Gönderen Konu: POWER SUPPLY'LERİN AMPER ÖLÇÜMÜ İÇİN KÖR YÜK OLARAK NELER KULLANIYORSUNUZ?  (Okunma sayısı 487 defa)

Çevrimdışı TA3EN

Merhaba arkadaşlar,
            Her  radyo amatörünün istasyonunda mutlaka çeşitli güçlerde power supplyi vardır. Ama ne kadar amper çekebileceğimiz bir merak konusudur. Ben de istasyonumda çeşitli adaptörler yaptım kullanıyorum. Şimdiye kadar test amacıyla otomobil farlarını birbirlerine paralel bağlayarak çalıştım. Fakat kademeli olarak değişik akım çektirebilecek kör yükler var mıdır? Ya da atölye şartlarında yapabileceğimiz projeler var mı? Bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlarımızın bilgilerini paylaşırlarsa çok memnun olurum.
            Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.               73...              TA3EN - Hüseyin KARAGÖZ

Çevrimdışı TA3EN

Arkadaşlar,
         İnternette araştırmalar yapıyorum. Bu konuyu "Constant current dummy load" diye arama yaptırabilirsiniz. Bir de amper ölçüm aralığının düşükten 40A kadar olması ihtiyacımızı karşılar sanıyorum.
         Kolay gelsin.

Çevrimdışı TB5X_SK

Hüseyin hocam Şu linkteki ve benzeri akü test cihazları var. Bunlar ayarlı olur genelde ve 200 ampere kadar akım çekebilir. İçindeki rezistanslar akkor haline geliyor neredeyse.. Akücüler kullanıyor genelde.. Buna benzer bir şey edinebilirsin..

https://urun.n11.com/tespit-ve-test-cihazlari/6-12-24-volt-200-amper-aku-test-cihazi-tugra-tet-200-yerli-uretim-P381527730

73
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2020, 23:27:34 Gönderen: TB5X »
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA5AE

Hocam, 10ohmluk  taş dirençleri paralel kullanıyorum. Lakin 10 dk lık stres testi için bile zayıflar.
En güzeli dijital kör yük satın almak yada (maliyeti çok yüksek olmadığından) yapmak. Belirtmek isterim ki, En büyük sıkıntı dijital kör yükün  kalibrasyonu ve dijital ekran.
(İSTASYONUNDA YERİ OLAN YAPAR)
Gerçek bir güç kaynağı  stres testi için kullanılan  kör yük;
-Yüke uygulanan voltajı
-Yükten geçen akımı
-Yükün kullanılan zamanını
vermelidir.
Stres testi için her kademedeki  voltaj altında belli sürelerde değeri belli  akımlar çekmek, güç kaynağının yükte voltajının bayılması ve radyatör üzerindeki  power transistörlerinin ısıl dayanıklılığının (radyatör sıcaklığını ölçerek) grafiğini  (elde olsun) çizmek,  ideal olandır. Onun için ayarlı dijital güç kaynağı diyorum.

Bu arada güç kaynakları için bir tecrübemi  yazayım.
Rahat 5amper veren ayarlı analog trimpot kontrollü smps güç kaynağım var. 0-15 Volt ve 0.2-5Amper akım  ayarlıdır. Projenin  sonunda stres testlerini taş dirençler ile yaptım.

Ama, 300ma çeken bilgisayar fanında güç kaynağı kutusu hissedilir derece ısınıyordu. Sanırım endüktif yük olduğundandır. Açıkçası sebeplerini  kutuyu açıp  incelemedim. 73

Çevrimdışı TA5FA

Geçtiğimiz yıllarda  önceleri SMPS yük testi için sonrasında ASTRON-Clone testinde epeyce ne nasıl yaparızı çok araştırmıştım. Ve bu konuda bir klasöre ne bulduysam atmıştım.
Tabi her zaman geleneksel far-spot ampulleri paralel paralel ekleyip kullanmaya devam etmiştim.
En son ASTRON-Clone testinde far-spot ampulleri Crowbar SCR yi anında devre ye soktuğundan  Telsiz ile Yük testini gerçekleştirmiştim(tehlikeli bir deney olmuştu.)
Klasör : https://yadi.sk/d/42qYXCWoYudubg

Profesyonel Laboratuvar sistemleri zaten 30A den sonrası çok çok pro oluyor.(Geneli yarıiletken yada Alüminyum direnç yük varyabıl sürüyor)
Uzunca bir süre Batarya testlerinde yine pro Test voltajı seçmeli  6-12-24-48V  ve  100 - 450 A aralığında testlerimizi içeriğinde rezistans yük süren bir kablosuz haberleşmeli sistem kullanmıştım. Halende depomda duruyor kocaman bir sandık.

Burada yapı hedefi Yük olarak ;   yarı iletken yük mü ? , Reziztans  yük mü   ? olacağı

« Son Düzenleme: 30 Aralık 2020, 00:08:37 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA1MC

Tuzlu su ile test yapan birçok kişi var ama ben şahsen denemedim,suyun kaynaması ve elektroliz gibi yan etkileri mevcut,hatta büyük jeneratörleri koca koca tuzlu su tanklarında deniyorlar,dc gerilim için de uygulanabilir bence.
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2020, 07:11:24 Gönderen: TA1MC »
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA8A

Hüseyin hocam,

Benim şu ana kadar 50 amper ihtiyacım oldu. onu da 1.5 mm2 kesitli bir top kablo alarak çözdüm. 1,5 mm2 kablonun 100 metresi 1.3 ohm. Uygun boyda kısaltınca istediğiniz değerde güç çekebiliyorsunuz. Kablonun üzerine uygun noktalarda iğne saplayıp milivoltmetreye giriyorum. Böylece şönt olayı da hallolmuş oluyor. Geçen akımı anlık olarak milivoltmerede görüyrum. Uzun süreli testlerde kablo topunu açıp kullanmak gerekiyor. Belki duruma göre 2,5 ya da 4 mm2 kablolar denenebilir. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A 

Çevrimdışı TA3ALS

Güç kaynağı Testi için en iyi yöntem Mehmet Bey'in önerdiği gibi transistörlerin yük olarak kullanıldığı bir sabit akım devresidir. Bu tür derelerde iç direnci istediğiniz şekilde ayarlamak mümkündür. Direnç-Lamba vs  cihazları yük olarak kullanan devrelerde ilk akım ile ısınma sonrası akım farklı olacaktır. Transistörlü devrede ise kaynaktan çekilen akım sabit olup, istediğiniz gibi ayarlarsınız.

Çevrimdışı TA3EN

Arkadaşlar Herkese Merhabalar,
        Ben de önceden opamp ve transistörlerle oluşturulan devreler yardımıyla da kör yük yapılabileceğini biliyordum. Ama tuzlu su ile ve kablo sargısının, biraz düzenleme yapılarak da kör yüke dönüştürülebileceğini ilk defa öğrenmiş oldum.
        Bu konuda bilgisi tecrübesi olan arkadaşların yazmalarını bekliyorum. Kim bilir belki pratik çözüm bulan arkadaşlar da olabilir. Öğrenmeye devam edelim. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.                  73...

Çevrimdışı TA3EN

Hakan Bey teşekkür ederim, iyilik.
Alet güzel ama şu sıralar Çin'den bir şey almak niyetinde değilim. Kargo, gümrük vergisi ve aletin parası derken astarı yüzünden pahalı oluyor.
Zamana bıraktım.
         İyi geceler.                        73...                 TA3EN         

Çevrimdışı TA1AUX

Hüseyin Bey,
Fikir olsun diye yazıyorum. Tesisimize 710 kVA (eski yıllarda devasa) dizel jeneratör almıştık. Kurulumdan sonra çıkışını sisteme bağlamadan testini yapabilmek için üç bakır lamayı (trifaze) kalın izolatörler kullanarak saç ayağı gibi bir düzen kurduk. Caraskal kullanarak bunu arazide içine tuzlu su koyduğumuz 180 litrelik varile ortasından yavaş yavaş daldırdık. Ne kadar çok daldırırsak o kadar çok akım çekiliyordu. Tam güce kadar yükleyebildik jeneratörü. Su çok çabuk kaynamaya başladı tabi ki. İnce bir hesap yapmamıştık ama biraz da şansın yardımıyla ilk denemede başarılı olduk.
İyi çalışmalar 73