Gönderen Konu: QRP CW Hakkında  (Okunma sayısı 475 defa)

Çevrimdışı TA4LGD

QRP CW Hakkında
« : 21 Kasım 2019, 13:24:47 »
Merhabalar , ben 21 yaşında üniversite öğrencisi bir amatörüm. Sizlerden öğrenmek istediğim CW ile ilgili olarak mors , öğrenme teknikleri ve aklınıza gelebilecek şu an düşünrmediğim incelikleri öğrenmek. Ayrıca sormak istediğim bir diğer soru pixie tarzı cw cihazlarını nasıl buluyorsunuz. Öğrenci bütçesi ile gayet cazip görünüyor okuduklarım kadarıyla sizler neler düşünürsünüz? Nereden başlamalıyım ?
Yanıtlar için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: QRP CW Hakkında
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2019, 14:36:42 »
Hiç denemedim ama bence, Pixie tamamen ticari amaçlı ve  cw-qrp nin temel prensiplerini öğrenmeyi amaçlayan bir kittir. Alıcı seçiciliği ve hassasiyeti düşük, verici   gücü çok kısıtlıdır.
Arazide izci çalışmalarında karşılıklı olarak local kullanılabileceğini düşünmekteyim.
CW - QRP düşünüyorsanız,  yine sa602 temelli direkt conversion  alıcı ama  anten girişindeki  filtre kısmı daha seçici,  verici kısmı ise  5-10w güç verebilen bir model yapabilirseniz iyi olur.

Taşınabilir cw-qrp  yapmayı bende   istiyor ve osilatör olarak seramik düşünüyorum. (DDS ler taşınır bir  cihazda bence çok güç harcar)
CW -QRP için  idealim olan 30m bandında uygun seramik bulsam kesinlikle yapar ve kutular ve  yanımda taşırdım.
Elimde biryerlerde sanırım 4-5 adet minyatür 10.111mhz kristal var ama  bunların kolay kolay shift olabileceğini zannetmiyorum.
Size de başarılar dilerim. 73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2019, 15:23:01 »
Samet Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26820.msg75116.html#msg75116 adresindeki mesajımda bulunan dokümanı bir inceleyebilirseniz iyi olur diye düşünüyorum. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 21 Kasım 2019, 18:37:55 »
Merhaba Samet bey,
Pixie veya qrp-labs.com daki cihazlar calismaniza faydali olacaktir.
ben qrp-labs.com u tercih ederim kendi adima.
Yabanci bir amator de olsa, turkiyede uretiliyor olması, hem gumruk, odeme  vs gibi seylerle sizi ugrastirmamis olur, hem nispeteden daha uygun bir fiyata mal edebilirsiniz.

Çevrimdışı TA3OER

« Yanıtla #4 : 21 Kasım 2019, 19:29:18 »
Oğuzhan bey benden önce yazmış. G0UPL Hans Summers Türkiye'de yaşıyor ve tüm dünyaya QRP cihaz satışı yapıyor. 2017 yılından bu yana 8645 adet QCX kit satmış. Yanlış yazmadım 8645. Türkiye'den kaç kişi aldı diye sorduğumda 2018 yılında 18 kişi QCX'i satın aldı diye cevap verdi.
Geçen hafta bende siparişimi verdim ve QRP CW dünyasına katılacağım. Bu hafta başı kargom geldi. Çok detaylı QCX kiti için hazırlanmış manual var. Ben bugün QCX kiti tamamladım ve test ettim.
Hans ile yaptığım yazışmalar da Türkiye'de ki amatör arkadaşlara %25 indirim ve ücretsiz kargo ile gönderim yaptığını söyledi. QRP QCX fiyatı 200TL. Havya tutmayı ve lehim yapmayı seven arkadaşlar için toplaması çok zevkli bir kit. Şimdiden alacak olanlar kolay gelsin.
www.qrp-labs.com
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2019, 19:31:42 Gönderen: TA3OER »

Çevrimdışı TA4LGD

« Yanıtla #5 : 21 Kasım 2019, 19:55:14 »
TA5AE Lütfi bey verdiğiniz güzel bilgiler ve fikirler için çok teşekkür ederim.
TA8A Bilal bey , yazınızda bahsettiğiniz uygulamayı bilgisayarıma kullamdım ve hemen çalışmaya başladım. Tavsiyeniz ve yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ayrıca yazınızda ısrarla değindiğiniz nokta ve çizgileri aklımızdan çıkarmanın ne kadar doğru olduğunu gördüm , keşke baştan öyle çalışmalara başlasaymışım diyorum tekrardan teşekkür ederim.
TA2NC Oğuzhan ve TA3OER Ercan beylerede buradan cihaz arayışım konusunda ışık tuttuğunuz için teşekkür ediyorum aklımdaki bir düşünce daha aydınlanmış oldu. Kendimi özellikle dinleme açısından geliştirdikten sonra bahsettiğiniz kiti edinmeye çalışacağım çok teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA4MUO

« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2019, 09:12:14 »
Merhaba,

Hans SUMMERS ile iki kez Dalyan'daki evinde görüştüm.
İlki QCX kiti satın alırken, ikincisi ise montajını yaptığım kiti test için götürdüğümde.
İşine aşık, mütevazı bir insan.
QRP kitin montajını 4 gecede, toplam 19 saatte bitirdim.
Kitin üzerinde micro switch'den manüple de var sürpriz olarak.
Ayrıca mors decoder de bulunuyor.
Şu anda Mors deneyimimi geliştirmeye uğraşıyorum. Sadece dinliyorum. 40m versiyonunu satın almıştım.
TA3EN (Hüseyin KARAGÖZ) amatör arkadaşımızın yaptığı anten ile kullanıyorum.

www.hanssummers.com
www.qrp-labs.com

Ayrıca bir de e-posta grupları var bu QCX ile ilgili;
QRPLabs@groups.io

73

Çevrimdışı TA4MUO

« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2019, 09:18:26 »
Bu da Hans tarafından yapılan test sonucu:

Çevrimdışı TA4MUO

« Yanıtla #8 : 22 Kasım 2019, 09:22:24 »
Samet Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,26820.msg75116.html#msg75116 adresindeki mesajımda bulunan dokümanı bir inceleyebilirseniz iyi olur diye düşünüyorum. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Bilâl bey, değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Biz acemiler için hazine değerinde bilgiler bunlar.

73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2019, 10:19:19 »
Muhammet Bey,

Dokümanın faydalı olduğuna sevindim. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2019, 09:13:30 »
Cep telefonuna uygulamada indirebilirsin.

Çevrimdışı TA7OHM

« Yanıtla #11 : 07 Aralık 2019, 12:42:07 »
Merhaba,

CW öğrenmek için https://lcwo.net/ sitesini tavsiye ederim. Biraz inceleyin, gerçekten çok faydalı olacağını göreceksiniz. Ben de aynı şekilde bu sayfa üzerinde çalışmalar yapıyorum, öğrenmeye çalışıyorum. :)

73!

Çevrimdışı TA7OHM

« Yanıtla #12 : 07 Aralık 2019, 12:55:11 »
Özellikle sitedeki şu morse makinası harfleri öğrenmek adına müthiş buluş..

Çevrimdışı TA2NUH

« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2020, 16:21:13 »
...Sizlerden öğrenmek istediğim CW ile ilgili olarak mors , öğrenme teknikleri ve aklınıza gelebilecek şu an düşünrmediğim incelikleri öğrenmek. ... Nereden başlamalıyım ? ...

Ben yıllar önce morsa ilk merak saldığımda, alfabeyi nokta-çizgi şeklinde ezberlemeye çalışmıştım. Bunun yanlış olduğunu zaman içinde öğrendim. Esasen seslerini dinleyerek öğrenmeye çalışmalısınız. Bunu da en az 20 kelime/dk. (WPM) hızında yapmanız öneriliyor günümüz kaynaklarında. Daha yavaş olduğunda nokta-çizgi algısı ses bütünlüğünün önüne geçiyormuş -gerekçesi de bu.

Yakın zamanda tanıştığım bir abimiz öğrenme aşamasında 80-90 WPM gibi bir dinleme hızından bahsetti -ki yapabilene helâl olsun! Yatarken kulaklıkla mors dinlemeyi ve dinleme konusunda yetkinlik kazanmadan manipleye el sürmemeyi de önerirmiş eski emektarlar.
"...Paramız yoktu. Bu büyük kuvvetten mahrumduk. Bizim elimizde tek kuvvet vardı: telgraf direkleri..."
Mustafa Kemal ATATÜRK