Gönderen Konu: Regüleden önceki nokta .  (Okunma sayısı 184 defa)

Çevrimdışı TA5AE

Regüleden önceki nokta .
« : 13 Mayıs 2020, 12:33:11 »
       Bir Lineer DC regüle devresi, genel olarak  voltajı düzenler ve dengeli bir gerilim sağlar. Ayrıca "yükte voltajı düşürmemek" için geri besleme yolu ile çıkış voltajına müdahale eder. Bu onun görevidir.
      Ama  biz bu regüle devresinin çıkışındaki voltajı yükte ripple açısından hiç  ölçtükmü?  Ölçersek durumun  hassas devrelerde bize zayıfta olsa 100hz dip gürültüsü olarak döneceğini tahmin  edebiliriz.
Not: Güç kaynağı 220 volt şebeke girişindeki common mode şebeke filtresi sadece şebekeye giden veya şebekeden gelen 20khz üzeri gürültüler içindir.
        Konuya gelelim;
        Güç kaynağı trafomuzda voltaj düşer ve akım yükselir.Sonra köprü diyot ile  voltajı DC olarak doğrulturuz. Bu arada köprü diyotlarına paralel 100nf  civarı kondansatörlerin faydasını da görmezden gelmeyelim. Bu kapasitörler zıt voltajında (gerçi az bişey faz kayması olsa da)geçişine  izin verir ve tepeleri yumuşatır.
       Ama bu durumda bile 100hz lik bir DC akımı, doğrudan regüle devresine   göndermek haksızlık olur.
        Dolayısıyla  regüle devresinin hemen öncesindeki ana kapasitör aklımıza gelir ki, bu  regüle öncesi  hazırlık açısından çok önemlidir. Bu kapasitör bir nevi 100hz DC dalgasının düşen kısmındaki boşluğu doldurarak terbiye eder.

Gelişmiş model güç kaynaklarında köprü diyottan sonra, tek kapasite yerine seri 2  bobin ve toprağa bağlı paralel 3  kapasitör (genelde 2 hücreli ) köprü gurubuna rastladım ve güç kaynağı dc çıkışının  osiloskop ölçümleri çok daha  düzgündü. ( YouTube da bu deneme ölçümleri var.)
         Ben bu köprü çıkışındaki  L /C  ladder gurubunun  yer sıkıntısı olmayan  güç kaynaklarında olması gerektiği düşüncesindeyim.

TEK KÖPRÜ İÇİN ÖRNEK

NOT: BENİM FİKRİM  AŞAĞIDAKİ GİBİ

AMA COMMON MODE ŞEKLİNDE  YANİ BOBİNLER TERS KUPLAJLI OLACAK.

FİKİRLERİNİZİ BEKLİYORUM
TA5AE

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2020, 12:46:38 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Regüleden önceki nokta .
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2020, 17:29:13 »
Benim dediğim uygulama böyle.

Dönen akımın giden akımdaki ripple dalgalarını sönümlendirmesi esasına dayanıyor.Lakin burada sözkonusu olan 100hz ve yüksek akım.
Yani 1 amper için sarım başına 10sp ve 1mm emaye tel gerekir.Çekirdek malzemesi için Tabiki boş bir E  modeli sac  nüve uygun olur diye düşünmekteyim.
Çekirdek nüve için alternatif önerileriniz özellikle bekliyorum.

« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2020, 17:30:43 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Regüleden önceki nokta .
« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2020, 10:33:11 »
Lütfi Bey,

Aşağıdaki güç kaynağı "elektronik regüle devresi olmadan" yapılmış bir güç kaynağı. 1995 yılı civarlarında EF Johnson firmasının rölelerinde kullanılıyordu. Orada bahsettiğiniz filtre var.

Bu güç kaynağında elektronik regüle yok fakat eski tip TV regülatörlerindeki gibi doğrudan AC çıkış regüle ediliyor, diyotla doğrultuluyor ve filtreden geçiriliyor. Sonra da güçlü zener gibi kullanılmış bir transistör ile tepe kırpılıyor.

Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A