Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Diamond loop anten çalışması
TA2BS:
Geçmiş olsun. Acil şifalar dilerim.
TA6A:
İyi dileklerde bulunun tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Anten nihayet RF le tanıştı tanışmasına da hala akort yapamadım istediğim gibi, çatıya in çık yapmaktan gına geldi şimdilik böyle bıraktım. Merkez frekans üşengeçliğimden dolayı elemanı fazla kestiğimden dolayı 17 Mhz, 10 metrede 30.7 MHz. Neyse sorun değil, yarın hallederim.
Antenin band genişliği beni şüpheye düşürdü, daha önce kısaltılmış loop antenlerle çok çalıştım ve onların band genişliği 250~300 KHz oluyordu, bu tam dalga loop da ise 1.7 MHz gibi bir band genişliği söz konusu (SWR max 1:1.3). Bilal amcayı aradım konuyu aktardım, sağolsun endişelerimi giderdi, tam dalga loop antenlerde aynı deneyimleri yaşamış. Bunu öğrenince şüphelerim son buldu, öyle ya anten yapıyoruz da kör yük gibi çalışmasını istemeyiz :)
Saat 13:30 gibi SSB modda kısa süre dinleme yaptım Fas'dan CN8MC Hassan bey çağrı yapıyordu. 5/3 duydum kendisini, cevap veren ülkeler ise; Norveç, İsrail, Fransa, Belçika, Rusya ve Ukrayna oldu başka istasyonlar vardı ama çağrı adlarını okuyamadım. Bilemiyorum bu sıralar şartlar iyi mi kötü mü?
Son hali bu;
TA3EP:
Simavi bey geçmiş olsun. Paylaştığınız bilgiler ve ayrıntılı resimler için çok teşekkürler. Umarım başarılı olursunuz.
TA1W:
Simavi bey geçmiş olsun, gerçekten de bu tip çalışmalar yaparken çok dikkatli olmak lazım, ama bu bile bazen yeterli olmuyor maalesef, hani eskilerin bir sözü vardır ''akacak kan damarda durmaz'' diye, o hesap.
TA6A:
Teşekkür ederim, evet her zaman dikkatli olmakta fayda var.
Antenin akort işi beni delirtti resmen, belki 15 defa çatıya inip çıktım. 20 cm boyunda kesiyorum anca 200 KHz kadar değişim oluyor. İşin garip tarafı neredeyse eklediğim kablonun dibine yaklaştım SWR 13.7 MHz civarında oturdu. Az daha kessem ilk haline gelecek, halbuki orada 17 MHz civarında akort oluyordu. Bir gariplik var ama çözemedim, sadece açıların değişmesi geliyor aklıma, kablo kısaldıkça iç açılar büyüyor, uzadıkça düşüyor doğal olarak, buda anten empedansını değiştiriyor diye düşünüyorum. Şimdi 14.700 lerde maksimum 1.5 SWR, aşağılara indikçe düşüyor.
Bugün bıtkınlık geldiğinden dolayı daha fazla uğraşmadım. Yarın elimde metre ölçümler yapacağım 40 metre delta loop için, yeri ayarladığımda bu sefer 4 mm² kablo kullanmayı düşünüyorum biraz daha hafif olsun diye.
Sağlıcakla kalın.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git