Ana Sayfa > Bir sorum var! ***
Anten swr sorunu
TA5TM:
Sayğıder amatör arkadaşlarım,abilerim.Evim müstakil olduğundan dipol anten için yeterli yüksekliği sağlayamıyorum,sağlayacağım maksimum yükseklik çatıya monte ettiğim demir boru ile birlikte 11 metre civarı,15 metre nin altındaki yükseklikler için verimli olacağını düşündüğüm 1:4 balun ile 40-10 metre arası çalışacak windom anten yapmaya karar verdim,T130-2 toroid kullanarak balun u inşa ettim,balun u anten analiz cihazıyla test ettim ve tatmin edici sonuç aldım.anten kolları olarak 13,8 ve 6,90 metre 1.5 luk bakır nyaf kablo kullandım.anteni çatıya çıkardığım zaman istediğim sonucu tam olarak alamadım,swr 2,5 civarında,tüm ölçülere harfiyyen uymama rağmen böyle bir sonuç almak hayal kırıklığı yarattı,anten kanatlarının ucuna kendi yaptığım 10 cm plastik izalatör kullandım,izalatöre 1,5 metre uzunluğunda poılyester ip bağladım ipin ucuna da sağlamlık açısından çelik çamaşır teli bağlayarak bahçe duvarına sabitledim,acaba poılyester ipin ucuna bağlamış olduğum çelik tel anten üzerinde herhangi bir etki yapmış olabilir mi,bu tür durumlarda tamamen polyester ip mi kullanmak gerekir,cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
TA1D:
Adnan bey merhaba:
SWR hangi bandda 1:2.5, her yerde aynı mı?
Yaptığınız balunu nasıl test ettiniz? balunun anten çıkış uçlarına 250-300 ohm arası karbon direnç bağlayıp mı analizörde test ettiniz? veya uygun karbon direnç bağlayıp düşük güç de girişten HF RF gönderip mi?
1/4 Balunları genel de 200 Ohm karbon dirençle yüklemek uygun olur.
İnternette benzer antenlerin SWR grafikleri var
https://www.w8ji.com/images/Antenna/Windom/300ohm.jpg
https://m0ukd.com/static/homebrew/carolina_windom/graph.jpg
buralarda da göreceğiniz üzere bu anten tüm amatör bandlarda uygun frekanslarda SWR ler her zaman düşük değiller, bir veya iki band da makul seviyelerde diğerlerinde yüksek olabiliyor,
ayrıca bazı uygulamalarda 5-6 m anten bağlantı noktasından iniş koax kablo üzerinde şok uygulaması var, bu uygulama RFnin geri gelmesini engelliyor ve şokla anten arası bir miktar vertikal polarizasonda çalışmasına katkıda bulunuyor.
Anten tüneri kullanmanız uygun olabilir.
Ayrıca uç noktalardaki gergi çelik teller etkilemez, zaten mesafeli kullanmışsınız. Antene paralel gerili olsa belki endükleme ile SWR düşebilir ya da tersi olabilirdi.
Ayrıca anlatımınızdan antenin oldukça açık bir ortamda ve metal yapılardan uzak olduğunu anladım, bu olumlu.
Kullandığınız Coax kabloya farklı uzunluklarda bir kaç metre kablo ekleyip SWR yi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Bazen Koax kablo üzerinde oluşan duran dalgalar SWR ölçü aletinin bağlı olduğu noktalara denk gelebilir.
Sonuç:
1- Anten kablo boyları internette farklılık gösteriyor
2- Balunda sorun olabilir
3- Çevresel metal yapılar eğer varsa ve çok yakınsa yansıma artar, SWR oluşur.
4- Koaxial kablo empedansı balun arasında uyumsuzluk.
5- Bu antende her band da zaten düşük SWR alınmadığı grafiklerde mevcut.
Başarılar dilerim.
TA1D
K.M.Başak
TA5TM:
Kadri bey ilginiz için öncelikle teşekkür ediyorum.4:1 balun un anten uçlarına 200 ohm karbon direnç bağlayarak sark 100 swr analiz cihazıyla test ettim yani ekstra herhangi bir güç vermedim,bütün bantlarda swr 1.1 veya biraz daha üzerinde yani makul seviyelerde.Anteni çatıya çıkarınca tüm bantlarda swr eltette aynı değil 1.9 dan başlıyor 3.5 a kadar çıkıyor.Balun un yaklaşık 1-2 metre altında güneş enerjisi su deposu var ama bu ne kadar etki eder bilmiyorum.anten iniş kablosu olarak rg 58 ve yaklaşık uzunluğu 20 metre civarı.gönül ister ki bütün bantlarda her şey mükemmel olsun fakat bu pratikte pek mümkün olmuyor,bu şekilde kullanmaya devam o zaman,zaten cihazınüzerinde anten tüneri var,dahili tünerin yetmediği yerde harici mfj 839 harici tüner var onu devreye sokuyorum,bu arada cihazımın yaesu ft-450 olduğunu belirteyim,ilginiz tekrar teşekkür ederim.
TA2GC:
sadece kısa bir vurgu yapacağım,belki diğer amatör'lerede katkısı olabilir..
cihazların içine entegre edilmiş Tuner'ler,mucize yaratan ekipman değillerdir.
zira cihazın kullanım kılavuzunda açıkca betimlenmiştir,genel olarak
16.7 ohm....150 ohm aralığındadır.yani kısaca zaten mükemmel'e yakın bir anten'in Band içinde Trim'lemekten pekte öte gitmezler.yani uzatmadan pekte sihirli değnek değiller.başarılarınızın devamını dilerim 73
TA1D:
Adnan bey mutabık.
Balun yapılan test e göre uygun, yakın Su enerjisi oldukça geniş metal yüzey ve yansımayı arttırabilir, anteni geçici olarak daha alçak ancak metal unsurlardan biraz uzak yerde test edebilirmisiniz. SWR makule yaklaşırsa ona göre tedbir alırsınız. Eski qth imde çatıda aluminyum folyo kaplı membran izolasyonları nedeniyle hiç bir anteni ekstra tuner olmadan kullanamadım.
Halbuki bu Aluminyum kaplı membranlar yok iken antenler uygun SWR lerde oluyordu.
Ayrıca bir iki metre uzatma koax ekleyip denermisiniz.
İnternette benzer antenlerin anten tel boylarında farklılıklar gözlemledim,
kullandığınız ölçü farklı olabilir.
TA1D
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git