Merhabalar,
Ülkemizde 6m amatör bandının kullanıma açılmasıyla birlikte bu banda şu an yoğun bir ilgi var. All mode cihazlar veya çoğu HF cihaz bu bandı destekliyor. Geriye bu banda uygun bir anten edinmek kalıyor. Ticari olarak bu banda uygun antenler şu an ülkemizde var ama biraz el becerim var, kendi antenimi yapmak istiyorum diyen arkadaşlar için bu başlıkta denediğimiz ve iyi sonuç aldığımız iki anteni sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sözünü ettiğim iki anten İngiliz amatör G0KSC Justin’e ait. Justin kendi sitesinde (
http://www.g0ksc.co.uk/) bu antenlerin farklı ölçülerde boom uzunluklarına ve eleman çaplarına göre ölçülerini veriyor. Ayrıca ticari olarak üretip satışını da yapıyor (
http://www.innovantennas.com/). Kapalı dipol antenler olmaları nedeniyle özellikle elektronik gürültünün fazla olduğu şehir ortamlarında kullanmak için bu antenleri tercih ettik. Ülkemizde de bu antenleri yapmış ve kullanan amatörler var. Örneğin: TA7OM Hüdaverdi Bey (
https://www.ta7om.com/projeler/6m-5-element-lfa-yagi-anten.html), TA9J İsmail Çakmak Hocam, TA2NC Oğuzhan Bey bildiğim kadarıyla LFA antenleri kullanıyor ve VHF bantlarında oldukça aktifler.
İlk yaptığımız anten G0KSC’nin 5 eleman 6m LFA yagi anteni (
https://www.g0ksc.co.uk/50mhz-lfa-yagis/47mtr50.html). Bu anteni önce TA3MHA Ateş Abi yaptı daha sonra bir tane de ben yaptım. Ateş Abi bu antenle yaklaşık bir ay içersinde 75 civarı dxcc yakaladı, bunlar içinde USA, Kanada, Japonya vs. var ki gerçekten antenin performansı çok iyi. Boom uzunluğu 4.7m olan bu anteni 4.4m ve 4.6m boom uzunluklarında da yapmak mümkün, ölçüleri sitede var. Biz balkon, korkuluk vs yapanlar kullandığı için herkesin kolayca bulabileceği 16mm çaplı alüminyum boru kullandık. Justin’in sitesinde 10mm için de ölçüler var. Antenin aktif elemanı olan loopu oluşturmak için boru bükmek yerine 16mm boru için 90 derece köşe dönüş parçaları mevcut bunlardan kullanmak işimizi kolaylaştırdı. Diğer kullandığımız malzeme ise uygun genişlik ve kalınlıkta alüminyum kutu profil ve köşebentler. Alüminyum boruları bulunduğunuz yerdeki alüminyum toptancılarından vs temin edebileceğiniz gibi imkânı olmayan arkadaşlar için internetten sipariş verebileceğiniz
https://www.metalreyonu.com.tr/ ve
https://metalavm.com/ sitelerinin ikisinden de birkaç alışverişim oldu, problemsiz teslim aldım.
Boruları booma sabitlemek için plastik hidrolik kelepçelerini kullandık bu malzemeyi de bulunduğunuz yerdeki sanayiden alabilirsiniz. Fakat bunlar genelde metal bir lama ve orjinal cıvataları ile geliyor. Bu metal lama bizim işimize yaramayacak ve cıvatalar da anten için kısa oluyor. Alternatif olarak bu kelepçelerin imalatını yapan
http://www.hidrovat.com.tr/ firmasından bu kelepçelerin sadece plastik kısmını istediğiniz adet ve çapta alabiliyorsunuz hem de fiyat olarak çok daha uygun oluyor. Beni bu firmadan haberdar eden TA2NC Oğuzhan Bey’e tekrar buradan da teşekkür ederim.
Anten montajında paslanmaz inox imbus (plastik kelepçeler için) ve ysb (yıldız başlı) cıvata, vida, pul ve somunlar kullandık. Bunları da temin edebileceğiniz yer:
https://cabacivata.com.tr/. Malzemeler için sürekli internet siteleri vermem belki biraz garip olabilir ama bazı küçük şehirlerde bunları bulmak epey sıkıntı ki ben Muğla merkezde bile bulamadım.
Tüm malzemeyi elde ettikten sonra geriye kalan uygun boyda elemanları kesip boomda uygun konumlara sabitlemek. G0KSC’nin sitesinde verilen ölçülere (eleman boyları ve boom üzerindeki konumlar) uyduğunuz sürece anten tuner vs gerekmeden tüm 50MHz amatör frekanslarında uygun bir swr ile çalışıyor. 4.7 m boom oldukça uzun olduğundan sarkmayı önlemek için iki parçalı yapmak, uygun et kalınlığına sahip bir kutu profil seçmek ve içersine yine uygun çapta bir boru ile birleştirmek önemli. Malzemeleri internet üzerinden alacaksanız kargo kısıtlamalarından dolayı size 3er metre bölünmüş olarak gönderiliyor. Boyutlandırma ve sipariş aşamasında buna da dikkat etmek lazım.
Bahsedeceğim ikinci LFA Anten ise yeri uygun olmayan amatörler için bir çözüm. Yine G0KSC Justine ait olan bu anten 3 elemandan oluşuyor ve yalnızca 1.94m boom uzunluğuna sahip (
https://www.g0ksc.co.uk/50mhz-lfa-yagis/3el-19mtr-boom-lfa.html). Bu antenden de iki adet yaptık birini TA1MFR Alguhan Abi birini de ben kullanıyorum. Eleman sayısı az ve kısa olmasına rağmen bu antenin de performansı çok iyi. Justin’e göre bu anten 30,37dB F/B oranına (önden ve arkadan gelen sinyallerin oranı) sahip. İlgili sayfada görebileceğiniz gibi farklı eleman çaplarıyla bu anteni yapmak yine mümkün ama biz 12 ve 10mm boruları kullandık. Burada 20x20mm hafif bir boom kullanılabiliyor. Böylece anten gerçekten çok çok hafif ve pratik bir anten oluyor. Kelepçe vs diğer kısımlar diğer antenle aynı. Sadece burada loop kısmını oluşturmak için 10mm iki boru parçasını bükerek 12mm boruların içersine yerleştirmek gerekiyor. Bu aşamada bir boru bükme aparatına ihtiyacınız olacak yada genelde klima montajı yapanlarda bu aparat bulunuyor onlardan yardım alabilirsiniz.
İki anten içinde 75mm boru etrafına en az 6 7 tur koaksiyel kabloyu sararak yapacağınız bir çirkin (ugly) balun tavsiye ediliyor ve biz de kullandık. İki antende çok elemanlı yagi antenler olduklarından yön önemli ve bir rotora ihtiyacınız var ama şu aşamada sahip değilseniz anteni Avrupa yönüne sabitleyerek de pek çok QSO yapmanız mümkün.
Aşağıda antenle ilgili montaj aşamasından farklı fotoğraflar paylaşıyorum. Bunlarla birlikte G0KSC Justin ve TA7OM Hüdaverdi Bey’in sitesindeki örnek fotolar da sizlere yardımcı olacaktır. İlk mesajdaki sağlam yapılmış montaj fotoğrafları her şeyi büyük özen ve dikkatle yapan Ateş Abiye sonraki mesajdaki üstünkörü çalışmalar tahmin edeceğiniz üzere bana ait hihi :). Son mesajdakiler ise Alguhan Abinin 1.94m LFA yagisinden. Sorular ve aklınıza takılan şeyler olursa bu başlık altında ben ve anteni yapan arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırız.
73 de TA4SO Şadan