Gönderen Konu: PC güç kaynağı modofikasyonu  (Okunma sayısı 304 defa)

Çevrimdışı TA2BE

PC güç kaynağı modofikasyonu
« : 03 Şubat 2021, 08:33:53 »
Arkadaşlar kullanılmayan eski PC lerde 200-300w güç kaynağı oldugunu biliyoruz.Bunların çıkış voltajı genelde12, 3.3, 5 v oluyor. Şimdi soru şu: 12+ 3.3 veya 12+5 volt yapılabilir mi ? Veya 12 volt değeri yükseltilebilirmi? Bu konuda çalışma yapan arkadaşlar oldumu? Teşekkürler.

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: PC güç kaynağı modofikasyonu
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2021, 09:37:34 »
merhabalar kahraman abi kontrol entegresinin kontrol ayındaki direnç değeri ile oynayarak 13.8 volta çıkıyor ben yapmıştım daha fazla yükseltirsen kendini korumak için cihaz kapanıyor kolay gelsin.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2021, 10:57:40 »
Arkadaşlar kullanılmayan eski PC lerde 200-300w güç kaynağı oldugunu biliyoruz.Bunların çıkış voltajı genelde12, 3.3, 5 v oluyor. Şimdi soru şu: 12+ 3.3 veya 12+5 volt yapılabilir mi ? Veya 12 volt değeri yükseltilebilirmi? Bu konuda çalışma yapan arkadaşlar oldumu? Teşekkürler.
switching power supplylarda trafolu ya da bataryalardaki gibi farklı voltaj değerleri birbirine bağlanmaz.
Cihazin toplam amperini yukseltmek icin iki tane 12 paralel, ya da voltaji 24 yapmak icin 2 tane 12 seri baglayabilirsiniz.
Ama aralarini diyot ile izole etmeniz gerekir. Voltajarin arasindaki farkın da cok kucuk olması gerekir. 0.1-0.2v gibi yani

Çevrimdışı TA2BE

« Yanıtla #3 : 05 Şubat 2021, 08:38:41 »
İlgilenen ve cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2BE

« Yanıtla #4 : 06 Şubat 2021, 08:48:23 »
switching power supplylarda trafolu ya da bataryalardaki gibi farklı voltaj değerleri birbirine bağlanmaz.
Cihazin toplam amperini yukseltmek icin iki tane 12 paralel, ya da voltaji 24 yapmak icin 2 tane 12 seri baglayabilirsiniz.
Ama aralarini diyot ile izole etmeniz gerekir. Voltajarin arasindaki farkın da cok kucuk olması gerekir. 0.1-0.2v gibi yani
Q
Konuyu açıklığa kavusturalim: Seri bağlamada diyot gerekmez. Paralel bağlamada gerekir. Bu kural akü, ve benzer kaynaklar için de gereklidir

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #5 : 06 Şubat 2021, 14:49:15 »
Kahraman abim,selam

Ayrıca diyot'larda eşlenik olmalıki paralel mod'da Master Slave ilişkisi doğmasın.

Çevrimdışı TA2BE

« Yanıtla #6 : 07 Şubat 2021, 13:45:06 »
Kahraman abim,selam

Ayrıca diyot'larda eşlenik olmalıki paralel mod'da Master Slave ilişkisi doğmasın.
Engin'cim doğru bilgi için teşekkürler. Bu arada ben sorumun cevabını alamadım. Aynı güç kaynağında var olan voltaj çıkışlarının (-) uçları müşterek midir ? Öyle ise bana uymaz. Örnek: 12 v çıkışı ve 3.3 v çıkışı  seri bağlanması için (-) uçlarının izole olması lazım. Elimde bir güç kaynağı olsa bakacağım ama burada (Dalaman)' da yok.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2021, 15:47:59 »
abi selam ben çok uğraştım PC güç kaynakları ile,
tüm çıkışlar'ın GND noktaları ortak olduğu için senin arzuladığın amaca hizmet etmiyor,
voltajı artırtmakta bir emniyet sorunu, atıyorum standart 3.3V 5V ve 12 V olduğunu varsayalım, hepsi ayrı döngüde çalışmadığından,örnek 12 voltu TL494'ün komparator dirençleri ile oynadık 14V yaptık,küt over voltage protection OVP devreye girip sistemi durduruyor,bunun limiter devresini ile oynadığınızda sistem size sürekli 14V verebiliyor, fakat bu arada 3.3V ve 5V %40 artığı için kondansatörlerin Safe area bölgesi aşıldığı için aşırı ripple ve ısı kısa bir müddet sonra patlamalarına neden oluyor,

buradan bitlik üzerinden bir çok arkadaş server güç kaynakları satıyordu ilanlar kısmından bulabilirsin,yada M_ean Whell M_ervesan gibi ürünleri internet üzerinden temin edebilirsin sağlık diliyorum 73..

Çevrimdışı TA2BE

« Yanıtla #8 : 07 Şubat 2021, 21:29:02 »
Anlaşılan Maliyeti düşürmek için komponent değerlerini en alt limitlerde kullanmışlar. Bilgi için teşekkürler.