Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
432 MHZ (70 cm) MOXON (Amatör uyduları dinlemek için basit çözüm).
TA8A:
Oğuzhan Bey,
Dört gözle sonucu bekliyoruz. Kolay gelsin. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
TA1JA:
Merhaba,
Ben VHF bandına uygun ölçülerde yaptım, ancak UHF'de de SWR tutuyor.
Bu her 2 band için de kullanılabilir demek midir? VHF için ölçülendirilmiş antenin, UHF'deki patterni de aynı mıdır?
(SWR'nin tutuyor olmasının, "ideal anten" demek olmadığını biliyorum ama pratikte verimliliği nasıldır?)
Bazı uydular da UHF Uplink, VHF downlink veya tersi çalışıyor.
SWR'si 1'e yakın VHF anteni dual kullanmak mı? yoksa VHF ve UHF için ayrı antenler yapıp duplexer/diplexer kullanmak mı doğrudur?
73
TA2NC:
Uydu haberleşmesinde genelde duplex calisilir. Yani downlink frekansini genelde surekli dinlersiniz. TX sirasinda da kendi sesinizi duyup doppleri duzeltmek icin iyi oluyor. Obur turlu oldukca zorlanılıyor.
Bu sebeple uydu calismaya uygun cihazlar genelde VHF ve UHF portlarını ayrı ayrı verir. Bu yuzden ayri anten kullanmak gerekir. Bu demek degil ki el cihaziyla bile uydu calislilmaz? Calisilir tabii. Ya dual bir anten ile ya dediginiz gibi bir diplexer ile.
TA5AE:
Elimde böyle bir monoband anten şeması vardı paylaşayım dedim. Verimli bir dipol. Belki fikir verir.
Yapımı da basit gibi. Gerçi ölçüleri 137.500mhz için ama 2m bandı için kolayca uyarlanabilir.
73.
TA2NC:
Ustte bahsi gecen Lindenblad parasitic anteni yaptim biraz once..
Az biraz ayarini kaydirmisim sanirim, 432 de 1.02 SWR si var ama asil uydu haberlesmede kullanilacak 435 mhz te 1.40 civarina cikiyor.
İşin ilginci 450 mhz te de 1.05 lere kadar tekrar geri dusuyor.
Anten şu an bahcede, diger antenin yanina cikarip bire bir karsilastirma yapmam lazim.
Artik o zaman da sonuclarini yazarim.
http://www.amsat.org/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/70ParaLindy.pdf adresindeki yapimi kullandım.
Ortadaki dipol'un her bir kolu 15.75 cm
Parasitic elemanların dipolun dış yüzeyinden uzaklığı 9 cm. Parasitic elemanların boyu 29.8 cm ve 30 derece açıyla duruyorlar.
Yapı olarak ta elimde pdf teki gibi bir 4lu su borusu baglantisi yoktu o yuzden elektrik buatı ve elektrik borusu kullandım.
Catiya cikarmadan once bir ara fotograflarini da paylasirim ama korkmayin hi hi...:)
Biraz frankenstainvari bir anten oldu.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git