Gönderen Konu: Bu frekansmetre hakkında bilgi.  (Okunma sayısı 317 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

Bu frekansmetre hakkında bilgi.
« : 05 Haziran 2020, 09:15:46 »
Arkadaşlar, bu frekansmetrenin şeması yok. Ortada bir röle var, 16f84 ün 10. Bacağından tetikleniyor üstte bir bacak kondansatöre bağlı. Yani, rölenin bir bacağı var, neyi nereye bağlıyor belli değil. Benzer bir şemada röle kondansatörü şaseye bağlıyor. Belirsizlik sebebi ile montaj yapamıyorum. Yardımcı olurmusunuz?  73

Çevrimdışı TA3AS

Ynt: Bu frekansmetre hakkında bilgi.
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2020, 12:43:13 »
Merhaba,
Benim bildiğim kadarıyla bu devre frekansmetre değil. LC metre dediğimiz bobin ve kapasite ölçümü devresi.
Tahmin ediyorum ekete yolladığım şema kullanılarak çzilmiştir baskılı devresi.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2020, 14:39:23 »
Barbaros Aşuroğlu tarafından yazılımı yeniden yazılan lc metre devresi. Antrakta yayınlanmıştı. Gördüğüm en tutarlı lc metre. Kullanılan anahtarlar birbirini çözen türden olacak(sıfırlama hariç).

https://www.elektroinfo.org/2009/02/bobin-kondansator-metre-lcmetre-devresi.html
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2020, 14:42:57 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2020, 15:55:16 »
Geçen ay iki adet PİC16F84 lü LC metre yaptım fakat  https://www.direnc.net/lm311-voltage-comparator   den şikaet üzerine tekrar tekrar gönderilen/gelen  LM311 ler toplam 4 adet birtürlü çalışmadı.              Başka satıcıdan aldım LM311 ve sorun çözuldü.                                                                       
               Bu proje için LM311 leri Drenc.net ten almayın.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2020, 16:12:25 »
Hulusi Bey;

Bu L/C metre kartı..
Bu karttan bende vardı dizip çalıştırmıştım bi aralar.
 TRAC ın hazırladığı kartlardandı. Köşede de zaten yazıyor TRAC L/C Metre diye..

Şeması bende de yoktu üzerindeki değerlere göre dizmiş çalıştırmıştım. PIC için hex i nasıl bulduğumu hatırlamıyorum ama..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 06 Haziran 2020, 15:41:26 »
        Hulusi Bey Merhabalar,
        Bu devre benim acizane çok yapmış olduğum bir proje. Bu kullanılan bildiğimiz role değil reed roledir. Reed role kullanılmasının sebebi; pic ten roleyi tetiklemesi için çıkan gerilim 5 volttur. Ancak 5 voltun sahip olduğu mAmp çok düşük olduğundan normal rolenin kontakalarını çekmeye yeterli gelmez. Ama reed role çok düşük mAmp ile çalışabilir. Bu yüzden tercih edilir. Reed roleyi zamanında bulmakta zorlanıyordum. Normal role çalıştırmak için sürücü bir taransistör kullanıyordum.
        Rolenin kullanılma amacıysa; Kalibre yaparken role kontaklarını çekerek, bu kontağa bağlı olan 1000p (1n) kondansatörün değer bilgisini referans alarak alıp, sonra ölçülmek istenen kondansatörün değer bilgisiyle karşılaştırma yapıyor. Bu işi LM31 opamp yapıyor. En sonunda yeni  değer bilgisini elde edip ekrana veriyor. Bu işi lm311 pic 16f84a ya göre daha iyi yaptığı söyleniyor. LM311 li devreleri tercih etmek isabetli olur. Bu sebepten dolayı 1000p kondansatörü çok özel seçmeniz gerekiyor. Mesela ben hiç mercimek kondansatör kullanmadım. Çünkü toleransı çok yüksek. Hatta olması gereken değerin çoğu zaman hep altında oluyor. Bu da ölçüm sonucunu standart sapmaya uğratıyor. Sonuç hatalı oluyor. Ya mika türü ya da plastik kılıfta thomson tipi kondansatör kullanıyorum.
        Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 07 Haziran 2020, 10:39:09 »
Arkadaşlar hepinize çok teşekkürler. Evet LC metre. Aklımda LC metre varken, elim frekansmetre yazmış. Bende şaşırdım..
Hüseyin bey, sizden temin ettiğim LC metre kusursuz ölçüyor. Sanırım onun aynısı. ANCAK RÖLE SORU İŞARETİ İDİ. Çözüm getirdiğiniz için teşekkürler.
Bunun hex'i de sizinkinin aynısıdır herhalde. Sizin hex bende mevcut.
Sizin devrede EVET bir transistör ile kuvvetlendirilip röleye veriliyor. Dışarıdan bir tr. ekleyebilirim.
2018 de Çin den LC metre aldım küçüklerden, resimdeki gibi. Çin malı LC metre ile muayyen sarıyorum hiç bir muayyen sonuç vermiyor. Tam 15 gün saç baş yoldum. Sonra birde Hüseyin beyin LC metre si ile kontrol etmeyi düşündüm, çin malı 3.2uh gösterirken Hüseyin beyinki 5.4uh gösteriyor. Yani gerçek değeri 5.4uh.
Halbuki 3.2uh olmalı.
Yani Çin malı ile 3.2 sardığım aslında 5.4 dolayısıyla asla çalışmıyor.
Şu anda Hüseyin beyin LC metresini kullanıyorum.
Kusursuz doğrulukta.
Özellikle filtre ve vericide muayyenler anında sonuç veriyor.
Bu yüzden aynı LC metreden tekrar yapmak istedim.
Kart da çok kaliteli fiber.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #7 : 07 Haziran 2020, 10:44:40 »
..

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #8 : 07 Haziran 2020, 10:46:28 »
Bu çin malları fazla gösteriyor bilginize.
En azından benim aldığım ikisi öyle.o

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #9 : 07 Haziran 2020, 11:12:36 »
Bu çin malları fazla gösteriyor bilginize.
En azından benim aldığım ikisi öyle.o
Başka forumdan okumuştum. Sanırım  epey düşük değerdeki bobin ve kapasiteleride  başarı ile ölçüyormuş ve alanlar memnundu. Acaba ölçüm öncesinde reset yaptınız mı?
Ayrıca biliyorsunuzdur,  bu tür cihazları  önerilen DC voltajında ve temiz parazitsiz  (smps olmayan) DC lineer yada pil ile  çalıştırmak gerekiyor.

Merak ettim, madem fazla ölçüyor,  bir ince ayar yokmudur bu modülde?

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #10 : 07 Haziran 2020, 11:35:50 »
Yaptığınız devre çok iyidir. Çin malı ben de aldım mavi kutulu. Ufak değerli bobinleri yanlış ölçüyor. Büyük değerli bobin ölçmek amaçlanmış. Bize lazım olan ufak bobinler.
Yaptıģınız devre ile 82 nh hazır bobini 80 nh olarak ölçebiliyorum. Verdiģim linke hex dosyasını koymuşlar. Osilatör kısmında kaliteli malzeme kullanın. Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #11 : 07 Haziran 2020, 18:41:32 »
Lütfi bey, daha önce aynı çin malı LC metreden 3 yıl sorunsuz kullanmıştım 5V yerine 12v verince yandı. O yanan ın aynısını aldım ancak bu yaniler yanlış ölçüyor.  Zaten  Her ölçümde resetliyorum. Ancak sonuç malesef hatalı. Daha bugün tekrar ölçtüm hatalı malesef. İki tane almıştım.. elimde iki adet var.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #12 : 07 Haziran 2020, 19:08:00 »
Doğrudur, şimdi hatırladım. Sanırım ARRL yada USA kökenli bir forumdu. 2 besleme girişi varmış. Girişin birisi USB 5v şarj cihazı için  kablolu geliyormuş. Diğer girişe  Modül üzerinde  7805 takılması gerekli diyorlardı.

Yine yeni hatırladım. Elo  elektronik  dergilerinin birinde rastlamıştım sanırım. Yıllar öncesinden böyle bir LC metre vardı. Yapımı ve  detayları dergide bir Türk tarafından açıklanmıştı.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #13 : 07 Haziran 2020, 19:32:43 »
Bu tür devreler, genelde wheatstone köprüsü üzerinde  mukayese  mantığı ile çalışırlar. (Daha önce bu sitede paylaştığım basit anten analizörü olayına benzemez.) En azından 2 yada 3 kademe olmalı mukayese için. Çünkü mikrofarad-pf  mH-uH gibi geniş bir spektrumun  mukayesesi yapılıyor.  Çok beğendim bu modülü en kısa zamanda sipariş edeceğim.
        Ben ESR metre olarak satılan bir modül almıştım. O modül transistör/diyot yanı sıra, sanırım L/C de ölçüyor.Ama yukarıdaki L/C kadar çok düşük değerlere inemiyor.
         Her 2 modül de, her amatöre lazım. 73
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2020, 19:37:35 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #14 : 08 Haziran 2020, 08:14:31 »
Bu lc metrenin  osilatör kısmı da  rezonansı belirleyen bir l-c tank devresi vardır. C ölçerken bilinmeyen c rezonanns devresine palalel, l ölçerken bobin rezonans bobinine seri olarak bağlanır. Sonuçt a ortaya çıkan frekans kayması ile bilinmeyen eleman formüle dayalı olarak hesaplanır.
Devre ilk açıldığı zaman tank devresine paralel baģlanan 1n referans kondansatör ile  tank devresinin sabit l ve c si hesaplanmaktadır.