 03 Mart 2021, 18:22:33 »
Merhaba,

-Kullandığınız duvar prizinin ve grup prizin kablo bağlantılarını kontrol edin: Faz, nötr ve toprak bağlantılarının doğru olduğuna emin olun. Özellikle nötrün gevşek olmadığını kontrol edin.

-Kullandığınız grup prize gelen toprak hattını görsel olarak kontrol edin, varsa topraklama ölçüm cihazıyla ölçün/ölçtürün veya son çare nötr-toprak arası AC gerilimi ölçün (7-10V gibi değerler görüyorsanız toprak hattını güçlendirin.). Ayrıca, faz-toprak arası 220V gibi değerler görmelisiniz, yalnız nötr-toprak birleştirilmiş olma ihtimalina karşı bu pek fikir vermeyebilir.

-Cihazınız, varsa tunerınızın, güç kaynağınız ve kullanmakta olduğunuz istasyondaki diğer cihazların topraklanmış olduklarına emin olun. Bunların bağlantı terminallerini kontrol edin.

-Farklı bir SWR metre ile de ölçüm alın.

Genel olarak topraklama sıkıntısı var gibi görünüyor.

73, Onur

Merhaba Onur Bey ;

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. İstasyonu ilk aktif ettiğim zaman bu sorunu yaşadığımızda ölçüm yapmıştık yanlış hatırlamıyorsam bir sıkıntı sorun tespit edememiştik. Çıkan değerleri tam hatırlamıyorum suan. Ek olarak evin tüm iç elektirik tesisatı kabloları vs 2019 yılında sıfırdan tekrar çektirilmişti. Galiba tekrar çağırıp bi kontrol ettirsem daha faydalı olacak sanırım

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #3 : 03 Mart 2021, 18:55:36 »
Tolga bey,
Merhaba. Biraz zor ve pek pratik olmaz ama, HF telsizinizi aķü ile çalıştırıp kontrol ettiniz mi hiç?
Selamlar,
Tolga Anıl

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #4 : 03 Mart 2021, 19:05:54 »
Tolga bey,
Merhaba. Biraz zor ve pek pratik olmaz ama, HF telsizinizi aķü ile çalıştırıp kontrol ettiniz mi hiç?
Selamlar,
Tolga Anıl

Malesef böyle bir imkanım olmadı henüz

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #5 : 03 Mart 2021, 21:28:52 »
Sende bulunan problem 1 evin içinde rulo halindeki kablo 2 sorunsa SWR yüksek watlara çıktığında bazı cihazlar watı keser genelde icom üretimi swr ile kendini korur bazı cihazlarda swr iyi görünse de geri yansıma yüksek olduğu için evde lcd monitörlerde yansıma kapanma olur tek sıkıntı SWR 1 Ay kadar önce  hepsini yaşadım notebook bile kapandı  swr 1.5 aralığında sonra dijital swr ile kontrol ettiğimde geri dönüş çok yüksekti anten uçlarını kısaltarak geri dönüşü 0.5w geldiğinde watt direk ne ayarladıysam 150w onu verdi hiç bir cihaz kapanıp açılmadı lcd monitör dahil anten ve SWR 1.5 2 aralığı aslında swr çok iyi anlamına gelmiyor anten ayarlandın mı swr kalkmayacak yerinden SWR varken yüksek watlara çıktığında bunların hepsini yaşayacaksın 3 hususta topraklama çok iyi bir topraklama yapman evdeki müteahhit işi çoğu toprağa bile gitmiyor
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 03 Mart 2021, 21:42:29 »
Tolga Bey
 Belli ki verici cihazınız sızıntı yapıyor. Sızıntı
 klavye ve bilgidayarı bozabilecek dereceye geliyor.
İnsan sağlığına da zarar verebilir
Sızıntıyı önlemek için çalışmalar yapmışsınız.
Hangi çalışma sızıntıyı ne derece yok ediyor
Ben şöyle yapardım
     https://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/frekansmetre.jpg
  Yukardaki veya benzer bir basit ibreli frekansmetreyi
 masaüstü bilgisayarın yakınına koyunuz. Sızıntıyı  ibrede görünüz.
 Hangi tadbirin ibreyi düşürdüğünü görsel olarak görme imknıjız olsun

73    selamlar

Çevrimdışı TA2SUA

« Yanıtla #7 : 03 Mart 2021, 21:53:15 »
Antenizin besleme noktasında 1:1 balun var mı? Yoksa kablonuz boyunca rf yürüyordur. Eğer durum bu ise bu anlattıklarınızın hepsi normal olur.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 04 Mart 2021, 12:36:09 »
Alper hocamin dedigi gibi..sorununuz RFI.

RF grounding yapmaniz, antenin dibinde 1:1 balun kullanmanız sorunu çözecektir.
Bir de anteni evinize dik duracak şekilde çevirin.

Odanın içindeki loop şeklinde coaxtan sızma ihtimali de bir sebep olabilir ama öncelikli RF grounding ve Balun.

Çevrimdışı TA3AWB

« Yanıtla #9 : 04 Mart 2021, 14:47:27 »
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim  ,  Seçenekleri değerlendireceğim