Değerli Radyo Amatörü arkadaşlarım,
Son yıllarda APRS ile havaya çıkabilen TA istasyon sayısında sevindirici bir artış var.
Ancak bu artış ile birlikte VHF de "tek kanal" olan APRS frekansının doğru kullanılması daha da önem kazanmış oldu.
Tüm amatör çalışmalarda olduğu gibi bu konuda da "yazılmış ve yazılmamış kurallar" var, bunları bilmek ve uygulamak hepimizin menfaatinedir.
aprs.fi sayfasında, "istasyon bilgi" tab'ında yapılan ayarlarda çok mühim bir hata varsa genellikle KIRMIZI yazıyla bu hatırlatılır; ayarlarda tereddüttünüz varsa buradan kontrol edin lütfen.
En çok yapılan hatalar: çok sık paket yollanması, aşırı sayıda digi atlaması vs gibi.
Çok sık paket yollanması, çok sayıda digi atlaması programlanması, 144.800 frekansının gereksiz yere meşgul olması manasına gelir.
20 saniyede bir Tx yapan bir istasyon, dakikada 6 - 8 saniye kadar meşguliyet yaratır ve her digi ile bu ikiye katlanır.
3 digi duyar ve tekrarlarsa 60 saniyelik 1 dakikanın 40 - 45 saniyesi işgal edilmiş olur, diğer istasyonlara slot kalmaz)
...
Şu an aklıma gelen bir kaç kaideyi alt alta hatırlatmaya çalışayım:
- Sabit istasyonlar 15 - 20 dakika aralıktan daha sık gönderme yapılmamalıdır.
- Mobil istasyonlar "Smart Beaconing" kullanmıyorlarsa 5 dakikanın altında pek gönderme yapmamalıdır.
- WIDE2-1, WIDE2-2 den fazla atlama kullanılmamalıdır (QUAKE vs hariç)
- Zaten "digi" kaplaması olan bir yere ilave digi konulması havadaki trafiği en az ikiye katlar; olan paketlerin duyulma imkanını azaltır.
- Digi'lerde "minimum tekrar bekleme süresi" (Duplicate Check) mutlaka ayarlanmalıdır, ki aynı paket başka bir digiden duyulursa tekrar etmesin. (çok çok mühim)
- I-Gate'ler "özel durumlar hariç" RF'den internete trafik taşır, tersini (internetten alınıp RF'e) yaptığınız anda havaya gerekli/gereksiz paketler basmış olursunuz. (Mesajlar için ince ayarlar ile yapılabilir)
- vs ...
Lütfen bilen arkadaşlar ekleme yapsınlar.
Ayarlarında tereddütte düştüğünüz cihazı bilen dostlarınıza mutlaka danışın, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır; Radyo Amatörlüğü sürekli öğrenmektir.
Lütfen çevremizdeki amatörlerle, derneklerle paylaşalım.