Gönderen Konu: Nasıl çalışacak bu MiniWhip?  (Okunma sayısı 149 defa)

Çevrimdışı TA4IRS

Nasıl çalışacak bu MiniWhip?
« : 01 Nisan 2020, 12:54:21 »
Merhaba.
Bu korona nedeniyle evde kalmak zorunda olduğumuz şu dönemde bu MiniWhip anteni bende yapmak istedim.
Zamanında aldığım bazı komponentler ile yeni aldıklarımı toplayıp 2 farklı Mini Whip denemem oldu ama ben çalıştıramadım. Resimlerle birlikte derdimi anlatmak için konu açayım diye uğraştım ama yapamadım. Sonra TB5X Mehmet beyin açmış olduğu (Minik Dev "10Khz-30Mhz Mini Whip Anten" Projesi.. (Active Antenna)) konusunun altına yorum olarak bunları yazdım ama sanırım gören olmadığı için geri dönüş olmadı. Bende zor da olsa konu açıp derdimi aşağıda anlatmayı  başardım.

Bu Mİni whip TB5X Mehmet beyin paylaştığı devre şemasına göre yaptığım anten. Elimde BF245A olduğu için JFET olarak BF245A kullandım ve kondansatörler 100volt 640 nf bulabildiklerim bunlardı. Devre çalışmadı. Transistör 2n5109.

Sonra yeni malzeme siparişi vererek yeniden yapmaya çalıştım anteni. Baskı devre uğraştırdığı için delikli plaket kullandım. Dirençler,bobin,kondansatör TB5X 'in paylaştığı devredeki malzemelerin aynı jfet BF256B transistör st-2n2222A kullandım. Yine çalışmadı.

PC'ye(Bilgisayar'a) bağlantım resimdeki gibi,

Sarı bandın altından SDR alıcısının çipine direk lehimli tel var antenden gelen canlı ucu buraya nötr hattını dahili anten soketinin nötr hattına bağlıyorum.

Besleme devresi bu şekil de sol taraf antenden gelen taraf sağ üstteki kırmızı kablo canlı uç SDR'ye giriyor. Sağ üstteki siyah nötr. Sağ alttaki siyah besleme giriş eksi kutup/nötr sağ alttaki kırmızı kablo besleme artı uç.

Besleme devresinde 2 Adet 100nf kondansatör, 1 Adet 470uh bobin, 1 Adet diod bulunmakta.(Şema TB5X'e ait.)

Kırmızı yuvarlak içerisine aldığım alan AM bandı sinyali. Soldaki yeşil tonlu sütun FM bandı. (NOT: Resimde görünen sinyaller MiniWhip çalışmazken sadece minwhip'e giden uzun kablonun topladığı sinyaller.)

Burada Kırmızı ile işaretlediklerin Radyo yayını değil parazit var her frekans aralığında bunlar yaklaşık 74300 hz aralıklarla. Yakınımızdan OG (ortagerilim) hattı geçiyor. (Not: Herhangi bir filtre devresi yok!)

Bu resimdeki kırmızı ile işaretli alanda bilinen yerel bir FM istasyonu normalde bu frekansta olmamalı.

Bu antenlerin çalışmaması bir sorun, bu parazitle fm yayınlarının da işin içine girmesi başka bir sorun. Belki çalışmamasını nasıl anladınız diye sormak isterseniz. Besleme için pil bağlı olsun veya olmasın sinyal seviyesinde bir değişiklik olmuyor. Sadece anten kablosunun nötr hattı temas etse bile bu verdiğim resimlerdeki radyo yayınlarını almama yetiyor. NOT: Pilin antene giden voltaji 11 volt civarı. Herkes güzel çalıştırıyor bu anteni bir ben çalıştıramadım sanırım. Ne yapmak gerek bunun çalışması için her türlü tavsiyeye açığım.
« Son Düzenleme: 01 Nisan 2020, 12:55:21 Gönderen: TA4IRS »

Çevrimdışı TA3AS

Ynt: Nasıl çalışacak bu MiniWhip?
« Yanıtla #1 : 01 Nisan 2020, 13:35:26 »
Merhabalar,
Miniwhip tarafını incelemedim. HF bandını SDR alıcıda çalıştırmak için örneğin SDR# programında DIRECT SAMPLING Q-BRANCH'ı seçmeniz gerekiyor. HD SDR programını kullanmadığım için bu programda böyle bir ayar var mı bilmiyorum. HF bandı için yukarıda yazdığım ayarın HDSDR programında olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.
Selamlar

Çevrimdışı TA3AS

« Yanıtla #2 : 01 Nisan 2020, 13:40:34 »
Tekrar Merhabalar,
Yazınız içinde antenin chip'e direk lehimlendiğini yazmışsınız. Bu durumda hangi bacağa lehimlediğinize bağlı olarak Q-BRANCH yada I-BRANCH'ı ayarlarınızdan seçmeniz gerekebilir. Ufak bir hatırlatma yapayım istedim.
Selamlar

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 01 Nisan 2020, 13:47:31 »
İrfan Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26664.0.html adresindeki yazıda sizin alıcıyı biraz daha uygun hale getirecek bilgiler var diye düşünüyorum. Özellikle giriş filtresini tavsiye ederim. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #4 : 01 Nisan 2020, 14:21:19 »
İrfan Bey;

Diğer konu altına da yazmıştım aynı mesajı buraya da ilave edeyim..

Benim çizimim J310 Fete göre.. Bazı fetlerin (DGS) baçakları J310 ile farklı olabiliyor.

Kullandığınız fetin Datasheedine bakarak kontrol edin yanlış bağlanmış olabilir.

Fotolardan sorunun kaynağını bulmak biraz zor.. Bağlantılarınız doğru gibi görünüyor. Koaksiel kablo kullanmanızı öneririm..

Antenin plaka kısmına elinizi dokundurunca hışırtı artmıyorsa devrede bir sorun var demektir.

Aklıma gelenler bunlar..

Tekrar kontrol edin eğer hala sorun devam ediyorsa Facebook tan beni ekleyin sohbet bölümünden detaylı fotolarla anlatımla yardıcı olmaya çalışayım..

https://www.facebook.com/mehmet.divili

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA4IRS

« Yanıtla #5 : 01 Nisan 2020, 14:24:49 »
Tavsiyeler için teşekkür ederim.
Teli direk çipe lehimledim derken Q band pinine 0.3pf kondansatör ile ince bir tel lehimledim.Aşağıdaki resimde (d0) olarak işaretlenmiş rtl2832u çipinin altındaki en altta bulunan delik Q Band.

Benim yaptığıma benzer ama RTL2832U çipine yakın (NO) ile işaretlenmiş pine direk tel lehimlemiş birisinin paylaşımını vereyim. Bu kişinin yaptığı I Band pini.

Besleme devresinde kondansatör olduğu için başka koruma devresi yapmadım. Bahsedildiği gibi DIRECT SAMPLING modda kullanıyorum.

Aşağıdaki linkte pin farklı olsada benim yaptığıma benzer uygulama yapan ve benim karşılaştığım sorunlara benzer sorun paylaşan birisinin blog sayfası.

http://qrp-gaijin.blogspot.com/2017/07/hot-melt-glue-for-rtl-sdr-direct.html