Gönderen Konu: ASTRON 35 veya 50A kullanan varmı  (Okunma sayısı 5145 defa)

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: ASTRON 35 veya 50A kullanan varmı
« Yanıtla #20 : 26 Mayıs 2020, 13:14:38 »
Tek kelime ile ŞAHANE elinize sağlık 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #21 : 13 Haziran 2020, 17:56:40 »
Diamond ve Astron için şema varmı?  Her ikisi için de rica ediyorum.  73

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #22 : 13 Haziran 2020, 21:13:51 »
Bakınız;
ASTRON enva i çeşit bilgi 
http://www.repeater-builder.com/astron/astron-index.html

DIAMOND  
http://www.rigpix.com/psu/diamond_gsv3000_schematic.gif
http://radioamateur.forumsactifs.com/t1987-diamond-gsv3000-protection-surtension-d-origine-inefficace-proposition-de-modification

Bu arada  ASTRON Board projem devam ediyor Trafo bağlantısı ve piyasada bulunabilir TO204 ve TO247 kılıflı çıkış transistör çeşitleriyle deneme yük altındaki stres testleri gerçekleştirerek sonuçları paylaşacağım. (PCB de bir noktada diyot lar karışmış onları da değiştirerek layout dosyasını paylaşacağım)

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #23 : 13 Haziran 2020, 23:16:17 »
    Sağ olun Mehmet bey
Ben de yaklaşık olarak 1 yıl önce tedarik ettiğim malzemeleri birleştirerek bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
   Yapacak olanlara mesaj; Burada bence en önemli olan şey, transistörlerin fazla ısınmaması ve trafo sekonder voltajı ne kadar yüksek olursa transistörlerimiz o kadar ısınacaktır.
     Trafo çıkışımı Az önce ölçtüm.
     ac 19.4v redresörden sonra dc 17.6v sanırım güzel değer.
30cm lık radyatör üzerine 5xToshiba 2n3771 ve 0.1 ohm 25w direnç montajımı geçen hafta bitirdim.Maalesef hala emiter lerden nasıl çıkış alacağımı düşünmekteyim. Neticede konstrüksiyon önemli.
    Sizinde dediğiniz gibi stres testinden geçirmeden transistörlerin orijinal ve devrenin sağlıklı olduğundan emin olamayız. Ben hala kuşkuluyum. Çünkü Türkiye patates transistör cenneti.
Neyse lafı dolaştırmayayım.
    Açıkçası astrondaki kontrol modülü yani sizin yaptığınız PCB kontrol board nerede ise (değerini  bilmediğin analog ampermetreyi  şöntlemem dışında) TEK eksiğim.
    Sizin testlerinizin sonuçlarını bekliyorum. Başarılar dilerim. 73

Çevrimdışı TA3AS

« Yanıtla #24 : 14 Haziran 2020, 00:12:28 »
Bu arada  ASTRON Board projem devam ediyor Trafo bağlantısı ve piyasada bulunabilir TO204 ve TO247 kılıflı çıkış transistör çeşitleriyle deneme yük altındaki stres testleri gerçekleştirerek sonuçları paylaşacağım. (PCB de bir noktada diyot lar karışmış onları da değiştirerek layout dosyasını paylaşacağım)
Mehmet bey,
heyecanla sonuçları bekliyoruz.
Selamlar

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #25 : 16 Haziran 2020, 00:11:29 »
Evet nihayetinde bugün ilk testimizi yaptık; (Çeşitlik aksaklıklar malzeme ve ekipman kaynaklı gecikme oldu).

İlk Test Sonucu
Test bileşenleri;
--600 ila 750W civarında Trafo (Trafo çıkışları: Board beslemesi : 43V AC,  Ana Besleme 2x18,5V AC )
--6x4700mf 35V kondansatör = 28.000 mf
--7+7 diyot
--5x3055 çıkış transistörleri
--ve yaptığımız Astron Board(PCB)
Toplamda 1 saat 20 dk  100W TX ile FT4 çağrısı yapıldı (Biliyorum FT4 için bu çıkış gücü çok abzurt  6m de şartların olmadığı bir anda çıkış yapılmıştır)

Çıkışımız 13,86V a ayarlandı  100W TX anında 13,80V a çökme oldu = 0,06Volt çökme ripple .... adı herneyse
Test süresince (1saat 20dk) 7,5 saniye TX - 7,5 saniye RX.......... bu döngü 1 saat 20dk boyuncadır.
Sürücü Transistörü(TIP29) 29,5 derece ısıya ulaştı (temassız termometre) test süresince bu ısıda sabit kaldı.
Çıkış Transistörleri (5x3055) 65 dereceye ulaştı (temassız ısı ölçer) test süresince bu ısıda sabit kaldı.

Bu test düzeneğinde iyileştirme beklentisi ve voltaj çökme sebepleri arasında;
**Trafo sonrası doğrultcu kısmındaki kondansatör bloğunun yeterli olmaması
**Çıkış transis. 3055 lerdeki tutarsızlık (mevcut düzenekte emiter çıkışlarında taş direnç yoktu ve soğutucu montajının eski olmasıyla transistörler üzerinde düzensiz ısı dağılımı/yük dağılımı v.s)
.......düşünülmektedir.

Detaylar;
Trafo boyutu

Blog PCB bağlantısı

Yüksüz PCB voltaj noktaları.....(Bu test-voltajları fikir vermesi açısından kullandığınız Trafo çıkış voltajı ve direnç değerlerine göre ufak tefek değişiklikler gösterecektir)

« Son Düzenleme: 16 Haziran 2020, 15:54:16 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #26 : 16 Haziran 2020, 09:49:25 »
Mehmet bey elinize sağlık,3055 ler için 65 derece sıcaklık bir zaman sonra artmaya devam edecektir,bulabilirseniz toshiba marka 3055 kullanınız ,ülkemizde maalesef değerinde transistör bulmak imkansız.Bende birkaç tane olması lazım bulabilirsem yollarım.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #27 : 16 Haziran 2020, 10:40:33 »
Şu board'in son hali ise, pcbway de bastirsak, yapmak isteyenlere dagitsak diyorum :)

Hatta toplu halde mouser dan transistorler dahil BOM listesinin siparisini versek...

Adede bagli olarak altinkayadan kutu bile alsak ;)

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #28 : 16 Haziran 2020, 10:57:46 »
Oğuzhan hocam,

Daha önce de PCBWAY firmasından siparişlerim olmuştu. 30 Mart günü PCBWAY' dan sipariş verdim. Her ihtimale karşı yeni bir firmayı da denemek için aynı gün JLCPCB firmasından da sipariş verdim. JLCPCB firmasından 6 Mayıs günü teslim aldım. PCBWAY ise hala bir yerlerde geziyor. COVID falan sebep olabilir. Fakat JLCPCB firmasını da deneyin derim. Gelen kartlarda bir sorun yok, gıcır gıcır. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #29 : 16 Haziran 2020, 11:24:55 »
Mehmet bey elinize sağlık,3055 ler için 65 derece sıcaklık bir zaman sonra artmaya devam edecektir,bulabilirseniz toshiba marka 3055 kullanınız ,ülkemizde maalesef değerinde transistör bulmak imkansız. Bende birkaç tane olması lazım bulabilirsem yollarım.
  Murat Bey stres testinin ilk 20dk sonrası zaten 65 dereceye ulaştı sonraki 1 saat boyunca sabit kaldı. Ama yinede bendeki 3055 leri gözüm tutmadı.  Sırada test kurgusunda 3773 ve TIP36C var.

Şu board'in son hali ise, pcbway de bastirsak, yapmak isteyenlere dagitsak diyorum :)

Hatta toplu halde mouser dan transistorler dahil BOM listesinin siparisini versek...

Adede bagli olarak altinkayadan kutu bile alsak ;)

Oğuzhan Bey konun başında da yazdığım gibi clone(foto-scan) çizim yaptığımdan gerber çıktısı çok sağlıklı olmayacaktır düşüncesindeyim Toner transfer e göre çizmiştim  madem yola çıktık kikad-easyeda v.b bir programla çizer onu paylaşırım. Ama önce şu clonu paylaşayım (Murphy peşimi bırakmadı) .

Biliyorum bu clone çizimde gecikti üzgünüm bugün inşallah paylaşacağım. (Murphy meselesi)

« Son Düzenleme: 16 Haziran 2020, 11:32:52 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #30 : 16 Haziran 2020, 12:48:59 »
Merhaba
Evet JLCPCB ile ben de calistim. son projem olan so2r kartini da , daha onceki power distributor kartimi da orada bastirdim ve memnun kaldim
agiz aliskanligi pcbway yaziyorum aslinda :)
baski yapcaksam birkac yere yukleyip en uygun fiyat verenle devam etmeyi tercih ediyorum ;)

Mehmet hocam..
Whatsapptan yazdigim gibi, eger cizim ihtiyaci var ise, devre son haline geldikten sonra buradaki bir amator arkadas profesyonel olarak baski devre cizimi yapiyor.(Aselsan telsizlerin arduino (tamsat kiti) cizimi de kendisine aittir.(Tasarim ta7w tabii ki)
Ondan rica edebiliriz son durumdaki halinin cizimini lazim olur ise.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #31 : 16 Haziran 2020, 14:38:41 »
Baştaki söylediğim görevimi yerine getireyim. Paylaşmak istemiyor herhalde hissi oluştu-daha fazla oluşturmadan (Tam dün akşam test sonrası çizim çıktısını paylaşayım derken Projenin başındaki çizimimi bulamadım sanırım portable sprint L. kullandığından dolayı kopyalamada sıkıntı olmuş. Dün geceden buyana tekrardan çizim ile uğraştım)

PDF olarak toner transfer çıktı dosyası ve  Sprint Lay. 6,0 "zip" dosyası ektedir.

Tekrar çizdiğimden ince rutuşlar olabilir. Sprint Lay. ile işlem yapabilecekler için kolay.

Gelelim Çin kart siparişine Bu çizim haliyle GERBER çıktısı aldım bir üstadımız inceliyor. Olmadı tekraren şema üzerinden çizime yöneliriz.

Gecikme için kusura bakmayın. Gerek parça siparişindeki gecikmeler gerekse aynı zamanda Yıllardır kullandığım havyanın yolda bırakması nedeniyle bu zamana kadar aksadı.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2020, 15:54:37 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #32 : 16 Haziran 2020, 15:29:32 »
Bu çalışma prototip olduğundan çokta estetiğe önem veremedim. Zira birkaç tane daha revizyon geçirecek TRF.lu güç kaynaklarım var onlarda kartı daha estetik hale getiririz.

Ön yüzdeki yeşil şey fantazi yolunda ... sıvama hale geldi :) Bakır taraf ise kalay kaplayalım derken kullandığım lehimin kalay oranı düşüktü sanırım (herzaman kullandığından farklı kullanmıştım) ... sıvama hale geldi :) o nedenle görüntüye çok fazla takılmayın derim :))

---Direnç olarak elimde nevarsa kullandım W olarak biraz büyük kaçtı. Orjinal PCB'ye bakarsak 1/2W yeterli. Ayrıca şemaya göre Direnç değerleri elimde olmadığından orjinal değere yaklaşabildiğim kadar yaklaştım.
---SCR(tirstor) şemadaki değeri bulamayıp(bulunmaz zaten) 30A lik bir SCR kullandım.
İlk testi spot 12V/25W x17  paralel lambalar ile yapmaya kalkışınca SCR devreye girdi azaltsamda pek olumlu olmadı direkt TRX ile test e yöneldim detayı yukarıdaki test mesajımda yazmıştım.

https://vimeo.com/429588712

« Son Düzenleme: 16 Haziran 2020, 15:41:26 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #33 : 16 Haziran 2020, 18:13:49 »
Şema tamam, PCB düzeni sonrası GERBER ver elini fizan :)

Çevrimdışı TA3AS

« Yanıtla #34 : 16 Haziran 2020, 20:16:19 »
Mehmet Bey,
Ellerinize sağlık. Astron'da crowbar tarafı için forumlarda çok şikayet okumuştum. Özellikle yıldırım vs 'de crowbar'ın devreye girdiği ile ilgili.
Ekte bununla ilgili bir modifikasyon var. Belki PCB çizilirken işinize yarayabilir.
selamlar.
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2020, 15:33:37 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #35 : 20 Haziran 2020, 13:45:12 »
Mehemet Bey,
Ellerinize sağlık. Astron'da crowbar tarafı için forumlarda çok şikayet okumuştum. Özellikle yıldırım vs 'de crowbar'ın devreye girdiği ile ilgili.
Ekte bununla ilgili bir modifikasyon var. Belki PCB çizilirken işinize yarayabilir.
selamlar.
   Serdar Bey, O yorumlardan anladığım çoğunlukla Uzak noktada repeater kullanımında yıldırım statik v.s nedenli SCR nin devreye girdiği yönünde. Yapacak arkadaşların bunu göz önünde bulundurarak ev kullanımında mevcut haliyle ve uzak noktalarda (repeater gibi) crow bar ı sizin dediğiniz gibi değiştirerek kullanabilirler.

Kart'ın siparişi için çizim son aşamada (Bu çizime göre öncesinde CNC çıktısıyla PCB'yi test edip sonra sipariş geçelim)
İçeriğindeki parçalar konusunda kritik olan sadece 3771 var oda ülkemizde kalmamış(sanırım üretim yok diyorlar) Zaten bu konuda da 3055 denememiz oldu ve diğer kılıflarda da Transistör denememiz olacak "pahada az, yük altında kararlı olması yönünde" 
Diğer parçalar için kritik hiçbir malzeme yok.  Toplu halde parça siparişi de yapılabilir istek durumuna bağlı.
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2020, 18:58:46 Gönderen: TA5FA »

Çevrimdışı TA3AS

« Yanıtla #36 : 20 Haziran 2020, 19:24:17 »
   Serdar Bey, O yorumlardan anladığım çoğunlukla Uzak noktada repeater kullanımında yıldırım statik v.s nedenli SCR nin devreye girdiği yönünde. Yapacak arkadaşların bunu göz önünde bulundurarak ev kullanımında mevcut haliyle ve uzak noktalarda (repeater gibi) crow bar ı sizin dediğiniz gibi değiştirerek kullanabilirler.

Kart'ın siparişi için çizim son aşamada (Bu çizime göre öncesinde CNC çıktısıyla PCB'yi test edip sonra sipariş geçelim)
İçeriğindeki parçalar konusunda kritik olan sadece 3771 var oda ülkemizde kalmamış(sanırım üretim yok diyorlar) Zaten bu konuda da 3055 denememiz oldu ve diğer kılıflarda da Transistör denememiz olacak "pahada az, yük altında kararlı olması yönünde" 
Diğer parçalar için kritik hiçbir malzeme yok.  Toplu halde parça siparişi de yapılabilir istek durumuna bağlı.
Mehmet Bey,
Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş.
deneme yapıyorsanız çıkış transistörü olarak belki mosfet de deneyebilirsiniz diye aklıma geldi.
Ör: http://www.agurk.dk/bjarke/Projects/PowerSupplyFET/13.8V%2040A%20Power%20Supply%20Schematic%20Prints.pdf
Bilgilerinizi paylaştığınız ve bu kadar emek harcadığınız için ayrıca şahsım adına size teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #37 : 21 Haziran 2020, 17:26:43 »
Tşk ederim Serdar Bey, İşaret ettiğiniz şema ve Mosfet kullanımı sırada olsun.
Öncelikle 3773 ve TIP36C sonuçlarını paylaşalım.(Bu testleri yeni çizdiğimiz PCB nin CNC çıktısı üzerinde yapacağız) hedefte başka transistörlerde var.

Kart ile uğraştıkça Şeması ile orjinal Kart diziliminde 2 diyot'un yerlerinde hata var (birbiri yerlerine kullanılmış) Sanırım Elma ile Elma meselesinden sıkıntı çıkmamış. D3 ve D6 diyotları

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #38 : 21 Haziran 2020, 17:54:00 »
bu Hastron pek bi güzel olmuş,telif ıvır zıvırlardan uzaklaştırır..

Çevrimdışı TA8SMA

« Yanıtla #39 : 21 Haziran 2020, 21:17:41 »
abi birde sprint çizimde  C1 ve C3 ün ayaklarının biri şaseye gidecekken boşta kalmış.