Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

432 MHZ (70 cm) MOXON (Amatör uyduları dinlemek için basit çözüm).

(1/12) > >>

TA1O:
Merhabalar

Sayın Can OKUR ( TA3GO ) tarafından yazılmış olan moxon anten projelerini görünce çok sevindim. Moxon antenleri seven bir amatör olarak bu antenlerin Türk amatörleri tarafından daha çok tanınması memnun edici.

Yönlü çalışan moxon antenler yaklaşık 5.5 dbi kazançları ile çok memnun edici sonuçlar veriyor. Taşınabilir özellikleriyle fark yaratıyor.

1-2 hafta önce yapmış olduğum ( 45 dk içinde ) UHF bandında çalışan moxon anteni sizlerle paylaşmak istedim.

Aşağıda şemasını ve resimlerini gördüğünüz antenin yapılması çok kolay olmasına rağmen performansı bir o kadar şaşırtıcı.

Can beyin almış olduğu raporlara benzer şekilde raporlar aldım. Simplex olarak 10 km yakın bir mesafeden sağlıklı görüşmeler yapılmıştır. Eğer etrafınızda açamadığını UHf röle varsa denemeye değer. Aşağıdaki resimde Yaesu FT-51 yanında duran antenin büyüklüğü konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca bu antenin yapılış amacı olan amatör uydular duyma konusunda beklenmeyecek şekilde sonuç vermiştir.

Örnek vermek gerekirse AO-51 uydusunu 3 gün arka arkaya 2-3 sinyal şiddetinde duydum. Ama modülasyon  çok net ve anlaşılırdı.








Daha fazla anten : http://www.moxonantennaproject.com/

Yapılış aşamasında çok resim çekemedim. Soruları olan arkadaşlar aşağıdaki irtibat bilgilerinden bana ulaşabilirler.

TA3GO:
Serhat Bey merhaba,
Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Montajınız çok güzel olmuş. Elinize sağlık.
Birkaç sorum olacak;
Bu tarz alüminyum malzeme ile daha önce hiç birşey yapmadım,
pek malzemeyi tanımıyorum, 6mm alüminyum malzemenin köşelerini nasıl yapıyorsunuz?
Yani elle uygun noktasından kıvırmak mümkün mü? yoksa bir aparat mı gerekir?
Birde anten iskeletinde kullandığınız kahverengi malzeme nedir?
İyi günler.

TA1O:
Can bey.

6mm alümünyum malzeme bence moxon antenler için çok uygun. Hem mukavemet hemde işlenebilirlik açısından.

Malzemenin köşelerini kıvırmak konusu ise farklı yöntemlerle olabilir. Ben bu konuda biraz şanslıyım üniversitemizin atölyelerinde istediğim açıda kıvırabileceğim makinalar var. Ama size tavsiye olarak mengeneye bağlayarak çekiçle yavaş yavaş vurarak istediğiniz şekle getirebilirsiniz. Burada önemli olan kıvırdıktan sonra ölçünün şaşmaması orada biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Ben 2-3 denemeden sonra anca tam değerlere ulaşabildim. Öncelikle gereksiz parçalarla 2-3 mm tolerans vererek denemler yaptım.

Antenin altında kullanmış olduğum malzemenin adı POLİKARBON. Açık hava reklam işi yapan firmalardan rahat temin edebilirsiniz. Çok hafiftir çok yüksek derecedeki sıcaklıklara dayana bilir. Gaziantep Üniversitesi güneş arabasında güneş panellerin altında kullanmıştık. Hafifliği bu konuda bize çok avantaj sağladı.

Antende 1.5 cm mesafede duran elemanlarınıda uygun makaronla çok güzel sıkabilirsiniz ( beyaz parçalar yerine ). Benimkinden daha güzel olacağına inanıyorum. Bundan sonra bende öyle yapıcağım..

Ayrıca Ben 2m içinde aynı malzemeleri kullanarak moxon yaptım. K.Maraş rölesi üzerinden açılması çok zor bir yerden 5w ile 4/8 gibi bir raporla görüşme yaptım.

TA3GO:
Serhat Bey tekrar merhaba,
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Tahmin ediyorum çok işime yarayacaklar.
Ayrıca elinizde varsa veya müsait olduğunuzda çekebilirseniz;
bahsettiğiniz 2m moxon anten fotoğraflarını ve ölçüleri eklerseniz memnun olurum.
Neticede moxon antenlerin ölçüleri tek tip olsada dizaynları radyo amatörünün
hayal gücüne kalmış. Fikir verir diye düşünüyorum.
İyi günler.

TA2M:
Merhaba arkadaşlar,

Moxon antenlerle ilgili çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.

Çalışmalarınıza katkıda bulunabilir düşüncesiyle bende bir zamanlar denemeyi düşündüğüm , ama bir türlü hayata geçiremediğim DUAL BAND moxon anten şemasını sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.

eğer imkan olursa özellikle uydu çalışması yapan Serhat beyin deneyerek netice hakkında bilgi verebileceği bir uygulama olacağı kanısındayım.

Eğer tatminkar bir netice alınırsa , 2 ayrı anten ve cihaz kullanmak yerine tek 1 anten ve cihaz ile uydu çalışması yapılabilecek bir anten elde etmiş oluruz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git