Merhaba arkadaşlar.
Elimde hurdalıktan alınma bir komütatör takımı var. Bununla antenin besleme noktasına coupler yapmak istiyorum. Malzeme resimde görüldüğü gibi. Devre klasik T-Match devresi ama ben her bandta ayrı trimmer kondansatör ile sabit hava karkaslı bobinle çalıştırmak istiyorum. Yani diyelim 20 metrede çalışacağım, telsizin yanındaki komütatörden 20 metreyi seçince komütatör o banda ait mach devresini seçecek. Bunu rölelerle de yapmak mümkün ama ben bu parçayı değerlendirmek istiyorum.
Şemada görülmeyen ama aynı mile ait 3 adet daha 11 konumlu komütatör var, 2 tanesi bildiğimiz komütatör diğeri ise seçilen konum dışındaki tüm bacakları kısa devre yapan komütatör, onun da resmi ekledim.
Şimdi 360 derece dönen bu parçayı step motorla nasıl kontrol edebiliriz? İster yukarı aşağı tuşları ile ister standart komütatör ile olabilir. Hatta seçtiğimiz bandı LED segmentlerle gösterebilirsek panele yazı yazmaya da gerek kalmaz :)
Bundan yıllar önce bu devreyi rölelerle yapmıştım, DC karşılaştırıcı devresi yaparak telsizin kendi anten tunerine giden data kablosunu devreye uyarlayarak ekstra bir komütatör kullanmadan telsiz hangi banda giderse o banda ait röle gurubu çalışıyordu.
Sayısal devrelerin mantığına hakim olmadığım için bu devrelerle özellikle de step motorlar üzerinde deneyimi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Elimde 3 farklı step motor var, istenirse onların etiketlerinin fotoğraflarını da yükleyebilirim.
Sağlıcakla kalınız.