Gönderen Konu: diamond sx-200 swr metre  (Okunma sayısı 125 defa)

Çevrimdışı TA4MU

diamond sx-200 swr metre
« : 14 Şubat 2020, 13:13:17 »
arkadaşlar merhabalar,geçen gün telelektronik metin bey den diamond sx-200 model swr metre aldım.sağolsun metin bey nasıl kalibre edileceğini bana yazı ile gönderdi.cihazım icom ic-7300 antenim 1/9 unun ile 16.2 metre nyaf kablo,harici tunerim yok cihaz dahilindeki tuneri kullanıyorum.1.8-3.5 mhz hariç diğer bandlarda sorunsuz kullanıyorum.kalibre ettiğim swr metreyi cihaza bağladım,cihazda swr 1.1 iken swr metrede 50 watt da 1.5 swr,100 watt da 2 swr okuyorum bu durum normal mi ?.cihaz kendi içersinde swr yi 1/1 yapıyor fakat asılda olan swr 1.5/2  mi?

Çevrimdışı TA1ED

Ynt: diamond sx-200 swr metre
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2020, 14:08:40 »

Merhaba Mustafa bey,

Almış olduğunuz DIAMOND SX-200 gibi analog göstergeli, tek ibreli göstergeye sahip SWR-WAT metrelerde  ister swr olsun ister Watt olsun  cihazdan frekansı veya gücü değiştirdiğimizde tekrar,tekrar kalibre etmek gerekir. aşağıdaki yöntemi deneyerek sorunuzun cevabını bulabilirsiniz,

ICOM 7300
ICOM  7300 de  HF anten çıkışına kendi içindeki anten tuneri kullanmadan  direkt olarak  güvenilir bir dummy load   bağlayın, bu  yük ölçmek istediğiniz güce dayanacak şekilde  ve empendans ta  ve frekansta olmalı.önce CW veya AM modunda cihazdan  tx yaparak  cihaz üzerindeki  göstergeden  SWR değerini, WATT değerini okuyun  ve  aşağıda örneğini gösterdiğim çizelgeye not edin . bu çizelgeyi doldurduktan sonra bu sefer cihazın anten çıkışına kısa bir kablo ile SX-200 bağlayın,SX-200 anten çıkışınada dumy load  bağlayın , ICOM 7300  ile yukarıda yazdığım şekilde TX yaparak   SX-200 üzerinden her band ta ayrı ayrı kalibrasyon yaparak  gerekli düzeltmeyi  yapın.daha sonrasında frekanslara göre ölçüm yaparak yeni bir çizelge oluşturup not alın,çizelgeleri karşılaştırdığınızda ölçüm az çok farklılıklar olabilir.Bunun  sebebi  RF sistemlerine ilave edilen veya çıkarılan her objenin (bizde 7300 anten çıkışı ve swr metre arasına taktığımız ara kablo+swr metre +dumy load)   SWR değerlerine olumlu veya olumsuz bir katkısı olur,Analog swr-watt metrelerde, ölçü aleti düz bir zemine bırakıldığına ibrenin 0 çizgisinde olduğu kontrol edilmelidir,ayrıca ölçüm yaparken göstergeye karşıdan bakılmalıdır, üstten  veya yandan bakmak her zaman  farklı değerleri gösterebilir.

ayrıca gönderdiğim ek dosya da  sayın TA3BE Emre beyin tercümesi  SX-200 ve SX-400 ün  Türkçe kullanım kılavuzunda cihazın kullanımı ve kalibrasyonu için geniş açıklamalar da mevcuttur.saygılarımla.

TA1ED
METİN KORKMAZ
    TEKİRDAĞ

FREKANS             SWR         ÇIKIŞ GÜCÜ
1850   KHZ      
3750   KHZ      
7100   KHZ      
10100 KHZ      
14200 KHZ      
18050 KHZ      
21250 KHZ       
28500 KHZ       

TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA4MU

« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2020, 14:23:20 »
teşekkürler metin abi kontrol edeceğim.73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2020, 15:00:30 »
Mustafa Bey,

7300 içerisinde tuner olduğundan sizin dışarıdan bağladığınız SWR metrenizde farklı değer görmeniz normal. Çünkü SWR cihazdan hemen sonra ve tunerden önce ölçülür. Eğer harici tuneriniz olsaydı ve siz cihaz ve tuner arasına SWR metreyi bağlasaydınız o zaman ölçüm doğru olurdu. Sizin durumunuzda, yani cihaz içerisindeki tuneri kullanıyorsanız, cihaz ile anten arasına bağladığınız SWR metre doğru değer vermez. 7300'ün SWR değeri doğru olandır. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4MU

« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2020, 15:49:06 »
teşekkürler bilal bey,daha önce cross needle özellikli swr metre kullanmıştım,anten tuıner olarak at-130 kullanıyordum cihazdaki swr ile metre deki swr aynıydı.yardımlarınız için teşekkürler.73