Gönderen Konu: CB telsiz swr metresi ile hf ölçümü mümkün mü ?  (Okunma sayısı 468 defa)

Çevrimdışı TA3OAS

Abilerim ustalarım, elimde PAN marka swr200 modeli bir swr metre mevcut. CB telsizim için elimde bulunduruyorum.
 Yeni edindiğim qrp cihazıma anten yapmak istiyorum. Ayarlama kısmında bu sewere metreyi kullanmayı düşünüyorum.
Teretüterim: cihazıma zarar verir miyim. Alakasız sonuçlar gösterip beni yanıltır mı. veya yaklaşık sonuçlar ile ideal olmasa da işimi görür mü?

« Son Düzenleme: 07 Kasım 2019, 19:50:18 Gönderen: TA3OAS »

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: CB telsiz swr metresi ile hf ölçümü mümkün mü ?
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2019, 20:09:52 »
İcindeki coupler'in ne kadar genis band yapildigina gore degisir.
Cb icin yapilmis bir cihazi 28.. belki 21 de kullanmaniz olasi.
Ama digerleri icin once calistigini bildiginiz bir swr metre ile olcum yapip, bununla karsilastirip hata paylarini gormenizde fayda var.
Calismaz diyemiyorum ama calissa bile, kalibrasyonu uzak frekanslar icin cok saglikli olmayabilir.

SWR metre tek basina sizin cihaziniza zarar vermez..
Ama, duzgun swr var diye gosterir de , siz gercekte tune olmamis bir antende cikis yaparsaniz evet.. bir olasilik var.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2019, 20:14:01 »
Bu arada, webte gordugum kadariyla ayni pan firmasinin swr 211 swr230 gibi modelleri de var..
onlara 1.5-30 mhz arasi destekledigini yazmis.
Muhtemelen bu cihazin da araligi o kadar genis olabilir.
Once dedigim gibi duzgun calisan bir swr metre ile karsilastirip kalibrasyonunu yapin.

Çevrimdışı TA3OAS

« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2019, 20:24:47 »
  Oğuahan bey hızlı dönüş için teşekkürler. riske girmemek için dediğiniz gibi bilindik bir cihazla karşılaştırma en garantilisi.
İnternet te ölçüm aralığı ile ilgili bir bilgiye rastlayamadım. başka bir swr metre buluncaya kadar internetten araştırmaya devam. başka swr metre bulunca tüm telaşe biter. 73

Çevrimdışı TA3OAS

« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2019, 20:51:23 »
en yakın model internette swr201 modelini buldum. swr 200 modeline taşıma için üste sap eklenmiş, güç swr düğmesi değişmiş. ölçüm aralığı olarak Short Wave (SW only) yazıyor. Buradan yola çıkarak bendeki swr metre kısa dalgayı karşılayacağını düşünüyorum. en kısa zamanda başka bir swr metre ile karşılaştırma yapıp sonucunu sizlerle paylaşacağım. 73

Çevrimdışı TA3OAS

« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2019, 00:44:32 »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 08 Kasım 2019, 15:40:14 »
SWR metre cihazı bozmaz. Giden konumunda 50 ohm yükte full skala sapma yapıyorsa kullanılabilir.

Çevrimdışı TA3OAS

« Yanıtla #7 : 09 Kasım 2019, 23:29:22 »
evet swr metre direk cihazımı bozmaz ama benim korkum hatalı ölçüm yapış yüksek severe  ile tx yapmaya inat edip cihazın çıkışlarına zara verir miyim şeklindeydi. nasipse yarın saha denemelerine başlıyoruz.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #8 : 10 Kasım 2019, 15:46:49 »
Cihazın ardına swr metreyi, onun da ardına 50 ohm karbon direnci baģlayın. Pot ile giden gücü full skala yapıp, swr konumuna alın. Güç verince ibre hafifçe oynamalı.
50 ohm direnci çıkarıp 100 ohm takıp güć verin. Swr 3 ü gösteriyorsa hiç çekinmeden kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2019, 17:40:32 »
1985 yılında cb için aldığım 27mhz swr metreyi HF bantları için hala kullanıyorum. 150w a kadar ölçüyor.
Yaptığım testlerde sonuç doğru, hattâ vhf sonuçları bile doğru.

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2020, 14:30:33 »
BENDE CB-MASTER SWR-20 MODEL SWR WATT METRE VAR 10 WATT'LIK...
BUNUN WATT DEĞERİ YÜKSELTİLEBİLİNİR Mİ?
MODİFİKASYON OLUR MU?  HF CİHAZDA DEVAMLI KULLANMAK İSTERİM. BOŞTA DURMASIN..
73
TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2020, 17:28:34 »
Internette gordugum fotografina gore bir pcb uzerinden ornekleme yaparak olcuyor.
Daha yuksek watt'lari olcmek icin kullanilacak attenuator direnclerin degerleri degistirilebilse de, kullanilan pcb'nin yuksek wattlari kaldirabileceginden supheliyim.

Bir cozum , hf ornekleme (swr bridge)  kismini bastan yapmak , cihazin sadece kutusu ve gosterge panelini kullanmak olabilir.

İnternette DIY bir cok hf swr bridge ornegi mevcut.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #12 : 17 Şubat 2020, 19:17:51 »
Oğuzhan bey.Evet bence de tüm sorun köprü.Hele toroid kullanan ve canlı uca kutu içinde en ufak bir müdahale eden tasarımlar görünce bakmıyorum bile.Kutu bence kablonun yani hattın bir devamı ve hiçbir müdahale olmamalı.
Aklımı karıştıran, Stockton köprüsü dahil hepsini de inceledim. Stockton zaten başlı başına bir inceleme konusu ama, antene giden yoldan şase yani toprağa bir bağlantı olunca zaten ısınamadım.Belki de simetri hastalığı var bende ve aşağıdaki köprü modeli benim simetri anlayışıma tam uygun.

Bu model köprü haricine de güvenemedim nedense.
Bu köprüde PCB yerine toroid kullanan simetrik modeller de var ve toroidin özelliği nedeni ile istemesenizde   frekans seçiyor ve loop almak için bobin de kullanılınca   içimde SWR metre nin frekans spectrumunda lineer olmadığına dair kuşku oluşuyor.

Zaten eski ARRL sayılarında UHF model SWR metrelerde de yukarıdaki modele uygun kapalı sistem metal tasarımlar görünce  bu modelin lineeralitisine olan güvenim belki de alışkanlık haline geldi. 73
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2020, 19:19:37 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #13 : 17 Şubat 2020, 19:33:15 »
BENDE CB-MASTER SWR-20 MODEL SWR WATT METRE VAR 10 WATT'LIK...
BUNUN WATT DEĞERİ YÜKSELTİLEBİLİNİR Mİ?
MODİFİKASYON OLUR MU?  HF CİHAZDA DEVAMLI KULLANMAK İSTERİM. BOŞTA DURMASIN..
73
TA2JU

Hasan bey; Sanırım sizin SWR metre bu ve arka kısımdaki PCB köprüsü  boyutuna  bakarak  ( PCB deki loop aralığına baktım ) rahatlıkla max 30W civarı derim.
Bence Yüksek güç için çift yüzlü PCB kalın ve  Loop hatları ana hattan uzakta olmalı. Aksi halde ark yani şerare yapar.Bu da SWR metrenizde görünmez .Çok yanlış SWR değeri ölçersiniz. Çıkışlar ısınır ve sonuçta 100W lık cihazınız yanar. 200 W anında gider.
Tüm HF frekansları için uygunmu derseniz?...... köprü yapısını bilmek ve incelemek  gerekir derim.
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2020, 19:38:37 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #14 : 20 Şubat 2020, 15:53:33 »
Loop ile 50 ohm ana hat arasındaki uzaklığı birbirine en yakın noktadan ölçün.
Nemli havalarda kabaca 1000 volt 0,8 mm den atlar. Kuru havalarda 1mm den.
P=(Vmax*Vmax) / 2*Z   formülü ile hangi anten empedansında kaç watt'a dayanabileceğini bulabilirsiniz.