Gönderen Konu: Icom AT-130E hakkinda yardımınızı bekliyorum  (Okunma sayısı 189 defa)

Çevrimdışı TA2LXK

Icom AT-130E hakkinda yardımınızı bekliyorum
« : 17 Mayıs 2020, 14:08:52 »
Merhabalar değerli arkadaşlar.

Elimde Icom M710 ile kullanmak üzere, telsizle beraber aldığım fakat uzun suredir kullanmadığım AT-130E tunerim var.

"E" modelinde bilindiği üzere manuel L, C unite var. Bu üniteden mi bilmiyorum ama balkonumda çalışan 30mt- 6mt mobil antenime (daha yeni yaptım performansini bilmiyorum) tuneri taktığımda duydugum istasyonlari duyamamaya başlıyorum tuna bassamda basmasamda, bazende antenimi tune etmiyor(asıl problem karsi istasyonların sinyalinin ciddi sekilde düşmesi).

Yukardaki problemlerimin manuel karttaki bobin ve kondansatör jumperlari ile ilgili olabilir mi?

AT-130E tuneri kullanmak icin manuel karttaki hangi jumperleri kullanmalıyız ve bobin kablosunu nereye takmaliyiz?

Yada bu manuel kart ne şartlarda devreye giriyor.

Bir diger sorum ise yine antenin anakarti uzerinde dip swichler var, bir adette 3 konumlu anahtar var bunlarin konumlerı ne olmalıdır.

Konu hakkinda bilgisi olan arkadaslardan yardımlarını bekliyorum.

Hayırlı günler dilerim.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Icom AT-130E hakkinda yardımınızı bekliyorum
« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2020, 16:58:01 »
Dipswich lerinizin konumları doğru.
O bahsettiğiniz kart acil durum 2182khz için (emergency) tuner. Herhangi bir statik vs yiyip işlemci veya diğer komponentler hasar görünce  manuel  olarak zor durumda kullanmak için tasarlanmıştır.
Sizin bakmanız gereken yer o bahsettiğiniz kartın üzerinde plastik üst kapağı sökülmüş olan çıkış rolesidir.
Anten bağlı iken tuner enerjileninceye kadar tuner  korumada kısa devre konumundadır. Enerji kesilince tuner dolayısı ile telsiziniz korumaya geçmiş olur. 12 volt enerji verilince tuner devreye giriyor diye biliyorum.
Kapağı açık olan rolenin sorunlu olma olasılığı çok yüksek. Manuel kartı devre dışı bırakarak direk Bypass yaparak denemenizi öneririm. Yine çalışmaz ise aşağılara doğru arızayı aramak gerekir.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #2 : 17 Mayıs 2020, 18:18:08 »
Kemal bey,
E Posta adresinize cihazın servis manualini yolladım.Yeterli malumat yazılı olmalı içinde.Önce bir kitabı incele ,oku sonra işe başlayın.Kolay gelsin.
73 de TA2BN;TC0F  Rebi ÖKE

Çevrimdışı TA2LXK

« Yanıtla #3 : 17 Mayıs 2020, 18:54:20 »
Onur Bey, Rebi Bey,

Cevaplariniz için oncelikle tesekkur ederim. Elimde at-130 servis manueli vardi ve bu bilgiler orda detaylı yazmadigindan baska yerde de yazabilecegini dusunmemistim. Bu bilgiler, switchlerin ne ise yaridigi User manuelde yazıyormuş.

Onur bey roleyi kontrol ettim, manuel kisim duzgun çalışıp devreyi tune sirasinda devreden çıkarıyor. Benim dinlemede problem yaşamam control kablosu takili degilken manuel tune devresi devrede olmasindanmis. Dediginiz gibi tuner enerjinenince bu devre by-pass oluyor. Bu arada user manuelde baktigim kadariyla benim bir ad. Switchim asagi konumdaymis ve 3 konumlu anahtar ortadayken bu asagi dip switch yuzunden bir kademe devreye girmiyormus. 3 kademeli anahtari off konumuna aldigimda bu switchlerin bir önemi kalmiyor. Suan tum kademeler sorunsuz çalışıyor.

Rebi Bey, mailiniz ve ayirdiginiz zaman icin teşekkürler. Servis manuelinde devre şemaları yer almaktaydi fakat konuyu acmadan oncede baktigim kadariyla switchlerin gorevini bulamamistim. User manuelde ulastim, desteginiz icin sagolun.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2020, 13:08:26 »
Onur Bey, Rebi Bey,

Cevaplariniz için oncelikle tesekkur ederim. Elimde at-130 servis manueli vardi ve bu bilgiler orda detaylı yazmadigindan baska yerde de yazabilecegini dusunmemistim. Bu bilgiler, switchlerin ne ise yaridigi User manuelde yazıyormuş.

Onur bey roleyi kontrol ettim, manuel kisim duzgun çalışıp devreyi tune sirasinda devreden çıkarıyor. Benim dinlemede problem yaşamam control kablosu takili degilken manuel tune devresi devrede olmasindanmis. Dediginiz gibi tuner enerjinenince bu devre by-pass oluyor. Bu arada user manuelde baktigim kadariyla benim bir ad. Switchim asagi konumdaymis ve 3 konumlu anahtar ortadayken bu asagi dip switch yuzunden bir kademe devreye girmiyormus. 3 kademeli anahtari off konumuna aldigimda bu switchlerin bir önemi kalmiyor. Suan tum kademeler sorunsuz çalışıyor.

Rebi Bey, mailiniz ve ayirdiginiz zaman icin teşekkürler. Servis manuelinde devre şemaları yer almaktaydi fakat konuyu acmadan oncede baktigim kadariyla switchlerin gorevini bulamamistim. User manuelde ulastim, desteginiz icin sagolun.

Burada kontrol kablosunu çıkarınca antenin kısa devreye geçmesindeki amaç tuner Marine amaçlı üretildiğinden okyanusta yıldırımlı havalarda havadan cihaza herhangi olumsuz bir etki gelmesini önlemek içindir. Aslında burada sadece gnd ucunun kesilmesi ile gerçekleşmiş oluyor.
Anteni istediğim frekansa mach ettikten sonra analeyzere aktarıp ölçmek istediğimde bu özelliğini fark ettim. Onuda küçük bir jumper atlaması ile giderilebiliyor.
I LOVE İCOM