Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Anten Kulesi - TA4PR - 2 Metrelik Modüllü ve 220V Redüktörlü
TA4J:
Hüseyin hocam
Topraklama konusu önemli diyende var demeyende. Ben her ihtimale karşı 4luk kablo ile toprağa da galvaniz boru çakarak kuleyi toprakladim. Öte yandan cihaz başında olmadığım zamanlarda anten kablosu cihazdan sökülü boşta duruyor.
Yıldırım için aldığım önlem bu. Daha öncesinden vertikal delta loop varken topraklama yoktu ama pl259 ucunda yağmurlu havalarda ststik elektriği görüyordum.
TA3EN:
Ali bey, merhabalar.
Statik elektrik de çok tehlikeli. Cihazlarda en önce BBF' ye zarar veriyor. Ama statik elektrik özellikle çiplerde daha büyük hasara neden oluyor. Aslında sizin yaptığınız gibi cihaz başında olmadığınız zamanlarda koaks kabloyu çıkarmak en akıllıca çözüm. Hatta şu yapılsa iyi olur kanaatindeyim. Statiğin fazla olduğu zamanlarda diyelim ki koaks boştaydı. Cihaz başına geldiğimizde jakı takmak da tehlikeli. Neden? Çünkü kablonun kapasitif etkisi üzerinde elektriği tutabileceğinden dolayı cihazlar yine risk altında oluyor.
Ya ne yapmalı? Aslında odasına topraklama çeken arkadaşlar bu topraklamanın ucuna bir adet sq239 dişi jak taksalar, ve statikli zamanlarda bu jakı cihazdan çıkarıp topraklamanın ucundakine taksalar statik elektrik sürekli toprağa akmaya devam edecektir. Statik kesilince kapasitif etki yok olacaktır. Cihazları kullanacağımız zaman koaksı tekrar takmak daha güvenli olacaktır. Ama telsiz odalarımız genelde apartman dairesinde ve yerden de çok yüksek olmasından dolayı topraklama çekemiyoruz. Bu da bir gerçek.
Herkese statikten ve yıldırımdan uzak radyoculuk dilerim. 73...
TA2NC:
Statik yuzunden bir kere LNA bozuldu sadece..
Eve geldim telsizi actim.. LNA devreye girdi. ama disarida guzel ruzgar ve hafif yagmur vardi.
Bir sure sonra telsizden catcatcat diye sesler duymaya basladim..
yanina gittigimde , LNA den kaynakli bir parazit gibi geldi
LNA i kapattim bir daha geri acilmadi..
Neyse ki icindeki bf998 i degistirince duzeldi :)
Ben aliskanlik olarak anteni ayirmissam, yerine geri takmadan once bir iletken ile uclarini kisadevre yapar oyle cihaza geri takarim..
Dediginiz gibi kapasitif etkiden kaynakli bir durum varsa en azindan notrlemis olurum.
TA4J:
--- Alıntı yapılan: TA2NC - 18 Kasım 2019, 13:22:49 ---Statik yuzunden bir kere LNA bozuldu sadece..
Eve geldim telsizi actim.. LNA devreye girdi. ama disarida guzel ruzgar ve hafif yagmur vardi.
Bir sure sonra telsizden catcatcat diye sesler duymaya basladim..
yanina gittigimde , LNA den kaynakli bir parazit gibi geldi
LNA i kapattim bir daha geri acilmadi..
Neyse ki icindeki bf998 i degistirince duzeldi :)
Ben aliskanlik olarak anteni ayirmissam, yerine geri takmadan once bir iletken ile uclarini kisadevre yapar oyle cihaza geri takarim..
Dediginiz gibi kapasitif etkiden kaynakli bir durum varsa en azindan notrlemis olurum.
--- Alıntı sonu ---
Bende sizin dediğiniz gibi yapıyorum. anteni alıyorum, demir pencereye dokunduruyorum zaten statik birşey varsa çat çut sesleri duyuyorum dokundurunca. Dolayısıyla kuleye topraklama yapma ihtiyacı varmıdır yokmudur halen akıllarda bir soru işareti ?
TA2NC:
Kulenin toprak ihtiyacı hem statik hem rfi ve qrm acısından fayda sağlayacaktır.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git