Ana Sayfa > Bir sorum var! ***

POWER SUPPLY'LERİN AMPER ÖLÇÜMÜ İÇİN KÖR YÜK OLARAK NELER KULLANIYORSUNUZ?

(1/3) > >>

TA3EN:
            Merhaba arkadaşlar,
            Her  radyo amatörünün istasyonunda mutlaka çeşitli güçlerde power supplyi vardır. Ama ne kadar amper çekebileceğimiz bir merak konusudur. Ben de istasyonumda çeşitli adaptörler yaptım kullanıyorum. Şimdiye kadar test amacıyla otomobil farlarını birbirlerine paralel bağlayarak çalıştım. Fakat kademeli olarak değişik akım çektirebilecek kör yükler var mıdır? Ya da atölye şartlarında yapabileceğimiz projeler var mı? Bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşırlarsa çok memnun olurum.
            Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.               73...              TA3EN - Hüseyin KARAGÖZ

TA3EN:
         Arkadaşlar,
         İnternette araştırmalar yapıyorum. Bu konuyu "Constant current dummy load" diye arama yaptırabilirsiniz. Bir de amper ölçüm aralığının düşükten 40A kadar olması ihtiyacımızı karşılar sanıyorum.
         Kolay gelsin.

TB5X_SK:
Hüseyin hocam Şu linkteki ve benzeri akü test cihazları var. Bunlar ayarlı olur genelde ve 200 ampere kadar akım çekebilir. İçindeki rezistanslar akkor haline geliyor neredeyse.. Akücüler kullanıyor genelde.. Buna benzer bir şey edinebilirsin..
 
 https://urun.n11.com/tespit-ve-test-cihazlari/6-12-24-volt-200-amper-aku-test-cihazi-tugra-tet-200-yerli-uretim-P381527730

73

TA5AE:
Hocam, 10ohmluk  taş dirençleri paralel kullanıyorum. Lakin 10 dk lık stres testi için bile zayıflar.
En güzeli dijital kör yük satın almak yada (maliyeti çok yüksek olmadığından) yapmak. Belirtmek isterim ki, En büyük sıkıntı dijital kör yükün  kalibrasyonu ve dijital ekran.
(İSTASYONUNDA YERİ OLAN YAPAR)
Gerçek bir güç kaynağı  stres testi için kullanılan  kör yük;
-Yüke uygulanan voltajı
-Yükten geçen akımı
-Yükün kullanılan zamanını
vermelidir.
Stres testi için her kademedeki  voltaj altında belli sürelerde değeri belli  akımlar çekmek, güç kaynağının yükte voltajının bayılması ve radyatör üzerindeki  power transistörlerinin ısıl dayanıklılığının (radyatör sıcaklığını ölçerek) grafiğini  (elde olsun) çizmek,  ideal olandır. Onun için ayarlı dijital güç kaynağı diyorum.

Bu arada güç kaynakları için bir tecrübemi  yazayım.
Rahat 5amper veren ayarlı analog trimpot kontrollü smps güç kaynağım var. 0-15 Volt ve 0.2-5Amper akım  ayarlıdır. Projenin  sonunda stres testlerini taş dirençler ile yaptım.

Ama, 300ma çeken bilgisayar fanında güç kaynağı kutusu hissedilir derece ısınıyordu. Sanırım endüktif yük olduğundandır. Açıkçası sebeplerini  kutuyu açıp  incelemedim. 73

TA5FA:
Geçtiğimiz yıllarda  önceleri SMPS yük testi için sonrasında ASTRON-Clone testinde epeyce ne nasıl yaparızı çok araştırmıştım. Ve bu konuda bir klasöre ne bulduysam atmıştım.
Tabi her zaman geleneksel far-spot ampulleri paralel paralel ekleyip kullanmaya devam etmiştim.
En son ASTRON-Clone testinde far-spot ampulleri Crowbar SCR yi anında devre ye soktuğundan  Telsiz ile Yük testini gerçekleştirmiştim(tehlikeli bir deney olmuştu.)
Klasör : https://yadi.sk/d/42qYXCWoYudubg

Profesyonel Laboratuvar sistemleri zaten 30A den sonrası çok çok pro oluyor.(Geneli yarıiletken yada Alüminyum direnç yük varyabıl sürüyor)
Uzunca bir süre Batarya testlerinde yine pro Test voltajı seçmeli  6-12-24-48V  ve  100 - 450 A aralığında testlerimizi içeriğinde rezistans yük süren bir kablosuz haberleşmeli sistem kullanmıştım. Halende depomda duruyor kocaman bir sandık.

Burada yapı hedefi Yük olarak ;   yarı iletken yük mü ? , Reziztans  yük mü   ? olacağı



Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git