Bir Lineer DC regüle devresi, genel olarak voltajı düzenler ve dengeli bir gerilim sağlar. Ayrıca "yükte voltajı düşürmemek" için geri besleme yolu ile çıkış voltajına müdahale eder. Bu onun görevidir.
Ama biz bu regüle devresinin çıkışındaki voltajı yükte ripple açısından hiç ölçtükmü? Ölçersek durumun hassas devrelerde bize zayıfta olsa 100hz dip gürültüsü olarak döneceğini tahmin edebiliriz.
Not: Güç kaynağı 220 volt şebeke girişindeki common mode şebeke filtresi sadece şebekeye giden veya şebekeden gelen 20khz üzeri gürültüler içindir.
Konuya gelelim;
Güç kaynağı trafomuzda voltaj düşer ve akım yükselir.Sonra köprü diyot ile voltajı DC olarak doğrulturuz. Bu arada köprü diyotlarına paralel 100nf civarı kondansatörlerin faydasını da görmezden gelmeyelim. Bu kapasitörler zıt voltajında (gerçi az bişey faz kayması olsa da)geçişine izin verir ve tepeleri yumuşatır.
Ama bu durumda bile 100hz lik bir DC akımı, doğrudan regüle devresine göndermek haksızlık olur.
Dolayısıyla regüle devresinin hemen öncesindeki ana kapasitör aklımıza gelir ki, bu regüle öncesi hazırlık açısından çok önemlidir. Bu kapasitör bir nevi 100hz DC dalgasının düşen kısmındaki boşluğu doldurarak terbiye eder.

Gelişmiş model güç kaynaklarında köprü diyottan sonra, tek kapasite yerine seri 2 bobin ve toprağa bağlı paralel 3 kapasitör (genelde 2 hücreli ) köprü gurubuna rastladım ve güç kaynağı dc çıkışının osiloskop ölçümleri çok daha düzgündü. ( YouTube da bu deneme ölçümleri var.)
Ben bu köprü çıkışındaki L /C ladder gurubunun yer sıkıntısı olmayan güç kaynaklarında olması gerektiği düşüncesindeyim.

TEK KÖPRÜ İÇİN ÖRNEK
NOT: BENİM FİKRİM AŞAĞIDAKİ GİBİ

AMA COMMON MODE ŞEKLİNDE YANİ BOBİNLER TERS KUPLAJLI OLACAK.
FİKİRLERİNİZİ BEKLİYORUM
TA5AE