Gönderen Konu: Manuel Anten Tunerinde Step Motor Kullanmak Hk.  (Okunma sayısı 252 defa)

Çevrimdışı TA6A

Manuel Anten Tunerinde Step Motor Kullanmak Hk.
« : 15 Mart 2020, 23:59:21 »
Merhaba arkadaşlar.

Elimde hurdalıktan alınma bir komütatör takımı var. Bununla antenin besleme noktasına coupler yapmak istiyorum. Malzeme resimde görüldüğü gibi. Devre klasik T-Match devresi ama ben her bandta ayrı trimmer kondansatör ile sabit hava karkaslı bobinle çalıştırmak istiyorum. Yani diyelim 20 metrede çalışacağım, telsizin yanındaki komütatörden 20 metreyi seçince komütatör o banda ait mach devresini seçecek. Bunu rölelerle de yapmak mümkün ama ben bu parçayı değerlendirmek istiyorum.

Şemada görülmeyen ama aynı mile ait 3 adet daha 11 konumlu komütatör var, 2 tanesi bildiğimiz komütatör diğeri ise seçilen konum dışındaki tüm bacakları kısa devre yapan komütatör, onun da resmi ekledim.

Şimdi 360 derece dönen bu parçayı step motorla nasıl kontrol edebiliriz? İster yukarı aşağı tuşları ile ister standart komütatör ile olabilir. Hatta seçtiğimiz bandı LED segmentlerle gösterebilirsek panele yazı yazmaya da gerek kalmaz :)

Bundan yıllar önce bu devreyi rölelerle yapmıştım, DC karşılaştırıcı devresi yaparak telsizin kendi anten tunerine giden data kablosunu devreye uyarlayarak ekstra bir komütatör kullanmadan telsiz hangi banda giderse o banda ait röle gurubu çalışıyordu.

Sayısal devrelerin mantığına hakim olmadığım için bu devrelerle özellikle de step motorlar üzerinde deneyimi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Elimde 3 farklı step motor var, istenirse onların etiketlerinin fotoğraflarını da yükleyebilirim.

Sağlıcakla kalınız.

Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: Manuel Anten Tunerinde Step Motor Kullanmak Hk.
« Yanıtla #1 : 16 Mart 2020, 00:10:44 »
elinizdeki komütator'lerin konum bilgisi Gang'ı yada Pole Switcleri mevcutmu ? yoksa sadece RF'imi anahtarlıyor ?

bir resim olmadığı için hayal dünyası kısıtlı kalıyor..

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #2 : 16 Mart 2020, 00:17:54 »
Resimleri göremiyor musunuz? Yazımda belirtmiştim. Devre için kullanacağım komütatör haricinde aynı mil üzerinde 2 standart, 1 adette seçili konum dışında diğer uçaları kısa devreye çeken komütatör var Engin bey.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #3 : 16 Mart 2020, 00:24:14 »
Konum bilindikten sonra parlak fikirler gelebilir.

eğer röle ile uğraşırım derseniz. şöyle bir makale var..

https://www.vk5tm.com/homebrew/freq_switch/freq_switch.php

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #4 : 16 Mart 2020, 00:27:23 »
İlgilerinize teşekkür ederim ama ben yazımda da belirttiğim üzere step motor ile kontrol etmek istiyorum.

İyi akşamlar.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #5 : 16 Mart 2020, 00:33:05 »
fikir açısından şöyle bir pozisyoner elinize geçerse durum çok kolaylaşır..

Ledex Solenoid Rotary, W1 Wafer Phenolics , 12 Volt, 12 Position

https://www.ebay.com/itm/Ledex-Solenoid-Rotary-W1-Wafer-Phenolics-12-Volt-12-Position-156365-/323191640796

iyi akşamlar..

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #6 : 16 Mart 2020, 15:13:26 »
Simavi bey merhaba,

Basitten zora doğru gidersek L297-L298 ikilisi ve 555 ile yapılmış basit bir osilatör ile iki tuşla bu işi yapmak mümkün. Zora doğru gidersende iş yazılım bilgine dayalı olarak yarı otomatik tunere kadar gider, hafızalı bir şey yapabilirsin. Yardımcı olmaya çalışırım. Uzun zaman önce benzer bir şey yapmıştım. Kolay gelsin. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA6A

« Yanıtla #7 : 16 Mart 2020, 17:36:17 »
Hocam ilgine çok teşekkür ediyorum. Sayısal devreler konusunda sadece bölücüler ve PLL ile uğraştım bir zaman ama yazılımla commodore bilgisayarda top zıplatmaktan başka bilgi ve becerim yok maalesef :(

2 gecedir stepper motor sürücüleri ile kontrol kartlarını inceliyorum, zaman ayırsam çözeceğime eminim ama bu yaştan sonra enerjimi motor kullanıp gezmeye ayırmaya çalışıyorum mümkün olduğunca. Bu yüzden denenmiş bir proje varsa faydalanmak istedim, bulamazsam tırmalamaya başlarım :)

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #8 : 16 Mart 2020, 20:03:59 »
L297-L298 diye aratırsan genelde aynı şema çıkıyor, datasheet deki şema. Önceki yıllarda çizilmiş pcb falan vardı ama bir formatlama sonrasında kaybettim. Fazla zor değil becerirsin. Örnek olsun diye koyuyorum.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #9 : 16 Mart 2020, 20:07:14 »
Resim konusunda problem olmuş görünmüyor galiba.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com