Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
432 MHZ (70 cm) MOXON (Amatör uyduları dinlemek için basit çözüm).
TA2IB:
Engin merhaba, evet dün fotoğraf yüklemek istedim fakat bulamadım, şimdi iki foto bir çizim buldum, onları yüklemeye çalışayım, eğer bulursam tekrar yüklerim, bulamazsam yenilerini çeker yine yüklerim.
Bir nokta daha, antene gelen kabloyo şok balun ile beraber hiçbir soket kullanmadan yani kesip soket ktakmadan doğrudan antene lehimledim. Soket demek kayıp demek, en az 0,4 dB kayıp olur, zaten 4,5 dB kazanç var, 0,5 giderse ne kalacak geriye.
Tekrar görüşmek üzere, 73.
TA2GC:
Ömer'im altın soruyu sormayı unutmuşum,anten polaritesi yani yön için döndürmek gerekiyormu ?
TA2IB:
Tekrar merhaba, Engin selam, evet anteni döndürmek gerekiyor, çizimdeki ok antenin tx ve rx yönünü gösteriyor. Gönderdiğim fotoğraflarda anten yönü fotoğrafın sağ tarafı. Ben bir rotor koyamadım, yön Kazdağları yönünde sabit kaldı. Dikkat ettiyseniz antenden inen kablo düzgün değil, sağa-sola eğilmiş, eğer düzgün olsaydı anten elemanlarına dikey de veya yatay da paralel olacaktı, bu durumda antenin sinyalinin yansıdığı bir eleman gibi davranacak ve anten çalışması, paterni bozulacaktı. Bir de bütün yönlü antenlerin ön/arka kazanç oranları var, moxon antende bu oran en yüksek, 27-32 dB seviyelerindedir. Duyduğunuz bir istasyona anteni 180 derece döndürdüğünüzde istasyon 30 dB zayıflayacak demektir. Bu akşam, 01.07.2017, Bütün Ege yarışmasında Midilli adasındaki bir SV istasyonu ile 59+++ sinyal ile qso yaptım, tabi bu tamamiyle vhf için oluşmuş atmosferik şartlara da bağlı. Kolay gelsin, 73.
TA2NC:
Merhaba
dun gece biraz can sıkıntısı vakit gecirme istegi ile dur dedim moxon yapayim.
AMa yapmisken turnstile dipol ile moxon karmasi olan dual moxonlu olanı yapayım dedim.
Buldugum bir web sayfasından mekanik kismini hallettim.
Ama phase line ile ilgili kismi cok acik degildi. Onu mu demek istemis olabilir yoksa bunu mu diye dusunerekten deneyeyim dedim ve bagladigim sekilde calisti. Ama sonra bakinca benim phasing'in arrl'nin moxon icin yazdigi iki matching ile uyusmadigini farkettim. Ama olsun.
SWR 1.15 civari. Benim isimi gayet goruyor.
Hemen iki amator uydu da dinlemis oldum.
Nasil yaptigima gelince. Antenin fotolarini aksam ekleebilirim muhtemelen. Ama genel yapı itibariyle phasing kismini da eklere koydum
ilk resim antenin olculeri ve sekli ile iligli bilgi vermesi acisindan.
moxon elemanları arası izolator olarak evdeki eski anten yapimimdan kalan fiber oltanın ucundaki en ince kismi kullandım.
145 mm 75 ohm coax'i aldım. Bir moxon ciftine coax'in uclarını bagladım.daha sonra diger uclarını da diger ciftine bagladım.
50 ohm'Luk kabloyu da ikinci moxon grubuna bagladım (şası şasiye canlı uç canlı uca)
Hepsi bu.
Anteni pvc bir boru üzerine monte ettim bu arada.
Phasing line baglantisini ekteki resimde cizmeye calistim. Cİnali cizemeyen biri olarak elden gelen bu. Umarim yardimci olabilmisimdir.
Moxon antenlerde en kritik parca iki elemanın arasındaki mesafe. Yani olculerdeki C kısmı. Buna sadık kalmak gerekiyor.
Dedigim gibi antenin performansı ve swr degerleri şu an için iyi gorunuyor.
Benim phasing hangi tur phasing bilmem ama calisiyor mu evet..
Faydalandığım web sayfaları
http://sat.fg8oj.com/antenna.php
http://ab1jx.1apps.com/ham/calcs/moxon/index.html
http://sat.fg8oj.com/images/VHFUHFSatelite.pdf
TA2NC:
Hatta şu şekilde yazayım.
75 ohm kablonun bir tarafındaki canlı ucu A, şaseyi D ucuna bağladım.
75 Ohm'Un diğer Canlı ucunu B, şaseyi C ucuna bağladım.
50 ohm besleme hattımı da canlı uç B ve şase C olmak üzere bağladım.
Hepsi bu.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git